2019-03-27

#1943: Sněhulení - 55 %


Sněhulení
Vydáno nakladatelstvím Konektor XB-1 v brožované vazbě v roce 2018. Kniha má 128 stran a prodává se za cenu 330 Kč.

Scénář: Roman Bílek
Kresba: Pavel Talaš

"Sněhulení" je strip, který vycházel na serveru Vlčí bouda. Jednalo se o strip, který vycházel průběžně, až se tvůrci dostali na celkem sto kousků. A to už je něco, co by se mohlo vydat jako sborník. Pavel Talaš a Roman Bílek jsou celkem osvědčené duo, jak jsme se mohli přesvědčit hned v několika případech. Jejich stripy "O sněhu" a příběh "O sněhu: Hledání Jara" už představily sněhuláčí svět celkem dostatečně, menší se pak s jejich tvorbou mohou setkávat ve "Čtyřlístku" v rámci série "Meloun & Sirka". Už za sebou nějaký ten společný komiks mají, a jelikož mě "Sněhulení" na webu spíše míjelo, rozhodně jsem nesledoval každý strip, byl jsem docela zvědavý na to, jak se jim dařilo i v rámci této série. Už je to přece jen něco trochu jiného než "O sněhu".

Stripy "Sněhulení" jsou vlastně takovým nahlédnutím do života sněhuláků. Do jisté míry se jedná o reportáže z jejich života, což by bylo docela dobré, jenže tady se úmysl trochu nesetkal s úspěchem. Ten úmysl y byl výborný - reportáže z Snowlandu. Prostě takový náhled na život sněhuláků. Může to být sranda, může to být vážné. Ale je tu hodně vidět, že si dvojice nedělala moc hlavu s tím, aby byl koncept ještě propracovanější. Mně by se líbilo, kdyby se několik stripů po sobě věnovalo jednomu tématu ze života sněhuláků, pak by se přeskočilo k jinému tématu, prostě aby zde byla nějaká struktura. Takto jsou ale stripy podány bez ladu a skladu. Chvíli se věnují volbám, chvíli obyčejnému životu, pak se skočí k legendám, někdy je prostě až příliš patrné, že se jako téma hodilo to, co Romana zrovna napadlo. Ten koncept vybízí k reportážnímu stylu, ale za mě by to prostě chtělo víc učesat.

Výtvarná stránka je fajn, líbí se mi, jak je někdy volena i barva - především tedy pro mrkve - což vypadá prostě hezky i v to tištěném provedení. Možná by kniha mohla mít ještě lehce větší formát, aby se moly i stripy trochu zvětšit, ale se čtením není problém, čtou se dobře. Někdy je toho textu až příliš, ale to už záleží na čtenáři, jestli mu ty úvodníky ke každému stripu sednou, či nikoli. Jsem si jistý, že se najdou tací, kterým budou vadit, naopak jiní si je budou užívat. Právě z nich budete mít nejvíc pocit, že se mělo vlastně jednat o formu reportážního stripu. Ani úvodníky a ani texty v bublinách nejsou ale zárukou toho, že se budete smát. "Sněhulení" není nutně o tom, že se máte bavit. Někdy to je jízlivý komentář, někdy autorům i lehce došel dech. Osobně nemusím politická témata, ale jiným se tohle může líbit.

Kniha "Sněhulení" přináší ještě něco navíc než jen 100 strip, které už můžete, protože zde najdete ještě stripy navíc, které se odehrávají po sto na webu zveřejněných. To jsou stripy, které vlastně tvoří takový bonusový příběh, jemuž by asi více slušelo koncipování do standardní formy komiksu, ne nutně do proužků, protože je vidět, že samotné proužky nefungují. Prostě je nutné je brát jako stránku příběhu. Tenhle příběh naznačuje, že z říše sněhuláků tohle možná není všechno. Jsem docela zvědavý, jestli se autoři k tématu ještě vrátí. Pokud ano, za sebe trochu doufám, že to bud jinou formou, než stripy v podobě "Sněhulení", protože ty mi zatím z říše sněhu přišly nejslabší, i když i mezi nimi najdete kousky, které jsou zajímavé, chytré a správně řízné.

Knihu "Sněhulení" si můžete zakoupit v knihkupectví Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat