2021-04-19

#DP155: Nejmocnější hrdinové Marvelu #100: Spider-Gwen

 Autorem článku je Daniel Palička

Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako druhé číslo minisérie Edge of Spider-Verse a jako čísla 1 až 5 série Web Warriors v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích

Scénář: Mike Costa, Jason Latour
Kresba: David Baldeon, Robbi Rodriguez 

Po knize “Nejmocnější hrdinové Marvelu #99: Silk” přichází na řadu další pavoučí bojovnice, která tentokrát debutovala během spidermanovského eventu “Spider-Verse”. Řeč je o Spider-Gwen, která se v rámci české edice Nejmocnějších hrdinů Marvelu představuje v již 100. čísle kompletu. Pomalu, ale jistě se tak začínáme blížit ke konci. Nicméně, abych se vrátil zpět k recenzovanému kousku, musím podotknout, že já osobně mám Spider-Gwen coby postavu velmi v oblibě. Její samostatnou sérii od Jasona Latoura miluji a s jejím vývoj, který si za dobu její komiksové existence prožila, jsem spokojený. Proto jsem byl zvědavý  na to, jaký komiks tvůrci vyberou do hlavní částí. Bohužel, jejich volba nedopadla zrovna šťastně. Ale začněme pěkně popořadě.    

Svazek - podobně jako minule recenzovaná Silk - obsahuje dva příběhy. První z nich, “Na okraji Spider-Verzu”, původně vyšel v minisérii Edge of Spider-Verse, která vynikala tím, že každé číslo bylo zaměřeno na stěnolezce z jiné alternativní reality. Vždy jste se dozvěděli původ samotného hrdiny, jakými oplývá schopnosti, v čem oproti jiným Spider-Menům vyniká a jaké jsou jeho slabiny. Velká výhoda jednotlivých originů tkvěla v kreativní svobodě, ale především v žánrové rozmanitosti. Nehrozilo, že byste četli jednu a tu samou šablonovitou zápletku pořád dokola, a tvůrci si aspoň mohli více vyhrát s některými nápady. Co se týče původu Spider-Gwen, ten se opravdu vyvedl. Úvodní sešit je hravý, svižně odsýpající a akčně nabitý. Postavy spolu se světem, ve kterém se děj odehrává, jsou propracované a z hlediska charakteru dostatečně zajímavé, abyste si k nim utvořili silnou citovou vazbu. Tohle všechno je doplněno o nápadité výtvarno Robbiho Rodrigueze, jež je umocněno coloringem Rica Renzy. Za mě spokojenost, na představení ústřední hrdinky naprosto ideální. 

Přesouváme se k hlavní části, konkrétně k pětisešitovému “Světu podle Electra”, původně vydaném v sérii Web Warriors. Děj se odehrává po událostech velkého eventu Spider-Verse. Gwen Stacy se spojila s dalšími pavoučími ochránci a úspěšně porazila Morluna s celou jeho rodinou. Uběhla však nějaká doba a je načase, aby se hrdinové ze všech možných koutů multivesmíru opět spojili a postavili se nové nebezpečné hrozbě. Jak již název příběhu napovídá, jde konkrétně o Electra, který se se svou mocnou armádou bude chtít vypořádat se všemi Spider-Meny a Spider-Women, kteří se mu postaví do cesty.     
Bohužel, zde už to jde trochu z kopce. Největší problém osobně vnímám hlavně v tom, že “Svět podle Electra” se v žádném případě nehodí do “Nejmocnějších hrdinů Marvelu”. Původní série totiž byla koncipovaná jako čistokrevná týmovka, nikoliv jako klasická série o jedné ústřední postavě. Záměr autorů tedy v žádném případě nebyl se co nejvíce věnovat Gwen Stacy, ale dát prostor těm nejznámějším a sem tam i méně známým hrdinům ze všech koutů Spider-Verza. Už z principu byl totální nesmysl zahrnovat příběhový oblouk podobného rázu.

Každopádně, tohle bych komiksu ještě mohl prominout. Jsem si totiž plně vědom, že tehdy neměli autoři kompletu moc volnou ruku. V zahraničí paralelně vycházel Ultimátní komiksový komplet, v němž přišla řada na pár příběhů ze sólové řady Spider-Gwen, a v době vydání, čili někdy během roku 2018, nebylo z čeho vybírat. Nicméně, to nemění nic na obecných kvalitách komiksu. Bohužel, interdimenzionální dobrodružství selhává hned v několika bodech. Mike Costa se snaží za každou cenu využít co nejvíce postav, což vede k tomu, že jejich charakter moc nevynikne a nezbyde moc prostor na jejich vývoj. Scénář je sem tam chaotický, zbytečně se skáče z jednoho místa na druhé a Electro mě coby záporák nijak neuchvátil. Co se týče kresby, neřekl bych, že je špatná, ovšem ve srovnání s úžasným Rodriguezovým stylem jde o výrazný propad. Neurazí, ale nenadchne. Ale abych jen nekritizoval, musím pochválit humornou sekvenci ze začátku prvního sešitu, pár příjemných momentů, několik solidně napsaných interakcí mezi postavami a ucházející akci. Tyto aspekty však komiks nijak nezachraňují. Bohužel… Že bych byl ze čtení kdovíjak odvařený, se říct nedá. Naopak, byl jsem štěstím bez sebe, když jsem se konečně dostal na konec. Ryzí satisfakce!      

Abych to krátce shrnul, “Nejmocnější hrdinové Marvelu #100: Spider-Gwen” je špatný a naprosto zbytečný svazek, jehož úvod sice začíná bravurně, poté ovšem sklouzne do podprůměrných kvalit. Upřímně, pro lepší seznámení se Spider-Gwen vřele doporučuji její samostatnou sérii od Jasona Latoura, která je naprosto výborná. Pokud ji vyzkoušíte, nebudete litovat. Minimálně se dozvíte více a budete po dočtení mnohem spokojenější s výsledkem. Recenzovaný kousek si raději ani nepořizujte. 

Žádné komentáře:

Okomentovat