2021-04-21

#DP156: Shang-Chi by Gene Luen Yang, Vol. 1: Brothers & Sisters

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Gene Luen Yang
Kresba: Dike Ruan, Philip Tan

Shang-Chi by se ještě letos měl dočkat svého prvního hraného filmu jménem “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”, zapadajícího do propojeného filmového světa Marvelu (MCU). Není tedy divu, že se vydavatelství rozhodlo jednoho z nejznámějších mistrů bojového umění představit čtenářům, kteří neměli tu čest se s ním dosud seznámit. Kromě uzavřeného one-shotu “The Legend of Shang-Chi” od Alyssy Wong rovněž vyšla minisérie “Shang-Chi”. Ta se letos v březnu dočkala souborného vydání “Shang-Chi by Gene Luen Yang, Vol. 1: Brothers & Sisters”, které si podrobně zhodnotíme v dnešní recenzi.

Abych pravdu řekl, s Shang-Chim jsem nečetl kdovíjak převratné počiny. Mám rád kung-fu filmy a bojové umění mě - nehledě na její formu - vždycky dokázalo uchvátit. Nicméně, že by komiksy s již zmíněným hrdinou byla mistrovská díla, se říct v žádném případě nedá. Neberte mě špatně, vždy šlo o zábavné, akcí nabité a svižně odsýpající příběhy, jež jsem si naplno užíval, ovšem za nějaká veledíla bych je rozhodně označit neodvážil. Když jsem proto viděl recenze pějící chválu, zbystřil jsem. Yang na postu scénáristy upoutal mou pozornost, přičemž obálka od Jima Cheunga na mě udělala dojem. Měl jsem tedy o to větší motivaci se pustit do čtení. Otázka ovšem zní, byl jsem s výsledkem spokojený?

Výjimečně nebudu v recenzi do detailu popisovat děj. Čím méně totiž o recenzované minisérii víte a jdete do ní s nulovým očekáváním, o to více pak budete nadšení z výsledku. Osobně však mohu poznamenat, že z výpravného hlediska je “Shang-Chi by Gene Luen Yang, Vol. 1: Brothers & Sisters” na velmi slušné úrovni. Scénárista Gene Luen Yang klade důraz na postupný vývoj postav a na představení okolního světa, díky čemuž si nejen naplno vychutnáte přenádherné scenérie, v nichž se zápletka odehrává, ale mimo jiné oceníte propracované charaktery hlavních hrdinů. Kromě Shang-Chiho, jehož osobnost je perfektně rozvinuta nejen skrze dobře napsané dialogy, ale také prostřednictvím parádních retrospektivních pasáží, které poodhalují detaily z jeho nelehkého mládí, narazíte i na řadu nových, nikdy předtím viděných hrdinů. Ti jsou natolik sympatičtí, že si je již od prvního okamžiku, kdy se objeví na scéně, dokážete zamilovat. To podle mě něco značí!  Koho možná vnímám jako hůř napsanou postavu, je hlavní záporák, který, ač má dostatek prostoru na to, aby se dostatečně projevil, je lehce klišoidní a značně neoriginální.

Samozřejmě, kromě klidnějších, mnohem usedlejších pasáží, jež skvěle posloužily k tomu, aby si čtenář udělal lepší obrázek o hlavních protagonistech, dojde řada i na několik překvapivých zvratů, dynamických akčních scén a vtipných momentů, a to obzvlášť během druhé poloviny. A abych nezapomněl, závěrečná gradace v podobě velkolepého finále mě ohromila. Doslova! Až budete číst, určitě si budete souboje naplno užívat. Menší vadou na kráse je dle mého názoru občasná předvídatelnost, která zbytečně kazí čtenářský prožitek, a někdy až okatá klišé, která jsou ovšem s žánrem kung-fu spjatá od nepaměti.        

Co se týče výtvarné stránky, o tu se postarali hned dva ostřílení marvelovští kreslíři. Prvním je Philip Tan, který svůj talent naplno zužitkoval při kreslení scén z minulosti. Vsází především na jemnější a uhlazenější linky v kontrastu s výraznými sytými barvami. To má za následek fakt, že designy postav jsou o poznání detailnější, okolní prostředí je nápaditější a stínování více vynikne. Takže za mě osobně spokojenost. U některých panelů jsem si doslova rochnil blahem. A pokud mám napsat něco k druhému výtvarníkovi, Diku Ruanovi, který si vzal na paškál scény ze současnosti, jeho kresba mi zpočátku vůbec nesedla. Byla mnohem jednodušší, zároveň ne tak detailní než Tanova. Možná právě z toho důvodu mi chvíli trvalo, než jsem se začetl, poněvadž mě Ruanův jednodušší styl zpočátku šíleně rušil. Každopádně, v průběhu čtení jsem si na něj zvykl a postupně jej o to více docenil (a o to více také užíval). Objektivně asi nejde o nejlepší výtvarno, jaké jsem kdy viděl, ale k celkovému vyznění minisérie výborně sedí. Pokud se tedy přenesete přes Ruanovu jednodušší stylizaci, jež může zpočátku působit jako pěst na oko, budete si během čtení jednotlivé stránky naplno užívat. Aspoň takhle jsem to měl já...

Hledáte-li ideální a zároveň kvalitní start na seznámení s Shang-Chim a nestačí vám česky vydaný svazek “Nejmocnější hrdinové Marvelu #33: Shang-Chi”, je “Shang-Chi by Gene Luen Yang, Vol. 1: Brothers & Sisters” naprosto ideální volba. Mě samotného po dočtení závěrečného sešitu překvapilo, jak hravý, sem tam humorný a řemeslně dobře zpracovaný kung-fu komiks plný příjemně napsaných postav a dynamických soubojů jsem vůbec četl. Dle mého názoru se jedná o výborný kousek, který je povinností nejen pro skalní Shang-Chiho fanoušky, ale zároveň pro čtenáře, kteří touží po skvělém čtenářském zážitku. Dávám oba palce nahoru a těším se na chystanou pravidelně vycházející sérii pod Yangovou režií, které bychom se měli dočkat v květnu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat