2019-10-04

#2043: Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu


Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 6 až 12 série "Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 49 Kč na stáncích.

Scénář: Todd McFarlane
Kresba: Todd McFarlane

Přiznám se, minula mě testovací jízda, kdy se v dubnu 2019 začaly postupně objevovat první čtyři díly této série, další, která se řadí ke komiksovým kompletům, tentokrát opět ze stáje Hachette, jako jsou "Ultimátní komiksový komplet" nebo "Nejmocnější hrdinové Marvelu". Tentokrát to má ale tu výhodu, že si můžete sérii "Komiksový výběr Spider-Man" předplatit, podobně jako je tomu u konkurenčního "DC komiksového kompletu". No, tak se nám to hezky zkompletovalo. Takže už tu máme čtvrtou řadu komiksů, které když se postaví hřbety vedle sebe, vytvoří nějaký rozsáhlý obrázek. Tentokrát se jedná o řadu velmi specifickou, protože je zaměřena pouze na Spider-Mana. Vzhledem k tomu, že stěnoleza u nás docela známé, je příjemné, že se k nám v této sérii ze začátku dostanou komiksy, které ještě nebyly přeloženy, alespoň pokud mě paměť neplete.

A tak hned kniha "Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu" nám prezentuje komiks, který u nás nevyšel. Tedy skoro. První dva sešity, které jsou v knize "Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu" obsaženy, už vyšly jako "Spider-Man 11", jehož sešitově vydávala Crew v roce 2000. ale dalších pět sešitů, které jsou v knize "Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu", už jsou česky vydávány poprvé, což je paráda, hlavně proto, že příběh, který je prezentovaný, je skvělý. Z mého pohledu především proto, že se jedná o příběh celkem drsný, na Spider-Mana až překvapivě drsný, trochu mimo jeho pole působnosti, což je dáno i skutečností, že se z New Yorku přesouvá na kanadský venkov. Tam mi mimochodem vadil jeho pohyb po pavučinách, jeho houpání se na nich tam najednou nesedělo. Nějak jsem si říkal, že by je vlastně neměl o co zachytávat.

První příběh je týmovkou s Ghost Riderem, i když ona to zase tak moc týmovka není, prostě Spidey i hořící lebka dělají na stejném případu, kde McFarlane ukazuje svou sílu - psychologie postav mu jde skvěle a výtečně se mu ji v rámci komiksového média podařilo zachytit. ale zrovna tohle, ač někdy v přehnané míře, už dokázal i komiksem "Spider-Man: Utrpení". V komiksu Masky" je ta psychologie ale prezentována dostatečně dobře, relativně přehledně a trochu i hororově. tohle je něco, co rozhodně stojí za to si přečíst. A pak to ještě doplňuje skvělý komiks "Úhel pohledu", což je v podstatě detektivní thriller, kde tedy detektivka sama o sobě moc skvěle komponována není, ale případ sám o sobě je dostatečně zajímavý na to, aby se McFarlanovi odpustilo, že mu to odhalení padoucha až tak neuvěříte.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu" je dobrým začátkem série, kde se nám má představit Spider-Man. Docela se na další jeho příběhy, které ještě nevyšly v češtině, těším, protože tohle byl vždycky superhrdina, jehož jsem si oblíbil nejvíce. Vlastně první komiks o superhrdinech jsem četl s ním, ale to i další spousta lidí. Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu" navíc prezentuje fakt, že jsou zde ještě příběhy s tímto superhrdinou, které jsou dobré a které stojí za čtení. A snad jich bude ještě víc. Zatím jsem tedy rozhodnut u série vytrvat a budu podobně jako u "Nejmocnějších hrdinů Marvelu" a "DC komiksového kompletu přinášet recenze na jednotlivé díly. Uvidíme, jak dlouho mi to vydrží.

Žádné komentáře:

Okomentovat