2019-03-26

#1942: Gantz 22 - 45 %


Gantz 22 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako kapitoly 248 až 256 v sérii "Gantz". České vydání má 228 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Je mi to celkem líto, ale série "Gantz" už prostě nemá ten správný náboj jako měla na začátku, kdy se mi nesmírně líbilo, jak je to ujeté, jak vlastně pořádně nevíte, co se to děje a proč, jak je to akční a jak je to místy úchylné, až skoro puberťácky. Skutečnost, že nevíte, co se děje, respektive proč se to děje, nezmizela, ale najednou už je spíše otravná, protože tak nějak víte, že tohle nemůže mít nějaký hlubší kontext, tohle je prostě všechno jen proto, aby zde mohla být šílená a místy celkem brutální akce. Právě akce je to, co drží sérii "Gantz" stále ještě na nohou, protože bez ní už by to prostě nebylo nic. Akce je stále celkem zběsilá, což vede i k tomu, že každou knihu budete mít velmi rychle přečtenou. A to je taky fajn aspekt, protože si jsem jistý, že někteří čtenáři se s jednotlivými knihami nebudou chtít otravovat moc dlouho.

Co mě docela mrzí, to je skutečnost, že už není Hiroja Oku tak úchylný. Kde jsou obálky, kde se prsily krasavice, které skoro neměly nic společného s dějem? Kde jsou erotické scény, kde jsou hloupé narážky? Tohle všechno zmizelo, sad jen jedna obálka se v každé knize objeví, ale jako kdyby si s ní Hiroja Oku ani nedal práci, nakreslil něco, co by mohlo být sexy, a pak si prostě jel jen další stránky. Jako kdyby autor v něčem dospěl, což je docela škoda, protože já bych tu pubertálnost celkem ocenil, oživila by dění, které už je trochu unylé, zapadlé ve vyjetých kolejích a není schopno z nich vyskočit. Prostě jen další a další akce, trochu někam posunout dění, aby to úplně neustrnulo, a pak jen další a další masakry s postavami, které už vám po nějaké době začnou být volné. A to je sakra škoda.

Kniha "Gantz 22" se zaměřuje na to, že naši hrdinové, nebo prostě ta skupina, kterou jsme docela dlouho sledovali, ať už se měnila, jak chtěla, se dostala do kontaktu s jinou skupinou. Podle všeho jsou zde skupiny dle místního určení, ale ta naše, kterou jsme sledovali, najednou zavítala jinam. Že by jich tam bylo potřeba proto, že zde bude mnohem větší nebezpečí ze strany mimozemšťanů, nebo prostě těch, po kterých mají jít? Skoro to tak vypadá, protože k tomu vlastně dvacátá druhá kniha směřuje. A jo, místy je ta akce vlastně docela fajn, hlavně ve smyslu brutality, s kterou je vykreslena, ale místy jsou zde scény, které jsou zbytečné anebo se zdají, že sem nějak nesednou. Jako když se autor najednou snaží být emotivní, což je sice hezké, ale jako kdyby se dostal do fáze, kdy už vám tohle bude celkem jedno. Skoro mě to až mrzí, protože sérii jsem fandil a doufal jsem, že bude mít trochu jiný vývoj.

Pokud pokračujete ve čtení série "Gantz", je to už nejspíš jen proto, že máte sérii opravdu rádi anebo máte problém jakoukoli sérii odložit před tím, dokud ji nedočtete celou. Já se bohužel v případě série "Gantz začínám řadit ke druhé skupině. Hiroja Oku mě knihou "Gantz 22" nepřesvědčil, že se série ještě někam vyhoupne, nepřesvědčil mě o tom, že tohle velikášství, jaké se v knize objevuje, je nějakým výrazným kvalitativním posunem. Spíše je to už něco, co neví, kam jinam by zavedl, jak jinak by to pozvedl. A tak udělal jednu celkem dobrou scénu, která vám vyrazí dech, a pak to začal trochu natahovat, aby se to hlavní událo v následující knize nebo v následujících knihách, což je u autora také možné, protože se celkem proslavil tím, že je schopen akci rozkreslovat na velké množství panelů. No uvidíme, jsem sám zvědavý, jestli v nějaké knize bude ještě zlom k lepšímu, docela bych si to přál.

Komiks "Gantz 22zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat