2019-10-31

#2057: Rower Hogan / Tři kluci


Rower Hogan / Tři kluci
Vydalo nakladatelství Václav Vávra v pevné vazbě v roce 2013. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 280 Kč.

Scénář: Jiří Macek, Jaroslava Šálková a Svatopluk Hrnčíř
Kresba: Marko Čermák


Pokud máte rádi skautský komiks, pokud máte rádi Foglara a jeho příběhy, asi se vám budou líbit i další komiksy z podobného ranku, jichž už ani není Foglar autorem. Komiksy, které jsou v knize "Rower Hogan / Tři kluci" obsaženy, mají scenáristicky na svědomí Jiří Macek, Jaroslava Šálková a Svatopluk Hrnčíř. Všechny mají ale společné jedno - autorem kresby je legendární Marko Čermák, stále ještě žijící legenda českého komiksu. V knize "Rower Hogan / Tři kluci" pak nacházíme komiksy, které jsou klasicky skautské, ale zároveň komiksy, které by se daly označit za klukovské, dobrodružné. Vždycky v nich jde ale primárně o partu a o to, jak se kamarádům podaří se vypořádat s určitými nástrahami, a to většinou v přírodě, na kterou je kladen velký důraz, a to nejen z vizuálního hlediska, ale i z morálního hlediska, kdy je zdůrazňována potřeba jejího zachování.

První část knihy tvoří komiksy "Rover Hogan" a "Rover Hogan II" - je zajímavé že na obálce knihy je uváděno "Rower" a na komiksech "Rover", ale příčinu úplně neznám. Tohle jsou ony skautské komiksy, kdy postavami jsou skauti, a to v návaznosti na to, že komiks byl určen pro opětovné znovuvydávání časopisu "Junák", k němuž došlo v roce 1992. A k ukončení vydávání také došlo v roce 1992, na konci tohoto roku. Bylo to tedy poměrně krátké období, ale podařilo se vydat jedenáctidílný seriál "Rover Hogan" a nakonec i třináctidílný seriál "Rover Hogan II", který byl sice původně uvažován jako dlouhotrvající, ale konec "Junáka" mu v tom trochu zabránil. Na poslední stránce seriálu je to docela patrné, protože je vidět, že už je tam více textu než kresby, aby mohli tvůrci komik nějak smysluplně zakončit.

Druhou část knihy "Rower Hogan / Tři kluci" tvoří tři díly komiksu "Tři kluci", které se všechny objevily také v poměrně krátce vydávaném, dnes už legendárním časopise "Kometa". Tady vychází společně se skautským komiksem, i když žánrově jsou "Tři kluci" malinko jinde. Jsou to kluci, kteří cestují přírodou, takže do jisté míry na skauty navazují, ale nejsou součástí nějaké konkrétní organizace. Prostě kamarádi, co mají rádi výlety, nebojí se spát venku a sem tam vyřeší nějakou tu záhadu, která se před nimi naskytne. Komiks má celkem tři díly, kterými jsou "Tři kluci a madona", "Tři kluci a krokodýl" a "Tři kluci a šifra". Všechny v sobě mají něco, co by se dalo označit za detektivní zápletku, místy skoro až neobyčejnou, ale nakonec se ukáže, že za vším vězí lidé. Mimochodem grázlové jsou celkem standardní součástí těchto komiksů.

V knize "Rower Hogan / Tři kluci" se ukazuje, že je možná trochu škoda, že komiks "Rover Hogan II" nemohl být dokončen, protože je tady celkem zajímavá skupina skoro až militantních záporáků amatérů, na níž by se dalo stavět. Víc prostoru bohužel nedostala, i když by si to zasloužila. U komiksů s Roverem mi trochu vadila tmavá kresba, kde není jisté, jestli to je dáno skutečně originály, anebo technikou tisku, respektive technikou reprodukce. Na komiksech "Tři kluci je pak vidět, že světlejší barvy Čermákově kresbě sluší víc. Komiksy si užijete hlavně pro jejich retro nádech, určitou naivitu a možná se i vrátíte do dětských let, pokud vám tyto příběhy tenkrát něco říkaly. Pokud ne, možná alespoň objevíte jejich kouzlo. Místy je v nich trochu moc textu, což je škoda, kresba do cela mluví sama za sebe. I my jsme měli velmi dobře vypravěče v rámci komiksového média.

Komiks "Rower Hogan / Tři kluci" vydalo nakladatelství Václav Vávra, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat