2019-03-29

#1945: Sunstone 1 - 90 %


Sunstone 1 (Sunstone 1 a Sunstone 2)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako knihy 1 a 2 série "Sunstone" v letech 2014 a 2015. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stjepan Šejić
Kresba: Stjepan Šejić

Docela si dovedu představit, že BDSM je pro některé lidi jen nějaká úchylnost, kterou se zabývají divné osoby, s nimiž by nechtěli mít nic společného. Samozřejmě je to jen klasický mýtus puritánů, kteří mají pocit, že cokoli, co je trochu jiné, je prostě divné a možná i nebezpečné. Tahle xenofobie k čemukoli jinému je mi neskutečně cizí a nechápu, jak takhle někdo může smýšlet. O to více se mi líbí, že Stjepan Šejić nahlíží BDSM tak, jak je možné se dívat i na klasický heterosexuální vztah. Tohle nejsou lidé, kteří jsou jiní než my, tohle jsou lidé, kterým se jen líbí něco trochu jiného. A co je na tom tak zvláštního? Tak se jim líbí se svazovat, líbí se jim být dominantní nebo submisivní. Je to podobné, jako že někdo preferuje něco konkrétního ke stravování, někdo má nějakou víru, někdo má nějaké přesvědčení, někdo má nějaké názory. To, že se to odlišuje od toho, o preferujete vy, neznamená, že to je špatné, stejně jako neznamená, že je špatné to, co máte rádi vy. Docela se divím, že i v dnešní době je tak těžké pochopit, že jiné není nebezpečné, je to jen jiné.

Proč tak dlouhý úvod? V podstatě jen proto, abyste nad "Sunstone 1" nelámali hůl hned ve chvíli, kdy se dozvíte o tom, že tohle je BDSM komiks navíc s tím, že hlavní postavy jsou hrdinky a jejich vztah je tak lesbický. "Sunstone" tu není proto, že by to bylo čtení pro úchyly, "Sunstone" je tu proto, aby ukázal, že lidé, co mají rádi BDSM jsou prostě obyčejnými lidmi, kteří mají jen trochu jiné záliby. A myslím, že i mezi "normálními" je dost těch, kdo by si rádi vyzkoušeli nějakou tu BDSM praktiku, ale jen se bojí toho, že by se na něj druzí dívali divně. Není to smutné, jak společnost sama v sobě různými předsudky zakořeňuje nesmyslné strachy, které jen vedou k tomu, že se lidé bojí naplnit své touhy, které vlastně nikomu neubližují, ale které mohou sdílet s ostatními? Ne, poslání komiksu "Sunstone" není změnit, ale chce podávat obraz o tom, jak opravdu může vypadat submisivní/dominantní touha.

"Sunstone 1" nám představuje dvě hlavní postavy. Lisa je submisivní holka, která by ráda byla subinkou, ale nedokázala se svěřit ani člověku, kterého miloval se svými touhami. A tak vztah, který vypadal skoro na svatbu, nakonec skončil. A tak se Lisa na webu seznámila s Ally, která je ráda dominantní, protože se jí to prostě líbí. Líbí se jí mít nad někým moc, ale vždycky s tím, že je tu ono záchranné slovo, které se v případě tohoto komiksu stalo i jeho názvem. Lisa a Ally spolu chatují, mají nějaké ty videohovory, ale nakonec se rozhodnou, že to je málo a že se chtějí setkat. To setkání se vyvíjí podle představ, ale asi ani jedna netuší, co se vlastně stane, že z obyčejného dominantně submisivního vztahu přeskočí jiskra a budu z toho trochu víc. Ta romantická rovina je tu krásně milá, vtipná, naivní, přesně taková, jakou očekáváte ve chvíli, kdy se do sebe dva lidé nečekaně, ale silně zamilují.

A tohle je na komiksu "Sunstone" to krásné. Vy prožíváte relativně obyčejné lidské osudy dvou hrdinek a jejich přátel, ale je to kořeněné tím, že obě mají trochu jiné záliby, než byste očekávali. Ale možná je máte také. Lisa i Ally jsou ale jinak normální mladé ženy, mají svou minulost, mají svou přítomnost, mají svou práci, mají svoje záliby, tedy i jiné než jen BDSM. O dobrých postavách se hezky čte a je vlastně jedno, co ty postavy provádějí. Tohle je případ "Sunstone 1". Jasně, pořád je to erotický a celkem odvážný komiks, ale především je to zábavný příběh o lidech. Je skoro až s podivem, jak ladně je možné podat jakékoli téma s tím, abyste se bavili a přitom pochopili, jak něco funguje, jaká to má pravidla a jaká jsou specifika. "Sunstone 1" je pro mě jako zjevení, a to v tom nejlepším smyslu slova. Líbí se mi, že sexualita přestává být tabu, protože tohle je téma, o kterém s nemůže mezi lidmi mluvit, může to sbližovat, nemělo by rozdělovat. Tabu je špatné, pokud nemá smysl a v sexualitě smysl nemá. Lidé si mají svou sexualitu užívat a ne ji brát jako něco zakázaného jen proto, že nechtějí dělat jen něco "standardního".

Komiks "Sunstone 1zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat