2018-07-27

#1764: Mezi řádky 6: Tommy Taylor a válka slov - 80 %


Mezi řádky 6: Tommy Taylor a válka slov (The Unwritten: Tommy Taylor and the War of Words)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 31 až 35,5 v sérii "Unwritten" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2012. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Peter Gross a další

Série "Mezi řádky" knihou "Mezi řádky 6: Tommy Taylor a válka slov" nabírá skutečně pořádné obrátky, a to mimo jiné i proto, že v knize "Mezi řádky 6: Tommy Taylor a válka slov" se toho stane poměrně hodně, tedy mělo by se stát, protože se jedná o knihu, která obsahuje rovnou deset původních sešitů. I když její obsah je celkem specifický, v knize jsou totiž obsaženy následující sešity: 31, 31,5, 32, 32,5, 33, 33,5, 34, 34,5, 35 a 35,5. Jsou zde tedy čísla hlavní série a pak ještě čísla s tou polovinou navíc, která dokreslují hlavní příběh, jsou takovými bonusovými epizodami, které nemají jako hlavní postavy Tommyho nebo někoho z jho skupiny, ale přesto se jedná o sešity důležité, a to především proto, že se z nich dovídáme historii společenství, které po Tommym jde.

Celou dobu je jasné, že série "Mezi řádky" je o příbězích a jejich vlivu na realitu. Kniha "Mezi řádky 6: Tommy Taylor a válka slov" je pak jen pořádným potvrzením toho, jak příběhy na realitu mohou působit, tedy alespoň v rámci světa této série. Ale také je to kniha o tom, jak se Tommy Taylor konečně zvedne a ukáže, co v sobě má. Něco, o čem sám netušil, nevěřil tomu a pořádně ještě neví, jak by to měl vlastně využívat. On si však najde cestu. Pokusem a omylem se postará o to, aby jeho příběh dál pokračoval a přitom zjistil, jak se to s těmi příběhy opravdu má a jak na nich on závisí, stejně jako jak je dovede ovlivňovat, pokud vůbec. Má to za následek celkem epické scény, které jsou velmi dobré, jak scenáristicky, tak kresebně.

Tím, jak je dějová linka dělená, nejprve dochází k tomu, že se někam posune hlavní příběh, ale pak je to na chvíli přerušeno vedlejší linií, která ale dokresluje pozadí toho, co se děje. My se tak o organizaci Mezi řádky dovídáme více a chápeme, jak funguje, abychom pak mohli pochopit i to, co Tommy dělá, proč to dělá a proč mu to vychází, nebo nevychází. A že na těch pěti sešitech, které tvoří hlavní linii, dojde na celkem dost zvratů, které možná ani nebudete čekat, dojde na odhalení, která lehce narušují to, co jste si doposud mysleli. Netvrdím, že vývoj je vyloženě překvapivý, to zase úplně ne, ale přece jen se dovídáme víc a je to trochu nové, je to jiné. Navíc zvraty jsou zde dávkovány tak dobře, abyste se o postavy báli.

"Mezi řádky 6: Tommy Taylor a válka slov" pro mě není tak dobrou knihou "Mezi řádky 5: Zrození", ale i tak je vývoj takový, který dovede strhnout. Navíc se nabízí otázka, co vlastně bude dál. Mike Carey dál dokáže udržet naši pozornost a nechá nás na konci s tím, že budeme chtít znát pokračování, budeme chtít sérii dočíst až do konce, protože prostě musím vědět, jak to dopadne. Nevíme, jestli dobře, nebo jestli špatně, kdo bude vítězem a proč, což je na sérii nesmírně zajímavé. I proto si počkáte až na poslední díl a budete rádi, když ji dočtete. "Mezi řádky" zůstává velmi dobrou sérií, ale je klidně možné, že na konci samu sebe pohltí. Ale doufám, že tohle se Careymu a Grossovi nestalo.

Komiks "Mezi řádky 6: Tommy Taylor a válka slov" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Mezi řádky 2: Informátor"
"Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý"
"Mezi řádky 4: Leviatan"
"Mezi řádky 5: Zrození"

Žádné komentáře:

Okomentovat