2013-06-01

#104: UKK 28: Avengers - Na ostří nože - 65 %

UKK 12: Avengers - Na ostří nože: Geoff Johns, Alan Davis (28)
Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože (Avengers: Standoff)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako dvanáctou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "Avengers: Na ostří nože" ponese č. 28. Původně vyšlo jako čísla 61, 62, 63 a 76 série "Avengers" (řada třetí), číslo 58 série "Thor" (řada druhá) a číslo 64 série "Iron Man" (řada třetí) nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydává v České republice. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Geoff Johns (napsal všechny sešity "Avengers"), Dan Jurgens (napsal sešit "Thor 58") a Mike Grell (napsal sešit "Iron Man 64")
Kresba: Alan Davis (kreslil sešity "Avengers 63", "Thor 58" a "Iron Man 64"), Gary Frank (kreslil sešity "Avengers 61 a 62") a Steve Sadowski (kreslil sešit "Avengers 76")

Pokud jste se u komiksu "Avengers: Rozpad" ptali na to, kdo to byl Jack of Hearts a proč pro něj všichni truchlili, respektive proč byli tak překvapení, že se vrátil, komiks "Avengers: Na ostří nože" vám dá alespoň trochu odpověď. Tady je vidět, že marvelovský svět je skutečně skvěle provázaný, na druhou stranu se ale ukazuje ještě jeden problém "Ultimátního komiksové kompletu". Je vydávaný nechronologicky. Je to škoda, protože v konečném pořadí ty příběhy do jisté míry navazují, i když ne vždy naprosto dokonale - viz velká pauza mezi "Captain America: Zimní voják, část 1" a "Captain America: Zimní voják, část 2". Když si ale budete jednotlivé komiksy číst, ať už postupně nebo ne, dozvíte se o marvelovském světě poměrně dost. Ne všechno, to ani v tak malém počtu knih v sérii nejde, ale nějaké události vám začnou dávat větší smysl. Třeba i to, proč jsou na sebe Tony Stark a Thor sem tam dost vytočení. V komiksu "Avengers: Na ostří nože" najdete jeden z důvodů.
Setkáváme se s Avengers ve chvíli, kdy se jejich ústředí změnilo v ambasádu a tedy neutrální území, což je pro některé Američany jen těžko překousnutelné, především pro ty, kteří jsou u moci a teď na Avengers nemohou. Tady se nám rozvíjí jedna linie, ale ta zůstává naprosto otevřená. Jak se asi lidé u moci na Avengers budou dívat? To se v knize nedovíme. Vlastně se toho o Avengers vůbec moc nedovíme. Hned první sešit nám nabídne přehlídku zajímavých postav. Jsou tu Wasp, Jarvis, první Ant-Man nyní známý jako Goliath, druhý Ant-Man známý jako Ant-Man, Namor neboli Sub-Mariner, Vision, She-Hulk, Scarlet Witch, Captain Marvel zde známá jako Warbird, Falcon, Black Panther, a nechybí ani staří známí Thor, Iron Man a správňák nejčestnější Captain America. Pokud jste čekali ale nějakou velkou bitvu, zklamu vás. Půjde o jednu niternou bitvu a jednu "hospodskou" půtku.
První, niterní bitva, se odehrává v duši postavy známé jako Jack of Hearts, s kterou jsme měli trochu čest jen ve zmiňovaném komiksu "Avengers: Rozpad". Nyní Jacka poznáme trochu blíž a trochu blíž poznáme i jeho smutný osud. Završení jeho příběhu, který má možná největší smysl v celé knize, následuje až v poslední kapitole. Jack má totiž pořádný problém. Vyzařuje radiaci a nedokáže ji pohlcovat. Pokud není na 14 hodin denně zavřen v tzv. nulové místnosti, hrozí, že exploduje ve výbuchu, který by toho zničil skutečně hodně. Člověk se s tím, že 14 hodin denně musí být zavřený v místnosti, sám a bez možnosti cokoli dělat, vyrovnává dost těžko. Když má ještě pocit, že je v týmu k ničemu, je to dost nebezpečná kombinace. Škoda, že Jacka tolik neznáme, protože jinak by nás jeho příběh vzal za srdce ještě víc.
Původní stránka s postavou Jack of Hearts
