2019-03-25

#1941: Hetalie: Mocnosti Osy 3 - 25 %


Hetalie: Mocnosti Osy 3 (Hetalia 3)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Hetalia 3" v roce 2010. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 151 Kč.

Scénář: Himaruja Hidekaz
Kresba: Himaruja Hidekaz

Jestli je nějaká manga, která v sobě měla opravdu dobrý potenciál, potom si myslím, že je to právě série "Hetalie: Mocnosti Osy", protože v ní autor Himaruje Hidekaz přišel s skutečně zajímavým nápadem. Vzít země světa, především evropské země, udělat z každé jednu postavu a dát jí její vlastnosti, které jsou specifické a zveličené. Tohle je látka, s kterou se dalo něco dělat, dalo se vytvořit humorný příběh, mohlo by to fungovat i jako humorné epizodky, které na sebe nějak moc nenavazují, což je vlastně i případ série "Hetalie: Mocnosti Osy", ale dle mého je to jednoduše tak blbě udělané, že to prostě nefunguje.

Úplně nedovedu pochopit ani skutečnost, že vyšlo v originále celkem šest knih, to ani nemluvím o tom, že jsou tu nějaké spin-offy a pokračování, která vycházejí v podstatě až do současnosti. I když, jeden důvod by zde mohl být. Japoncům se líbí číst o jiných kulturách a z jejich pohledu by to mohlo být zábavné. Já se rovnou přiznám, že jsem spoustu yonkom nepochopil a popravdě si myslím, že ani nebyly vtipné a nevím, co na nich mělo být zábavného. Jsou to jen takové blbiny, které nemají už se snahou vložit do toho něco historického nic společného. Štěky, které mi místy přišly opravdu bez smyslu.

Na co se zaměřuje kniha "Hetalie: Mocnosti Osy 3"? Popravdě nevím. Autor sám v závěru shrnuje, že tentokrát se víc věnoval středověku, ale u některých yonkom je v podstatě jedno, o jaké období se jedná. Jsou to často vtípky, které jsou založené na vlastnostech, jež byly doposud u jednotlivých zemí zdůrazňovány, takže Německo je pedantské, Francie je rozmazlený, Itálie je taková trochu pitomá, Japonsko pak nezapadá do ostatních kultur a objevuje rozdíly. Najednou jsou to místy pravdu jen trapné vtípky, které nic nepřinesou. A opět zde není žádná jednotící linie, která by spojovala příběhy do větších celků. A když už se to děje, tak vlastně jen formou toho, že autora k předchozímu tématu něco napadne, odkáže na předchozí knihu, ale nějaké navázání tam není, v podstatě jen formou postav.

Kniha "Hetalie: Mocnosti Osy 3" je poslední, která vyšla česky, dál se v sérii nepokračoval, a popravdě, není se čemu divit. Série "Hetalie: Mocnosti Osy" není něco, co by mělo člověka dlouhodobě bavit, protože je to jen takto roztříštěné plácání o něčem, co autor někde slyšel anebo nakonec možná i trochu zažil. Více než jako solidní kniha mi "Hetalie: Mocnosti Osy 3" připadá jako skicář, ke autor sem tam trochu mění styl, kde ale primárně vrší nápady na sebe, ale bez ladu a skladu. Asi bych potřeboval nějaký větší rámec, nějaký smysl, kam se série ubírá, ale dle mého takový cíl nemá a autor si prostě dělal, co ho zrovna napadlo.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Hetalie: Mocnosti Osy 1"
"Hetalie: Mocnosti Osy 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat