2019-11-01

#2058: Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích


Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Spider-Man and the Black Cat" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 49 Kč na stáncích.

Scénář: Kevin Smith
Kresba: Terry Dodson

Kevin Smith je rozhodně autor, kterého mám rád. Mám ho tedy rád především jako filmového scenáristu a režiséra, ale rád si přečtu i nějaký ten jeho komiks. A komiks "Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích" je jeho druhou prací pro Marvel, která následovala po komiksu "Daredevil: Ďábel strážný". Kevin Smith toho pro Marvel moc nestvořil, ale když dostal možnost psát něco se Spider-Manem, nenechal si ji ujít. Tedy pravda, prošlo mu, co by mnohému autorovi asi neprošlo, ale když už se s Marvelem dohodli, že komiks vyjde, tak se počkalo i na scénáře k posledním dílům. Šestidílná série začala vycházet v roce 2002, ale k jejímu dovydání došlo až v roce 2006, kdy vyšel šestý díl. Ale vyplatilo se počkat, kniha "Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích" obsahuje příběh, který se stal uznávaným a i po více jak deseti letech je na něm vidět, že si Kevin Smith dovolil zajít do trochu temnějších koutů Spider-Manova světa.

V komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích", jak už název napovídá, se nesetkáváme jen se Spider-Manem, ale i s Felicií Hardy - ještě jednou v nějakém českém komiksu uvidím Liša, asi mi jebne - která má své alter ego v podobě Black Cat, což je celkem jasné vykradení Catwoman, ale nic to nemění na tom, že je Felicie zajímavou postavou. Prostřednictvím komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích" se vrátila do New Yorku a do života Petera Parkera, respektive Spider-Mana. To spojení je spíše náhodné, protože společně začnou pracovat na jednom případu. Spider-Man chce zjistit, proč zemřel jeden mladík, Black Cat zase chce vědět, co se stalo s její kamarádkou. A náhodou do sebe vrazí - doslova - když pátrají po tom, co se vlastně stalo.

I když by takový příběh mohl lehce sklouznout k tomu, že se budou Black Cat a Spider-Man špičkovat, že se budou snažit nějak navázat na svůj minulý vztah, i když Peter už je ženatý a zamilovaný. A tohle je téma, které zde rozhodně je, ale je to pouze okrajové, je to něco, co se zde odehrává v pozadí. Do popředí se dostává dramatický příběh, a to jak tím, že zde umírají lidé, tak proto, že se vrací minulost nějakých postav, kterou musejí konfrontovat, ať už samy, anebo s jinými, kteří se snaží překonat svou minulost a nějak dál žít. Na komiksu je vidět, že se z poměrně zábavného, skoro až mainstreamového, postupně mění v něco, co má větší hloubku, tedy především psychologickou. A zase se prokazuje, že Kevin Smith, pokud píše komiks, tak rozhodně není takovým vtipálkem, jako v případě svých filmů. Raději se věnuje tomu trochu temnějšímu, co může být s postavami spojováno. A sakra mu tahle temnější vlna sedne.

Nebudu tvrdit, že je komiks "Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích" vyloženě depresivní, takový není, když čtete poslední stránky, tedy před epilogem, je vidět, že tu je naděje, že tu svítí slunce, ale přesto se zde řeší minulost, která není pěkná, řeší se zde minulost, která je poměrně hnusná. A i když není komiks "Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích" vizuálně explicitní, stejně si snadno dokreslíte, co se děje mimo scénu. I proto na vás pak tyto sekvence budou mít ten správný a celkem tíživý dopad. Přitom máte pocit, že kresba je tak nějak klasicky mainstreamová - je hodně sexistická, předimenzovaná, vyhypovaná a místy dost na efekt. I tak ale dovede vyprávět hlubší příběh, nejen přímočarou superhrdinskou akci. Je vidět, že si Kevin Smith a Terry Dodson skvěle sedli. A tak čtenář dostává zajímavý, trochu temnější spidermanovský příběh, než je zvyklý, ale to hlavně díky Black Cat. Spider-Man je pořád ten náš starý známý.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága

Žádné komentáře:

Okomentovat