2020-12-24

#DP120: Transformers Holiday Special

Autorem článku je Daniel Palička.


"Jsou Vánoce, jsou Vánoce, jsou Vánoce!!!" zpívá v jedné ze svých písní Richard Krajčo. Do rytmu znějících tónů hrdě usedám k počítači a přemýšlím nad vánočním článkem, jenž bych mohl napsat na Comics Blog. Přemýšlím a přemýšlím, jenomže mě nic nenapadá. Pak se mi ovšem zableskne v hlavě. V tu chvíli jsem si řekl, mohl bych napsat recenzi na vánoční marvelovský speciál. Nápad to nebyl špatný, ale Marvel už je na Comics Blogu zastoupený docela dost, takže bylo nutné přijít s něčím jiným. 


Po delším uvažování se mi v hlavě vyrojila nová, mnohem lepší myšlenka. To bych tak mohl napsat o Transformers Holiday Special, napadlo mě. Transformeři v našich luzích a hájích moc oblíbení nejsou, takže bych mohl prostřednictvím článku ukázat, že jejich komiksy vážně za něco stojí. Vůbec jsem neváhal a začal psát následující text. 

Ještě před sepsáním jsem zvažoval, zda nebude lepší napsat klasickou konstruktivní recenzi, v níž bych detailně zhodnotil jednotlivé aspekty. Jenomže jak jsem nad sešitem přemýšlel, nenašel jsem v něm prakticky nic negativního, takže mi to přišlo jako zbytečnost. Namísto toho jsem zvolil cestu speciálu, protože v něm mohu rozebrat komiks více do hloubky a mohu poukázat na některé detaily, jež by v klasické recenzi buď nevynikly tak, jak bych si přál, anebo by v konečném důsledku "zanikly", jelikož bych na ně nekladl tak velký důraz.                 

Tím už se dostáváme k náplni tohoto speciálního vánočního článku. 


Víte, setkávám se s velkým neduhem, který se v souvislosti s Transformery pojí. Kdykoliv o nich začne člověk mluvit, všichni si vybaví filmovou sérii od Michaela Baye. Ta bohužel v mnohých vyvolává dojem, že jde o nezajímavé, nudné a bezcharakterní roboty, kteří se mlátí mezi sebou. Tečka. Realita je skutečně taková a mnozí lidé je vnímají takhle jednotvárně, což naprosto chápu. Skutečnost je však úplně jiná. Transformeři totiž nejsou jen generické figurky, jež jsou určené k mlácení mezi sebou. Naopak, jde o propracované postavy, které mají co nabídnout a jsou nápadité, svým způsobem jedinečné. Moderní vesmír, jenž byl v roce 2005 vytvořen a během mnoha let postupně expandován pod taktovkou vydavatelství IDW, nám dokázal, že Transformeři nemusí být jen o bezhlavém konfliktu mezi Autoboty a Decepticony na planetě Zemi. Možná právě proto jsme se dočkali jedněch z nejlepších a nejikoničtějších příběhů, jaké jsme kdy mohli číst, a mohli jsme za takovou řádku let prožít životy postav, které nejsou jen roboty bez duše, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ať už šlo o velkolepé ságy nebo o krátké uzavřené sešity, autoři věděli, co chtějí čtenářům předat. A to se dá perfektně říct i o uzavřeném one-shotu Transformers Holiday Special. 

Jedná se o sešit, který vyšel v roce 2015 jako drobný vánoční dárek pro všechny transformeří fanoušky. Obsahuje dohromady tři uzavřené povídky, jež tematicky spojuje téma Vánoc a prožívání nejklidnějších svátků v roce. Na starost si je vzali ostřílení scénáristé a kreslíři, takže záruka kvality byla zaručena. Nicméně, abych naplno ukázal kvalitu celého speciálu, rozeberu každý příběh zvlášť. 


Jako první začínáme s "Choose Me" od scénáristky Mairghread Scottové a kreslíře Corina Howella. Ta se rozhodla, že do hlavní role dosadí Starscreama, který - na rozdíl od jiných robotů - nemá žádné přátele. Všechny ostatní pozoruje dalekohledem ze své věže a přemýšlí, co by mohl udělat, aby se s ním začalo kamarádit více Transformerů. Nakonec se unáhlí, natočí video, v němž, sedě s korunou na hlavě, promlouvá ke všem obyvatelům planety Cybertron. Jenže co se nestane, omylem je useknut konec, díky čemuž se mění celý význam Starscreamova sdělení. A přestože ostatní jeho zprávu přijmuli v dobrém, jeho se tato nešťastná zpráva dotkla. Jak zápletka skončí? To vám již nepovím. Mohu nicméně prozradit, že pointa je naprosto fantastická. Perfektně pasuje k celému komiksu, a navíc má i skvělé poselství. A co víc, Scottová odvedla bravurní práci. 


