2023-03-31

#DP202: Bohové a monstra aneb Jak Zafran a Gunn překopali filmové DC

 Autorem článku je Daniel Palička

Nejnovější článek berte jako jeden velký experiment. Nejde totiž o standardní recenzi, nýbrž o ryze odlehčený článek, jehož cílem bylo jednak informovat o současném dění ve filmovém odvětví DC Comicsu, jednak podat můj subjektivní pohled na současnou situaci. Původně měl článek "Bohové a monstra aneb Jak Zafran a Gunn překopali filmové DC" vyjít na jiné platformě, nakonec však skončil na Comics-Blogu. Snad se Vám bude výsledek líbit a změnu patřičně oceníte. Přeji hezké počtení!


Filmový svět DC čekají nebývale velké změny. Noví generální ředitelé James Gunn a Peter Zafran se vytasili s jejich několikaletým, detailně promyšleným plánem na budování zbrusu nového filmového univerza. Koncem ledna jsme dostali první nástřel chystaných projektů, který byl fanouškům odprezentován ve videu “Chapter 1 - Gods and Monsters”. Nutno dodat, že se máme na co těšit! Nebo ne? 

Režisér Zack Snyder


Ale pěkně popořadě. Propojený filmový vesmír DC Comics (zkráceně DCEU), jenž oficiálně započal snímkem Muž z oceli (2013), byl jeden velký maglajz bez jasného směřování a jakékoliv tvůrčí vize. Říkejte si, kdo chce, co chce, ale konkurenční Marvel byl mnohem dál a DC mu nesahalo ani po kotníky. Prostě nebe a dudy. Filmové DCčko působilo zmateně, nepromyšleně a chaoticky. Projekty nevypadaly jako drobné dílky obří, komplexní skládačky, nýbrž jako sbírka náhodně poskládaných střípků, z nichž byla roztěkanost a scenáristická bezradnost více než patrná. 

Thanos (Avengers: Infinity War)


To mě přivádí k drobnému srovnání. Marvel měl totiž od počátku jasno. První fáze nejprve představila hlavní postavy (Iron Manem počínaje a Captainem Amerikou konče), jež se následně spojily v týmovce Avengers (2015). Druhá fáze stavěla na již vybudovaných základech z předchozích dílů. Nechybělo nastínění větší zápletky s kameny nekonečna a představení několika nových hrdinů (Scarlet Witch, Strážci galaxie, Ant-Man a další), jejichž osudy byly postupně odvyprávěny v dalších filmech. Třetí fáze sloužila jako velkolepé završení; jako obří tečka za dosavadním vývojem a rozloučení s některými známými postavami. Nádherně promyšlená koncepce, které objektivně není co vytknout. 

Batman v. Superman: Úsvit spravedlnosti 

A co DC? To, laicky řečeno, střílelo od boku. Karty náhodně házelo na stůl a myslelo si, že partii vyhraje. Ale kdepak, ukázal se přesný opak. DC Comics sice vydávalo jeden projekt za druhým, kvalita ovšem silně pokulhávala a dlouhodobá vize prakticky neexistovala. Však posuďte sami - po Supermanovi následoval Batman v. Superman: Úsvit spravedlnosti (2016), jakýsi pokus o konflikt dvou velkých superhrdinů, který ovšem doplácel na zbrklost a snahu se co nejrychleji vyrovnat Marvelu. Úsvit spravedlnosti byla svojská, vizuálně podmanivá, leč v mnoha směrech nedotažená a roztržitá vize, ve které si DC ukouslo moc velké sousto. Odvyprávět zrod Batmana a rozvinout jeho vnitřní motivace, uvést na scénu Wonder Woman, poprvé představit tři budoucí členy Ligy spravedlnosti (aniž by předtím vyšly jejich samostatné sólovky)… a výčet by mohl klidně pokračovat. Cílů bylo zkrátka dost a na výsledném produktu je to více než znát. O scenáristickém rozkolu raději ani nemluvě. 

