2013-07-09

#183: Malý princ a Nefritová planeta - 70 %

Malý princ a Nefritová planeta (Le Petit Prince 4: La Planète de Jade)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 2012 jako "Le Petit prince 4: La Planète de Jade", čtvrtý díl série "Le Petit prince". České vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Guillaume Dorison a Matthieu Bonhomme (krátký komiks "Malý princ: Placatá planeta")
Kresba: Zedarkcrystal a Matthieu Bonhomme (krátký komiks "Malý princ: Placatá planeta")

Otevřít Malého prince, to je pokaždé jako vstoupit do nového světa. Vlastně doslova vstupujete do nového světa, protože Malý princ cestuje vesmírem a pokaždé se objeví na jiné planetě, aby zde řešil problémy, které napáchal ten, za nímž se vydal. Had. Had je Nemesis Malého prince a na každé planetě na něj čeká s dalším nepříjemným překvapením. Snaží se ovládnout duše místních lidí, především těch, co vládnout, a jejich přičiněním tak zajistit zkázu celé planety. Tentokrát se tato katastrofa má stát na Nefritové planetě, ale to by proti sobě Had nesměl mít právě Malého prince. Ten, jako vždy se objevuje na planetě v pravou chvíli. Zrovna když má dojít ke zkáze kamenného města.
Kamenné město je domovem kamenných obyvatel, dalšího krásného nápadu v rámci této série. I když by se dalo hodně uvažovat nad tím, jak vlastně drží pohromadě, pomiňme tuto skutečnost. Přece jen, je to kniha především pro děti a děti není nutné zatěžovat nějakými fyzikálními a scifistickými zákony. Nakonec člověk si to vždycky může vysvětlit nějakou osobní gravitací každého jedince, nebo vlastním magnetickým polem. Ale to ze mě mluví člověk, který musí mít všechno až moc promyšlené, když píše beletrii. Postavičky jsou zajímavé, například proto, jak se dokážou schoulit do koule, a tak zdolat nějaké skoky, kopce, apod. Opět se ukazuje, jak krásné světy mohou být objeveny. Právě objevování světů je téma, kterému jsem se v dnešní recenzi chtěl věnovat více.
Už de Saint-Exupéry vytvořil ve svém "Malém princovi" určité paradigma, a to v tom smyslu, že zde prezentoval několik zvláštních planet. Každou jinou, každou specifickou. I když nebyl tak rozmáchlý jako autoři komiksové série a jeho planety byly spíš minimalistické, vytvořil tak recept na to, jak v díle pokračovat. Objevovat nové planety, které může Malý princ navštívit. Tohle je neskutečně lákavé, protože těch planet může být skutečně nepřeberné množství. Komiksová série to dokazuje, protože v každém díle velký příběh o jedné planetě a pak krátký, tří až čtyřstránkový o planetě další. Těch planet může být neskutečně množství. V tom je krása tohohle záměru. Planet může být nepřeberné množství, je jen na tvůrcích, zda budou mít dostatek fantazie, jak budou schopni na tolika planetách nenudit. Každý si může vymyslet svou planetu, přizpůsobit si ji a nechat na ní Malého prince prožít dobrodružství, které bude... To je základní otázka. Jaké bude?
Ukázka ze stejnojmenného dílu seriálové předlohy
V případě knihy "Malý princ a Nefritová planeta" se podařilo vytvořit příběh dobrý, který může zaujmout, ať už nápadem, anebo i dobrodružstvím. Kamenné město je ohrožováno obrovskými trnitými šlahouny, které ho chtějí pohltit. Ale kamenní lidé se nechtějí vzdát a chtějí svoje město zachovat. Jenže se zdá, že to nebude možné. Trny jsou až příliš silné. Poslední naděje na bedrech Opála, syna královny. Ten je však ovládán Hadem. A není jediný. Nastupuje Malý princ, aby zachránil situaci. Malý princ není v žádném příběhu vykreslen jako superhrdina, ale přesto on významně zasahuje do děje, ovlivňuje ho a odchází až ve chvíli, kdy jsou největší problémy vyřešeny. Ty musí vždy vyřešit sami obyvatelé, ale bez princovy pomoci by zlepšení nikdy nedosáhly. Dobro a Zlo se střetávají na stránkách Malého prince. Dobro v podobě čistého a nevinného a také naivního Malého prince, a Zlo v podobě Hada, který je slizký, podlézavý, ale vždy sledující svoje plány pomocí úskoků a lží. Ten rozdíl je silný a dostatečně pochopitelný. Ale ne všechny postavy jsou tak černobílé- Jsou zde i postavy, které dělají chyby a to je na komiksu "Malý princ a Nefritová planeta" krásné. A vlastně i na ostatních komiksech v sérii. Jen kdyby některé nebyly až tak moc moralizující. Z knihy "Malý princ a Nefritová Planeta" ty morality vystupují zase o něco více.
Ukázka z krátkého komiksu Matthieu Bonhomma
Kresba je opět výborná, a to přesto, že ji kreslil nový kreslíř označený jako Zedarkcrystal. Jeho scény jsou krásně akční, dokonce dokážou vzbudit i strach, ale stejně tak i další emoce. O odlišnou kresbu se postaral Matthieu Bonhomme v krátkém komiksu na závěr. Jeho styl je trochu stripový, ale krásně čistý. Jeho postavy jsou dobře vykreslení i jen pomocí několika málo linek. Krásně si hraje s barvami a jeho noc je skvěle živá. Zajímavý je i námět a planeta, na které se Malý princ objeví. Taje představena v rozhovoru se zvláštním člověkem, který všechno ví. Bonhomme se tak hodně přiblížil stylu sedmdesát let staré předlohy. Tenhle komiks krásně ukazuje, jak Malý princ dokáže vstoupit do lidského života a zatřást člověku jeho světem. Myslím, že komiksová série je vhodná k tomu, aby zatřásla dětským světem a aby si touhle zajímavou, zábavnou a poučnou cestou uvědomily, jak to mezi námi vlastně funguje. Někdy to není taková sranda. Někdy je to hodně těžké.

Komiks "Malý princ a Nefritová planeta" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat