2021-04-23

#DP157: Batman/Fortnite: Bod nula #1

 Autorem článku je Daniel Palička


Vydalo nakladatelství Crew v roce 2021. Vydání má 24 barevných stran a prodává se v plné ceně za 79 korun na stáncích a v obchodech. 


Scénář: Christos Gage 

Kresba: Reilly Brown 


Co vznikne spojením DCčkovského univerza a herního fenoménu Fortnite? Minisérie Batman/Fortnite: Bod nula (v originále Batman/Fortnite: Zero Point), jejíž první sešit vyšel nejen v Americe, ale také v České republice. Jde o vůbec první zahraniční komiks, jenž souběžně vychází i u nás, a tak jsem si první sešit nemohl nechat jen tak ujít. Stojí podle mě za vaši pozornost? 

Ještě předtím bych ovšem chtěl uvést několik věcí na pravou míru. Zaprvé, nejsem pravidelným hráčem Fortnitu. Ačkoliv herní průmysl zbožňuji a pravidelně se o něj zajímám, žánr battle-royale mě minul obloukem. Tituly jako Apex Legends, PlayerUnknown's Battlegrounds (pro lidi známější pod zkratkou PUBG) nebo Call of Duty: Warzone sice respektuji a v žádném případě je nezatracuji, jejich popularitu jsem však nikdy nepochopil. Nicméně, tím se dostáváme k druhému bodu. Přestože mě výše zmíněné tituly nikdy nezaujaly, dal jsem následující minisérii šanci. Myšlenka spojit klasický superhrdinský svět s bláznivou videoherní realitou, v níž prakticky neexistují žádné hranice, mě podvědomě lákala. Navíc, Christos Cage, ačkoliv nejde o nejlepšího scénáristu na současném komiksovém trhu, bylo jméno, které mě navnadilo, protože jde o tvůrce, který umí napsat příjemné, svižně odsýpající příběhy. 

Příběh začíná v Gothamu, kde se zčistajasna otevře tajemný portál. Po krátké debatě s komisařem Gordonem se Batman rozhodne zasáhnout a situaci vyřešit. Nicméně, situace se vyvrbí poněkud jinak, než by kdo býval čekal. Temný rytíř se rázem ocitne ve světě, který je pro něj cizí, a musí v něm úspěšně přežít. Jak se mu to podaří? A koho všeho na své cestě potká? To již konkretizovat nebudu. 

Po dějové stránce zatím nemám moc co vytknout. Přece jenom, jde o první část ze šesti, takže jsem neočekával nějaký bombastický start, jenž by mě dostal do kolen. Zápletka se zatím solidně rozjíždí a rozehrává se možné směřování vyprávění v dalších dílech. Co osobně musím vytknout, je pojetí Batmana (především v první polovině), které mi přišlo trošičku tuctovější, než bych od postavy podobného rázu očekával, ale dalo se to relativně snést. Jsem zvědavý, jak se jeho charakter bude po závěru prvního sešitu vyvíjet dál, ačkoliv - buďme upřímní - nečekám žádné zázraky.    

Kresba Reillyho Browna podle mě není hrozná, zároveň je však nutné podotknout, že se nejedná o žádný převrat. Designy postav jsou standardní, okolní prostředí vypadá relativně dobře a akční scény jsou ucházející. A co se týče coloringu Johna Kalisze, ten neurazí, ale ani nenadchne. Jinými slovy, výtvarno je solidní. Sice by mohlo být o něco lepší, ale i tak je na velmi slušné úrovni.  


Sečteno a podtrženo, sešit “Batman/Fortnite: Bod nula #1” mohu i přes několik drobných chybiček s klidem označit za slušný rozjezd, který funguje jako skvělý úvod do dění. První číslo mě velmi překvapilo a jsem zvědavý na další díl. Dávám palec nahoru!   

Žádné komentáře:

Okomentovat