2019-04-01

#1946: Dveře Chaosu 1 - 40 %

Dveře Chaosu 1 (グレンツェン・テューア)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "グレンツェン・テューア" v roce 2008. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.

Scénář: Ryoko Mitsuki
Kresba: Ryoko Mitsuki

Už je to docela dlouho, co se mi tahle série válí na polici, a tak jsem si řekl, že by bylo možná fajn se na ni podívat. ZonerPress už nějakou dobu mangu nevydává, ale třeba se vám tohle podaří sehnat, pokud tedy má cenu vůbec tuhle sérii shánět. Bohužel po přečtení prvního dílu si to moc nemyslím. Na první pohled se jedná o sérii, která je určená dívkám, ale nejsem si jistý, jestli i dívky bude nějak moc bavit. Romance, která je zde rozehrána, je spíše zvláštním vztahovým propletencem, kdy hlavní hrdinka podle všeho ani nechce přítele, ale spíše ochránce, jak na něj byla celý svůj život zvyklá.

"Dveře Chaosu 1" vyprávějí o dvou sestrách, Clarisse a Mizerii. Ty byly celý život vychovávány v ústraní, uzavřené v podstatě na jednom místě, protože se z nich měly stát harmonizérky, jediné osoby, které dokážou ve světě, kde se děj odehrává, udržovat harmonii. V podstatě jde o to, aby udržely zavřené dveře - jsou celkem čtyři - které by jinak mohly nevhodně propojit jejich denní svět s temnotou. Na tomhle moc originálního není, ale autorka se od začátku snaží budovat vlastní svět a dávat mu určité základy. Trvalo mi skoro celou knihu, než jsem si na její svět zvykl a začal mě alespoň trochu bavit.

Mizerii a její sestře se blíží šestnácté narozeniny. To znamená obřad. V podstatě se stávají ženami a mohou ven ze svého vězení, které se ale jeví jako dobrovolné. Přípravy jsou v plném proudu, dívky se na to těší, Mizerie je k ničemu, ale nám je jasné, že musí být hlavní postavou. Oslavy se pak zvrtnou, Mizerii se obrátí celý život a spolu s ní pak objevujeme pravidla tohoto světa, který se chce vyhnout Chaosu. Celá první kniha je takové tápání hlavní hrdinky, která v sobě teprve musí objevit sílu, jež v ní skutečně dřímá. Ne, opravdu to není moc zábavné a není to ani nic nového, protože ve svém pojetí je to celkem standard.

Co knize "Dveře Chaosu 1" pomáhá, to je skutečnost, že pokud sem tam dojde na akci, bohužel ta je přece jen trochu nepřehledná, rychle zvládnutá. Místy si musíte domýšlet, co se vlastně stalo. Zajímavější je pak skutečnost, že to dovede sklouznout k temnějšímu pojetí, které alespoň trochu přidává sérii na zajímavosti. Ale pak už jsou to jen další velké a líbezné obličeje, které se na vás dívají a které jsou celkově spíše karikaturami než skutečnými postavami. Možná z toho nakonec i bude romance, ale zatím to nevypadá. Zatím to vypadá jako fantasy určené pro dívky, které ale nemá dost silné postavy na to, aby si to našlo zástupy fanynek.

Žádné komentáře:

Okomentovat