2019-10-07

#2044: Mezi řádky 9: Mýty mezi řádky


Mezi řádky 9: Mýty mezi řádky (The Unwritten: The Unwritten Fables)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 50 až 54 v sérii "Unwritten" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2014. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey, Bill Willingham
Kresba: Peter Gross, Mark Buckingham

S knihou "Mezi řádky 9: Mýty mezi řádky" se nám na pulty dostal docela zajímavý crossover, kdy se do série "Mezi řádky" přimíchala ještě jiná série. Konkrétně se jedná o sérii "Mýty", což už je docela jasné i z názvu tohoto dílu. Pro "Mýty" to rozhodně není první crossover, protože ten si odbyly již v knize "Mýty 13: Velký mytický crossover", což nebyl zrovna nejlepší díl, byl spíš natahovaný a spojovalo se zde moc linek, aby se nakonec zase rozešly a k tomu zásadnímu došlo až v dalších dílech. Co si budeme povídat, podobné je to i s knihou "Mezi řádky 9: Mýty mezi řádky", kdy vlastně dostáváte takovou tu výplňovou knihu, která je následně pozvolna nebo rychleji přetavena ve velké finále. A ono už se to blíží, protože před námi jsou poslední dvě knihy série "Mezi řádky". To nám to zase jednou uteklo.

spojení sérií "Mezi řádky" a "Mýty" se vlastně tak nějak celou dobu nabízel, vždyť základem obou sérií jsou příběhy, které jsou vyprávěny, ale které získaly nějakým způsobem skutečnou podobu, ať už se jedná o postavy, které žijí v našem světě, anebo o opravdu živoucí světy, které se nějak podařilo z fantazie přetavit třeba hned do vedlejšího lesa. Spojení sérií je natolik dobré, že budete mít pocit, že bylo zamýšleno od počátku, co se obě začaly tvořit. Nemyslím si, že je to pravda, ale to téma, které obě série spojuje, je natolik silné, natolik podobné, že to prostě dává smysl. Obě série se doplňují a navzájem si dokážou vysvětlit - a učinit komplexnější - hloubku toho, co vlastně říkají. Ve světě, kde se vytvářejí příběhy, se mohou příběhy přímo odehrávat, stejně jako to, co se vypráví v příbězích, se skutečně může dít. Najednou už není jasné, kdo je vymyšlený a kdo nikoli.

Tohle jen umocňuje postava Toma Taylora, která sama neví, do kterého světa patří, přitom patří do obou. Možná je tím, koho si někdo vybájil, možná je skutečným člověkem. Tedy alespoň potud, pokud je to možné v příběhu, který je celkově smyšlený. A možná je vlastně obojí. Ta linka mezi fantazií a skutečností je zde tak tenká, pokud vlastně vůbec existuje. To, co je fantazie, může být realita. A pořád si přitom budete říkat, že tohle je vlastně komiks, to je dílo fantaskní, takže je tu vůbec nějaká realita? Ten přesah nejen kniha "Mezi řádky 9: Mýty mezi řádky" je neskutečně velký. Série "Mezi řádky" vás přiměje přemýšlet o tom, jaký je vlastně dosah příběhu, že to, co vyprávíme, je možná smyšlené, ale stejně tím vytváříme světy, které máme rádi, v které věříme. A to je krása jakéhokoli vyprávění.

Kniha "Mezi řádky 9: Mýty mezi řádky" jen potvrzuje to, v čem je Mike Carey dobrý a v čem se tolik podobá Neilovi Gaimanovi. Oba dva milují příběhy. Ty staré, co se vyprávěly a vypráví, ale i ty nové, které mohou vyprávět oni. Ta láska k příběhům je z knihy "Mezi řádky 9: Mýty mezi řádky" neskutečně cítit, stejně jako je cítit i z dalších dílů série "Mezi řádky". I když je tedy kniha "Mezi řádky 9: Mýty mezi řádky" lehkým přešlápnutím na místě, které je doplněné o filosofický přesah, pořád je to příběh, který má co sdělit, který velmi dobře pracuje s postavami a vlastně i s napětím. Budete natěšení, jak to vlastně celé dopadne, tak proč si nedat jednu odbočku, která má zajímavé pojetí?

Žádné komentáře:

Okomentovat