Dále následuje "Silent Light" scénáristy Jamese Robertse. V něm sledujeme posádku lodi Lost Light, a to symbolicky 24. prosince na Štědrý den. Rodimus se vrátí z Meteorfestu zpět, když tu náhle uvidí Megatrona s jedním z jeho přátel, který mu pomáhá se zdobením stromečku. 

(Pokud vám to přijde divné, nebojte, hned všechno osvětlím. Megatron sice býval hrdým vůdcem Decepticonů, nicméně jeho postoje a ideály se postupem času změnily, a nakonec to vedlo až k změně stran. To ostatně dokazuje i fakt, že místo fialového decepticonského symbolu má na hrudi překrásný rudý.)   

Jenomže to máme pouze jednu část posádky. Zbytek leží u Autobota Swerva, kde klábosí o všemožných tématech a popíjí. Prostě klasická aktivita, když se nudíte. Prožívají příjemné chvíle bok po boku a jsou spolu šťastní. Jenže to by nebyl Whirl, kdyby nezačal řešit něco vážnějšího a mnohem osobnějšího. 

Celý sešit je pak zakončen skvělým příběhem "The Thirteenth Day of Christmas" od Johna Barbera a Carlose Guzmana, v němž sledujeme Thundercrackera, hlavního hrdinu, v šílené historce, ve které se utká se samotným Santou Clausem. Nebo ne?


Každopádně, všechny tři příběhy kromě vánoční tématiky spojuje hned několik bodů. Jednak nám všechny povídky prezentují svět Transformerů v trochu jiném duchu. Mnozí z vás by si tyto velké roboty představili jen jako stroje, kteří musí bojovat proti sobě. Jedni musí zdevastovat cokoliv, co se jim připlete pod nohy, druzí naopak věří v hrdinské ideály a snaží se zachránit celý svět. Ovšem komu by se v hlavě vyrojila představa, v níž by spolu přátelsky hovořili, slavili by svátky a užívali si života? Asi nikomu. A v tom spočívá největší síla nejen sešitu Transformers Holiday Special, ale také celé série od IDW obecně. Každá mechanická postava je pojata lidsky, má propracovanou osobnost a dokáže čtenáře překvapit. Něco takového vždycky dokážu ocenit, nicméně zde je to ještě o třídu výš. 

Nejlepší jsou paradoxně scény, kdy se vůbec neválčí a sledujeme hrdiny v poklidnější, mnohem příjemnější atmosféře. Abych svůj argument trochu podpořil, přikládám dvě úžasné stránky, které naprosto zbožňuji:




Perfektní, že?

Podobných scén je v komiksu mnohem více. 


Navíc, každý autor dokázal naplno využít rozsah a na malém počtu stránek úspěšně odvyprávěl úderné, vskutku zajímavé příběhy, které mají něco do sebe. A co víc, mají pointu, jež vás místy zahřeje na srdíčku. Zatímco první pojednává o "člověku", který je opuštěný a marně hledá někoho, kdo by se s ním mohl přátelit, druhý je o rodině, o tom, že by rodina měla držet pohromadě a že některá rozhodnutí nejsou v životě jednoduchá. A úplně poslední je ryzí nadsázka, u níž se budete za břicho popadat. Povídky zkrátka jsou napsány milovníky Transformerů pro fanoušky, což je z každé stránky znát.


Jestli si chcete zpříjemnit krásný vánoční čas, pak vám mohu Transformers Holiday Special vřele doporučit. Považuji jej za jeden z nejlepších speciálů, jaký si můžete v těchto příjemných a poklidných časech přečíst, a zároveň bych jej mohl označit za jeden z nejkvalitnějších uzavřených sešitů, jaký byl kdy v historii rozsáhlého světa Transformerů napsán. Důvody, proč tomu tak je, již znáte, takže teď nezbývá nic jiného, než se vrhnout na čtení a užít si naprosto nezapomenutelný zážitek.       


A co říct závěrem? Přeji všem komiksákům a komiksačkám šťastné a veselé Vánoce! Užijte si je v klidu, míru a v pohodlí domova.

Žádné komentáře:

Okomentovat