2019-12-04

#2076: Histronauti: Egyptské dobrodružství


Histronauti: Egyptské dobrodružství (The Histronauts: An Egyptian Adventure)
Vydalo nakladatelství Fragment v měkké vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "The Histronauts: An Egyptian Adventure" v roce 2019. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Frances Durkin
Kresba: Grace Cooke

Když se kniha "Histronauti: Egyptské dobrodružství" objevila, byl jsem docela zvědavý. Zaprvé mám rád egyptskou historii a je fajn, že se tvoří knihy, které ji chtějí prezentovat dětem. Zadruhé mám rád, když se něco takového snaží tvůrci předat dětem a zajímá mě, jak se jim to povede. A zatřetí mě docela zajímá i to, když se tvůrci snaží propojit komiks s dalšími prvky, jako jsou v tomhle případě různé rébusy, úkoly, apod. A moje zvědavost byla ukojena, i když popravdě nikoli způsobem, který by hýřil nějakým nadšením. I přesto si ale myslím, že kniha "Histronauti: Egyptské dobrodružství" je docela zajímavý nápad, který v sobě má potenciál a rozhodně by tímto způsobem bylo možné podávat přehled i o jiných fázích světových dějin. Egypt je ale docela dobrý začátek. Mimochodem i proto, že se autorky mohou poučit z určitých chyb a zdokonalovat svoje dílko.

Teze komiksu "Histronauti: Egyptské dobrodružství" je celkem jednoduchá. máme tu skupinu tří dětí, dívky Luna a Nani a chlapec Newton, a jedné kočky - Hero. Tahle čtveřice, kde kočka funguje hlavně jako humorný element, se dostane do minulosti a tam nám má prezentovat jednu éru. V tomto případě je to tedy období rozkvětu Egypta a jeho specifik. Tady ale kniha trochu naráží. Má omezený rozsah, který je ještě omezován tím, jak jsou zde další prvky jako recepty, návody, apod. Takže na samotnou prezentaci dějin až tolik prostoru není. A pořád byla snaha je prezentovat jednoduše a hravě, aby čtenáři nebyli zahlceni spoustou dat. Takže zde máme vlastně jen základní časovou osu toho, jak se Egypt vyvíjel. To jsou nějaká čísla na začátek, k nim je přidána mapa Egypta. Pak se komiks "Histronauti: Egyptské dobrodružství" omezuje vlastně jen na odhalení některých egyptských specifik, kdy největší důraz je kladen na pohřební rituály.

Myslím si, že je Egypt projet trochu moc z rychlíku, že jsou zde i další zajímavé prvky, na které mohlo být více zaměřeno. Něco je podáváno jen kresbou a myslím že se v ní dokáže to zásadní i skrýt, pokud se na to trochu víc neupozorní. Ale i tak si myslím, že to základní bylo řečeno, a to i s celkem hnusnými detaily, které jsou jednoduše s Egyptem spojené, protože jejich náboženství bylo hodně spojeno se smrtí, jež byla i pro jejich životy velmi zásadní. V tom, jak jsou jednotlivá specifika téhle kultury prezentována, vidím takovou menší skokovitost, není to tak moc ladné. Kdyby se autorky možná věnovali jen pohřbívání, bude to zajímavější a ucelenější. Do jisté míry se pak nabízí, proč bylo nutné volit čtveřici průvodců. A jedinou odpovědí je prostě to, aby k ději měli ději blíže, protože se s těmito průvodci více ztotožní.

Komiks "Histronauti: Egyptské dobrodružství" je rozhodně zajímavou alternativou ke klasickým historickým knihám pro děti. Komiksová forma je fajn, i když zde až tak zásadní není. Zajímavější jsou další prvky, které jsou zde použity. Mimochodem je super, že jsou tu prezentovány i recepty, které mají základ právě ve starověkém Egyptě, protože za tu dlouhou dobu se nemusely nějak vyvinout. Různé hry a návody, které jsou v knize obsaženy, jsou zajímavou kratochvílí a myslím si, že to je něco, co by mohlo zabavit rodiče i děti. Takové nápady pro rodiny jsou fajn a musí se ocenit. Navíc jsou dány do kontextu oho, jak byly využívány. Návody jsou hodně zjednodušeny, ale i tak jsou dostatečné k tomu, aby se podle nich dalo postupovat. Nějakou hlubokou znalost o Egyptě čtenáři přečtením knihy "Histronauti: Egyptské dobrodružství" nezískají, ale kultura sama o sobě je zaujmout může. Kdyby nic jiného, i tohle je fajn přínos této knihy.

Komiks "Histronauti: Egyptské dobrodružství" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat