2023-01-09

#ĐP201: Soldier Stories

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Megan Ferrell Burke, Jalysa Conway, Brian Anthony, Rev. William J. Bellamy
Kresba: Arturo Lauria, Annapaola Martello, John Bivens, Cecilia Lo Valvo 


Válka je zlo, a to v jakékoliv možné podobě. Historie nám již mnohokrát ukázala, že krvelačné konflikty a dlouhotrvající boje mají na životy obyčejných civilistů velký dopad. Na válečnou tématiku se rozhodlo zaměřit komiksová vydavatelství Image Comics a Top Cow. Proto k příležitosti oslav 30 let od jejich založení vyšel sešit Soldier Stories. Jde o uzavřený speciál obsahující čtyři povídky, na nichž se podíleli autoři, kteří buď byli součástí armády, nebo sami na vlastní oči zažili krutosti války. Jak se one-shot povedl? Stojí za přečtení? 

1.  All Clear (Scénář - Megan Ferrell Burke, Kresba - Arturo Lauria)

Sešit otevírá hororově laděný příběh “All Clear”, který zaujme především svým pochmurným vizuálem, jenž nádherně dokresluje tísnivou atmosféru. Arturo Lauria zkrátka odvedl skvělou práci. Nicméně dějová složka silně zaostává. Postavy jsem si nedokázal oblíbit, tím spíš když má povídka krátký rozsah. Zápletka byla dle mého názoru uchopena podivně a závěr mi přišel dosti neuspokojivý, řekl bych až antiklimatický. Osobně se sice řadím mezi fanoušky hororů, ale myslím si, že v kombinaci s válečnou tematikou funguje tento žánr na půl plynu. Na “All Clear” se to bohužel výrazně podepsalo.     

2.  Game Over (Scénář - Jalysa Conway, Kresba - Annapaola Martello)

Sice jednoduchý, ale přesto silný příběh, který ve vás po dočtení bude rezonovat. Uchopení válečné tematiky bylo poměrně originální a lehce mrazivý závěr vás nenechá chladnými. Velice příjemné překvapení!  

3. Terps (Scénář - Brian Anthony, Kresba - John Bivens)

Nemám nic proti sci-fi. Nicméně “Terps”, pokus o rádoby nesourodý mix válečné povídky a sci-fi dobrodružství ve vesmíru, považuji za nezáživnou, ryze podprůměrnou povídku, jejíž scénář je hloupoučký až běda. Ani vizuál bohužel nezachraňuje celkový dojem z četby. Experiment, který se vůbec nepovedl. 

4. The Great Man (Scénář - Rev. William J. Bellany, Kresba - Cecilia Lo Valvo)

Ze všech povídek považuji “The Great Man” za tu suverénně nejlepší, protože jde o kvalitně odvyprávěný příběh, který funguje jednak jako perfektní memoár, jednak jako povídka se silnými tématy a skvěle uchopenou lidskou složkou. Nemám co dodat. 

5. The Perils of Danny The Kid in The Navy (Text: Denny O'Neil) 

Jak jsem uvedl výše, sešit “Soldier Stories” obsahuje čtyři komiksové povídky. Nicméně kromě nich můžete na konci narazit ještě na jeden drobný bonus - ochutnávku z knihy od slavného komiksového scenáristy Dennyho O'Neilla, jenž se zúčastnil blokády Kuby během Karibské krize. Šlo o zajímavé zpestření a nutno dodat, že úryvek mě navnadil k tomu si přečíst zbytek semi-autobiografické knížky. Snad se k ní časem dostanu… 

“Soldier Stories” je sbírka netradičních povídek. Nejde o typické válečné příběhy, jak může nasvědčovat obálka, nýbrž o experimenty, které se na válečné téma snaží podívat trochu jinak. Osobně jsem byl mírně zklamaný, jelikož jsem čekal něco trochu jiného, než co mi nakonec bylo naservírováno. Některé povídky mě příjemně překvapily, jiné mě naopak  nudily k uzoufání. Za vyzkoušení “Soldier Stories” rozhodně stojí, nečekejte ovšem žádný zázrak.                    

Žádné komentáře:

Okomentovat