Jackovi je však věnováno méně prostoru než dalším dvěma hrdinům. Těmi jsou Iron Man a Thor. Thor nyní vládne Asgardu, což není zas tak divné, jednou by Odina musel nahradit, koneckonců, udělá to několikrát, ale zajímavější je, že se pevnost Asgardu rozprostírá na vznášejícím se kusu země nad New Yorkem, a to ještě před událostmi, které se staly v komiksu "Thor: Znovuzrození". Jak říkám, je tu stále neznalost všeho, co se v Marvelu kdy stalo a tahle nejasnost nám zatím není vysvětlena. Důvod je poměrně prozaický. ČTĚTE DÁL, POKUD VÁM NEVADÍ SPOILEROVÁNÍ. Vzhledem k tomu, že Thor tíhne k Midgardu, tedy Zemi, ale zároveň tíhne ke své domovině, pomocí jiného božstva, řeckého, byl vytvořen most, díky kterému bylo možné Asgard přenést rovnou nad New York. A to je celé kouzlo.
Velmi důležitá stránka v originále, ale přečtěte si celý komiks pro pochopení
Vzhledem k tomu, že si Thor připadá jako bůh, který skutečně musí bránit nevinné, rozhodne se zasáhnout i v jedné zemi, která se jmenuje Slokovie a kde jsou utlačováni nevinní. Podobnost se Slovenskem jistě čistě jen náhodná. Myslím ve jménu země, nikoli v sociální a politické situaci. Jenže tohle nemohou Avengers dopustit, protože by to mohlo rozčílit Von Dooma, jehož Latvera je jen kousek vedle. Proto na scénu vstupuje Iron Man. Skoro to vypadá, že Geoff Johns, ano, ten, který tvoří pro DC, nebo možná i tvoří DC, i když v současné době je přece jen populárnější Snyder, dostal hračky na hraní a rozhodl se, že si s nimi užije. Jako kdyby se zeptal: Jak by vypadala hospodská rvačka mezi dvěma superhrdiny. O nic jiného nejde. Obyčejnou půtku, akorát že se dá do souvislosti s válkou, aby to nevyznělo tak hloupě. Jenže o nic jiného samozřejmě nejde. Do hry se pak musí vložit třetí a čtvrtý, aby se situace nějak pořešila.
Epický souboj
TADY TAKY BACHA NA SPOILERY! Tahle rvačka byla tak zásadní, že prostoupila rovnou třemi sériemi - "Avengers", "Thor" a "Iron Man" a dva hlavní protagonisté se kvůli ní rozkmotřili. Co je však zásadnější, Thor se rozhodl, že už nemůže být více Avengerem. No, a to je jediné poučení, které z toho pro vás, milé děti, plyne. Nechtějte si naštvat své božské přátele, protože oni mohou začít trucovat. Není to zásadní příběh a není zde nic, co by vás mělo dostat. Ano, ta bitka vypadá celkem dobře, ale musím říct, že se mi třeba více líbila první kapitola a klidné pasáže, kde se skvěle využívá světlo a stín. Co si budeme povídat, kresba není něčím, co nás vytrhne. Že by zatím nejslabší díl UUK? Pravděpodobně ano. Ale tak co bychom chtěli? Nemůže být všechno naprosto skvělé.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.

5 komentářů:

  1. Anonymní2/6/13 13:35

    Dovolil bych si s Tebou nesouhlasit, prave kresba je v tomto ukk to co me nejvic zaujalo, dle meho nazoru je uzasna!

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rád, že někdo nesouhlasí :-) To je jen dobře. Asi to bylo hlavně příběhem, který mě nenadchl, že mi ani kresba k tomu moc neseděla. špatná není, o tom žádná, on si tohle Marvel obecně moc nedovolí, ale osobně jsem z ní tak skvělý pocit neměl, až na ten souboj mezi Thorem a Iron Manem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já zase musím souhlasit. Vážně to bylo slabší. Kresba ve druhé části byla.."nic moc" v první, byla ale úžasná.. Co se týče příběhu, tak rvačka nevyzněla nějak špatně, jen možná by to chtělo souvislejší hození dohromady :)

    OdpovědětVymazat
  4. Avengers 63 kreslil Davis a nie Frank.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění! Jsem rád, že jsou tu lidi, co to opravdu čtou! Vážím si toho.

      Vymazat