¨
Snyderova Liga spravedlnosti

Ani zdaleka ovšem nekončíme. Po Úsvitu to šlo od desíti k pěti. Následovala týmovka Sebevražedný oddíl (2016), Wonder Woman (2017), neúspěšná Liga spravedlnosti (2017), Aquaman (2018), Shazam! (2019) a další tituly, které sice byly vizuálně rozmanité, ovšem ve valné většině případů plytké a nijaké. Avšak vesmír nijak zásadně neposouvaly kupředu. A zatímco Thanos už dávno doputoval ke svým vysněným kamenům nekonečna, DCčko pořád strádalo na místě a nevědělo kudy kam. 

Komiksová předloha zrušených New Gods


A co víc mnoho plánovaných filmů ani nespatřilo světlo světa. Řeč je například o Batmanovi s Benem Affleckem, kosmické týmovce New Gods nebo Batgirl. Poslední jmenovaná může mluvit za své. Snímek, jehož se měl původně zhostit Joss Whedon, nakonec připadl dvojici Adil El Arbi a Bilall Farah (Mizerové navždy a několik epizod ze seriálu Ms. Marvel). Snímek, ve kterém se měli po boku půvabné Leslie Gracie ukázat J. K. Simmons jako komisař Gordon, Brendan Fraser coby šílený pyromaniak Firefly a Michael Keaton v roli Batmana, byl nakonec kompletně zaříznut. Sólovka měla původně zamířit na velká plátna kin. Později však Warneři situaci přehodnotili a řekli, že Batgirl poputuje na streamovací platformu HBO Max. Jenže co se nestalo, ekonomická situace Warnerům nepřála. Proto přišly razantní škrty a někdo to odskákat musel. Batgirl bohužel potkal nešťastný osud a snímek, který stál 90 milionů dolarů, měl smolíka.    


Fotka ze zrušené Batgirl


Změna byla zkrátka nevyhnutelná. A co že se nakonec údalo? Vedení prošlo změnou o sto osmdesát stupňů. Noví generální ředitelé - James Gunn (oceňovaný scenárista a režisér Strážců galaxie, Sebevražedného oddílu a seriálového Peacemakera) a Peter Zafran (filmový producent, který má u Warnerů mnohaleté zkušenosti) - se pochlubili s novou, velmi odvážnou vizí budoucnosti. Sestavili několikaletý, detailně promyšlený plán, jehož první kapitolu pojmenovanou “Gods and Monsters” (v překladu Bohové a monstra) Gunn představil v krátkém videu na oficiálním YouTube kanále DC Comics. 


James Gunn (vlevo) a Peter Zafran (vpravo)

Co jsme se vlastně dozvěděli? Podle Gunnových slov se vedení bude snažit udělat pořádek v dosud neuspořádané kontinuitě. Skvělé! Co dál? Filmy a seriály, které fungují samy za sebe (ať už Joker s Joaquinem Phoenixem, Reevesův Batman, Teen Titans GO! nebo animovaná Harley Quinn), si půjdou svou vlastní cestou. Do dění v hlavním propojeném vesmíru nebudou nijak zasahovat a budou fungovat zcela nezávisle. Podle dostupných informací by měly patřit do tzv. Elseworlds (tj. samostatně stojících příběhů zasazených do alternativních realit).


Kdo bude novým Supermanem?


A hlavní vesmír? Ten začne od píky. Po sólovce Flashe, která na stříbrná plátna vtrhne letos v červnu, nás čeká obří restart. Pojede se s čistým štítem a postupné budování nového univerza odstartuje nanovo. Gunnovsko-zafranovské DC bude provázané napříč filmy, seriály a, světe div se, videohrami. V žádném případě by nemělo jít o generickou pásovou výrobu. Z projektů bude cítit osobitý autorský rukopis a postavám bude dána péče, jakou si skutečně zaslouží. Inspirace původní komiksovou předlohou a žánrová rozmanitost prý budou hrát prim. Plán je vymyšlen na několik let dopředu. Zatím jsme dostali pouze první nástřel. Úvodní kapitola“Gods and Monsters” má sloužit jako úvod představující známé i méně známé hrdiny DC světa. 


