2013-06-01

#103: Preacher 6: Válka na slunci - 75 %


Kdyby se lidí (rozuměj komiksových fanoušků) zeptali, jaký je nejlepší komiks Gartha Ennise, myslím, že by mnoho respondentů odpovědělo "Preacher". Poměrně zaslouženě. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/preacher-valka-na-slunci.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Preacher: Válka na slunci (Preacher: War in the Sun)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako čísla 34 až 40 série "Preacher" a jednodílný speciál "Preacher Special: One Man's War" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Preacher: War in the Sun" v roce 1999 u DC Comics. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon, Peter Snejbjerg a Glenn Fabry (obálky)

Nemusíte se bát, že sérii přestal kreslit Steve Dillon, když se na obálce objevilo jméno nového kreslíře, kterým je Peter Snejbjerg. Snejbjerg sbírku doplnil proto, že s Garthem Ennisem vytvořil vedlejší příběh, který nazvali "Válka jednoho muže". Jedná se o rozsáhlejší jednosešitovku, která popisuje to, proč se ze Starra stalo, co je z něj teď, i když skutečně příčiny nikdy úplně neobjevíme. Příběh stojí za to, je přesně takový, jaký očekáváme, pokud je hlavní postavou Herr Starr – brutalita, nechutnosti, úchylnosti a násilí bez jakýchkoli výčitek svědomí.
O Starrovi nemluvím na začátku zbytečně – "Válka jednoho muže" je až v závěru celé knihy –, protože v podstatě celá sbírka "Preacher: Válka na slunci" se točí okolo Starra a toho, co tentokrát provede. A je to skutečně něco. Apokalyptické události, které jsou dílem skutečného šílence. Herr Starr totiž dostane na hraní celou vojenskou jednotku, a to nikde jinde než v Údolí monumentů. Právě sem měl totiž namířeno Jesse Custer, aby zde objevil boha. Nebo aspoň něco, co je schopen mu říct tvor v jeho hlavě – Genesis.
Jesse Custer se svou malou grupou, v které – k nelibosti Tulip – zůstal i Cassidy, zamířil do Údolí monumentů, kde hodlá najít nějaké ty indiány, aby mu řekli, jak se má dostat do svého nitra a dovědět se něco o Genesis, ale i o dalších věcech. Jenže tohle vůbec není díl, ve kterém se o Genesis něco dovíme, je to díl, kde se konečně úplně zlomí všechno, co se doposud budovalo. Herr Starr totiž hodlá dostat Jesseho Custera a zastavit Svatého zabijáka a je mu naprosto jedno, jaké prostředky použije.
BACHA, SPOILERY! V tomhle díle se toho stane skutečně hodně, ale to nejdůležitější je svržení atomové bomby. Ano, je to spoiler jak blázen, ale tahle událost předznamená všechno, co se stane dál. Atomová bomba je tím katalyzátorem, který děj potřeboval. Všechno se změní a na kameni nezůstane kámen. Jesse se odděluje od ostatních, stejně tak Herr Starr, události se dostávají do úplně jiných kolejí, Jesse potkává kosmonauta, který neuspěl se svým snem a chystá se NASA ukázat, co mají udělat.
Kresba Petera Snejbjerga pro příběh "Válka jednoho muže"
Promenáda šílených postaviček pokračuje, ale příběh už se – aspoň na první pohled – dostává k tomu, co očekáváme. Konfrontace boha a Jesseho. Jestli jsme si ale mysleli, že to bude takhle jednoduché, to rozhodně ne. Čeká nás totiž nejobsáhlejší sbírka "Preacher: Spása", která je tak neskutečně velkou odbočkou, až to pěkné není. Užijte si ale "Preacher: Válka na slunci", hlavně pak poslední kapitolu klasického příběhu, kde se můžete těšit na Prdelmana a jeho trápení.

Komiks "Preacher: Válka na slunci" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat