2019-12-03

#2075: Královská hra 2


Královská hra 2 (Ōsama Game 2)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Ōsama Game 2" v roce 2010. České vydání má 164 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Nobuaki Kanazawa
Kresba: Hitori Renda

Byl jsem zvědavý na to, jakým směrem se bude manga "Královská hra 2" vyvíjet, jaký nabere směr. Musím uznat, že to rozhodně není směr, který by byl nějak závratný. Není to jízda na střele, když se za dějem druhého dílu ohlédnete, uvědomíte si, že se tu vlastně odehrají jen tři skutečně zásadní scény, přičemž ta poslední ani není dořešena a bude pokračovat v knize "Královská hra 3". Tím se hodně zpomalilo tempo, ale s tím, že tvůrci hrají na to, že jsou zde dramatické prvky, že tohle je něco, co udrží čtenářovu pozornost, že to je něco, co ho strhne a přiměje ho si koupit i další díl, protože bude chtít vidět, jak to s postavami dopadlo, jak se to s nimi má dál, kdo přežije a možná i to, kdo za vším vlastně vůbec je, protože tohle je nejpalčivější otázka. A také prvek, který ve finále ukáže, jak je Nobuaki Kanazawa schopný scenárista. Trochu se bojím, že ten skvělý začátek neustojí, ale doufám, že se mýlím.

Z dílu "Královská hra 1" jsme tu měli docela zajímavou situaci. Hlavní hrdina Nobuaki má kamaráda Naoju. S ním to bylo už docela nahnuté v prvním dílu, ale tentokrát musí mít pohlavní styk, a to do deseti minut. Vzhledem k tomu, že k tomu jen tak nikoho nepřemluvíte a v jeho blízkosti je jen Nobuakiho přítelkyně, trochu se nabízí, jak to dopadne, pokud se tedy Naoja nebude obětovat pro tým. Asi je celkem jasné, jak to dopadne, skoro je mi líto, že kresba v tomhle směru není odvážnější, mohlo by to být docela správně ujeté. Ale ono si i stačí domýšlet, co se asi stalo. Má to správný efekt a ti, co mají radši explicitnost, si holt musejí zajít někam jinam. Komiks ale jede dál a jsou zde další úkoly, které budou mít jednoznačný výsledek - žáci budou umírat. Hned ten další je povedený. Čtrnáct zbylých chlapců ze třídy před sebou má hromádku celkem stovky papíru, každý papír je označený číslovkou od jedné do sta. Každý chlapec si musí vzít jeden až tři papíry. Dokud tam nezůstane ten poslední. Na koho poslední padne, ten zemře. A pokud nebudou hrát všichni, zemřou všichni.

Nobuaki Kanazawa přichází s docela dobrými hrami, které studenti musí podstoupit. Mám tenhle princip smrtících her z nějakého důvodu rád a sedí mi v literatuře, filmu i komiksu. A autor s nimi dobře pracuje. I když to není nápad vyloženě originální, dokáže ho skvěle v rámci svého příběhu vygradovat. A to se mu povedlo i u těchto očíslovaných papírů. Je to překvapivě mnohem dramatičtější, než by se na první pohled zdálo. A tohle mu jde. Stejně jako ty scény natahovat, až to skoro pěkné není. A to platí v případě posledního úkolu, který žáci od Krále dostanou. Je to jednoduchý úkol. Jedna z žaček, nevinná Hirano Nami si má vymyslet nějaký rozkaz a pak ho splnit. Nobuaki jí hned volá, chce jí říct, aby si vymyslela něco banálního, vždyť na tom nic není. Ale ona Nobuakiho očividně miluje a věří mu, když mladík říká, že Král je jedním ze třídy. A tak se Nami rozhodne, že jejím úkolem je dotknout se Krále. Vždyť podle Nobuakiho teorie stačí jen ošahat všechny spolužáky a mělo by být splněno. Jenže...

A tady zase scenárista ukazuje, že má smysl pro dramatičnost a pořádně scénu napíná. Ta nezabírá přímo polovinu knihy, ale nemá k tomu moc daleko. Ještě jsou zde nějaké odbočky, dílčí zvraty nebo alespoň domnělé zvraty, jednoduše všechno pro to, aby Kanazawa udržel vaši pozornost a nepřinášel děj, který bude jako na neměnné lince. Tohle je sinusoida, navíc nepravidelná. A v tomhle směru to funguje. Je to celkem zjednodušené, pozice policie je tu zanedbatelná a ne všechno dává smysl, je to prostě uzpůsobeno tomu, aby mohl scenárista vést příběh tak, jak chce. I proto doufám, že nám přinese pointu, která s námi mrskne o zem. I tak ale je tohle fajn jízda, není dokonale promyšlená, ale není ani tak ukecaná jako třeba "Death Note: Zápisník smrti". I díky tomu, že má série je již uzavřená si myslím, že to bude fajn jízda. Snad se nemýlím.

Komiks "Královská hra 2zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Královská hra 1

Žádné komentáře:

Okomentovat