Batman + Robin (Damian Wayne)


Z filmů se můžeme těšit na vskutku zajímavé projekty. Superman: Legacy bude supermanovská sólovka, jejíž scénář napíše James Gunn. Snímek by neměl být klasický origin, nýbrž velkolepé dobrodružství silně inspirované věhlasným All-Star Supermanem od Granta Morrisona. Film dorazí do kin v červnu 2025, režisér zatím nebyl oznámen. The Brave and the Bold rozhodně potěší fanoušky Batmana. Půjde o filmový debut Damiana Wayna, Robina, který je Batmanovým biologickým synem. Svého filmu se rovněž dočkají monstrózní Swamp Thing alias Bažináč, elitní skupina The Authority, sloužící jako protipól k Lize spravedlnosti, nebo Supergirl, Supermanova sestřenka.  


Tým Authority


Seriálové odvětví také nabídne velice solidní nabídku. Amanda Wallerová se dočká svého vlastního projektu, ve kterém se objeví postavy ze Sebevražedného oddílu a Peacemakera. Série se zhostí Crystal Henry a Jeremy Carver. Nebude chybět ani kosmická část DC světa. Zelení lampáči… pardon, Green Lanterni, budou mít vlastní minisérii “Lanterns”, v níž ústřední duo Hal Jordan a John Stewart bude řešit tajemnou záhadu, jež položí základy pro budoucí DCčkovské projekty. Animovaná série Creature Commandos uvede na scénu elitní komando, v němž nebudou chybět obskurní postavy jako Frankensteinovo monstrum nebo Weasel. Booster Gold bude komediálně laděný supehrdinský seriál o hrdinovi z 25. století, přičemž Paradise Lost bude zaměřen na Amazonky a historii mýtického světa Themysciry.  

Animovaný seriál Creature Commandos


Osobně jsem z nového plánu nadšený. Líbí se mi koncept první kapitoly - snaha představit neokoukané tváře, které dosud nedostaly patřičný prostor, a staré tváře (Batmana, Supermana a spol.) zpracovat jinak. Filmy a seriály dle mého názoru působí svěže. Zamlouvá se mi jednak rozmanitost hrdinů, jednak snaha držet se komiksové předlohy a projekty žánrově odlišit. Je ovšem pravda, že někteří fanoušci mohou být lehce zmatení. Přece jenom dva různí Batmani na velkém plátně mohou lidem udělat v hlavě zmatek. Stejně tak jsem skeptický o výrazné provázanosti napříč všemi projekty. Obávám se, že pokud divák bude nucen zhlédnout mnoho filmů a seriálů a dohrát všechny videohry, aby si o světě DC udělal jasný a kompletní obraz, bude docházet k tomu, že někteří nebudou chápat veškeré souvislosti. Na jednu stranu jde o velké riziko. Ostatně podívejme se na Marvel, který ve 4. fázi začal vydávat nejen filmy, ale také seriály, což vedlo k výše zmíněným problémům. Na druhou stranu tento krok považuji za odvážný tah a jsem zvědavý, jak se Gunn a Zafran s touto strategií poperou. 


Svítá na lepší časy? 

Co dodat? Gunn se Zafranem se do toho opřeli naplno a jak je patrné, máme se na co těšit.. Snad ve filmovém DC svítá na lepší časy a doufejme, že v DCčku nebude takový nepořádek jako doposud. O nekontrolovatelný kolos na hliněných nohou totiž nikdo nestojí.        

Žádné komentáře:

Okomentovat