2019-12-05

#2077: Plants vs. Zombies: Explozivní houba


Plants vs. Zombies: Explozivní houba (Plants vs. Zombies: Boom Boom Mushroom)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Plants vs. Zombies: Boom Boom Mushroom" v roce 2017. České vydání má 88 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Paul Tobin
Kresba: Jacob R. Chabot, Rachel Downing, Cat Farris, Matthew J. Rainwater, Chris Sheridan, Jeremy Vanhoozer

Nevím, čím to je, ale tahle série mě pořád baví. No dobře, vím, čím to je. Stejně jako předchozí knihy i kniha "Plants vs. Zombies: Explozivní houba" je ukázkou toho, jak se scenárista a kreslíři baví. Je to ujeté, je to praštěné, ale svým způsobem je to i vtipné. Samozřejmě, podobný humor nesedne každému, místy je hodně dětinský, místy je prostě prdlý, ale na druhou stranu, pokud se jím necháte pohltit, bude vás - stejně jako mě - každá další kniha v téhle sérii prostě bavit. A šestý díl s titulem "Plants vs. Zombies: Explozivní houba" rozhodně přináší to, co očekáváte. Spoustu barev, spoustu gagů a příběh, který je tak pitomý, že by se nikde jinde ani objevit nemohl. Ale to souvisí jednoduše s tím, jaká je nastavena laťka už od začátku a že si Paul Tobin psaní jednotlivých dílů užívá a prostě se chce vyřádit. Stejně tak i jeho kreslíři.

Tentokrát kniha "Plants vs. Zombies: Explozivní houba" obsahuje hlavní příběh, který tvoří většinu stránek, a pak ještě jako bonus na závěr celkem sedm krátkých, jednostránkových nebo dvoustránkových příběhů, což už jsou opravdu jen gagy, nic víc, některé dokonce založené na stejné pointě, takže takhle vedle sebe vycházejí celkem nudně. Ale tak je fajn, že zde čtenář získává i něco navíc. A co si budeme povídat, Sherlock Brains je celkem vtipný nápad, jen to v těch dvou krátkých komiksech nefunguje a nepřinese to žádnou nečekanou pointu. A dvakrát opakovaný vtip už prostě není vtipem. Ostatní kraťasy to ale vynahradí, protože jsou přece jen tematicky trochu rozličnější, i když samozřejmě zůstáváme u oblíbených - nebo i neoblíbených - postav.

Hlavní příběh se věnuje tomu, že Zomboss má další plán. Další velkolepý plán, jak se zbavit těch příšerných lidí, kteří mu tak ztrpčují život. A možná konečně své nohsledy nakrmí tím, po čem tolik touží - tedy mozky. Plán je jednoduchý - Zomboss se se zombiemi přesune do podzemních chodeb, vlastně obrovského jeskynního komplexu pod městem. A tam připravím hydraulické zvedáky, které základy města naruší a město se na ně propadne. Všechno proto, aby nemuseli zombie bojovat s lidmi na slunci, protože tam jim mohou nejvíce ublížit rostliny, které proti nim něco očividně mají. Nápad sám je pořádně pitomý, ale co se z toho teprve stane, to je ulítlá paráda. Jede to na plné koule, jsou zde pitomé nápady, až je to skoro neuvěřitelné, co všechno tvůrce napadne. I když jsou některé scény vatové, říkáte si, že je to ku prospěchu věci a jen to posouvá vyznění knihy "Plants vs. Zombies: Explozivní houba" do absurdna, což se mi prostě líbí.

Kniha "Plants vs. Zombies: Explozivní houba" je prostě parádní jednohubka, je zábavná, je ujetá, je dobrá, a přesto se vám vůbec nemusí líbit. Možná to není humor, který vám sedne, možná to není humor, který vás baví, ale pokud je tohle typ komična, který vám sedí, tak se budete bavit. A dáte si knihu do sbírky a možná se k ní ještě někdy vrátíte. Popravdě si skoro myslím, že jestliže vám sedne humor, budete se u komiksu nejspíš bavit víc než vaše děti, pro které by měl být komiks asi spíše primárně určen. Na tohle ale vůbec nekoukejte a užijte si praštěnou jízdu, která jede od začátku až do konce. Není to náročné čtení, ale je to zábavné čtení, a to je prostě na komiksu "Plants vs. Zombies: Explozivní houba" super.

Žádné komentáře:

Okomentovat