2019-02-18

#1916: Modrá Crew 10: Orbital 3 a 4 - 55 %


Modrá Crew 10: Orbital 3 a 4
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Vydání má 120 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Sylvain Runberg
Kresba: Serge Pellé

V sešitě "Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2" se nám představila docela zajímavá sci-fi série, která ale jako kdyby byla příliš malá na to, jak je svět, který si Sylvain Runberg a Serge Pellé vysnili velký. Tohle se naplno ukazuje i ve třetím a čtvrtém příběhu, které tvoří jeden celek a které jsou obsaženy v knize "Modrá Crew 10: Orbital 3 a 4". Pointa celého příběhu totiž tkví vlastně jen v tom, že ve vesmíru existuje jedna velmi specifická rasa. Právě ta stojí za vším špatným, co se děje. Tohle mi jednoduše přijde takové trochu vycucané z prstu, není tu nic, co by naznačovalo, že taková rasa existuje, prostě jen bylo využito to, co fungovalo a co Runbergovi zapadlo do jeho děje. Ve sci-fi se tohle přece snadno zdůvodní, protože ve vesmíru může být v podstatě jakákoli rasa. Nemůžu si pomoct, ale mě tohle přijde z hlediska autorského jako takové jednodušší řešení, které se scenárista snažil zakrýt trochu nečekanou poslední stránkou.

Ale vraťme se k příběhu. V "Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2" jsme se seznámili se dvěma hlavními postavami, diplomaty Calebem a Mézoké. Trochu nesourodý tým, o nichž se dozvíme jen to, že Caleb je prvním člověkem, jež se stal diplomatem v IDO, Mézoké pak patří k rase, která má s lidmi dlouhodobě špatné vztahy. Tohle až tak zásadní není, což si myslím, že je škoda, protože v náznacích se to neustále vrací. V knize "Modrá Crew 10: Orbital 3 a 4" má více prostoru Caleb, o němž se dozvídáme i něco z minulosti. Mézoké jen něco málo prohodí o tom, kým byla, ale celkově se dá říct, že pro děj není tak důležitá. Caleb a jeho minulost jsou pak zajímaví mimo jiné i proto, že se zde dostáváme do českého prostředí. Caleb studoval v Praze, a tak nám v komiksu zazní, možná trochu nečekaně, čeština. A není to jen překladem.

Caleb a Mézoké jsou posláni na misi na Zemi, kde má dojít ke zpečetění míru mezi lidmi a Sandžary (Mézoké patří k Sandžarům). Jenže v té době dochází u Kuala Lumpur k napadení rybářů. Nikdo z toho není moc šťastný, protože by to mohlo vést k narušení slavnosti, která se chystá. Dvojice diplomatů tak má vyřešit problém, který se tvoří. Na jednu stranu se zdá, že před námi vyvstává epický, politicky laděný a sociálně kritický příběh, ale nakonec se ukáže, že je to jen taková variace honu kočky na myš. Není to vyloženě špatné, ale politická situace se zdá nedořešena, stejně jako příběh samotný, jenž je uzavřen zvláštně, hlavně pak ve chvíli, kdy víte, že v originále jsou venku ještě další tři sešity. Další dva opět s uzavřenou misí. I proto se konec jeví trochu jako z nouze ctnost a nucená snaha o přehnané napětí. Toho konce je škoda, protože celkově je zbrklý a v konečném pohledu na dva díly takový hodně jednoduchý.

Co se musí nechat, to je kresba Serge Pellého, který se pro sci-fi narodil, ale přitom zvládá skvěle i flashbacky. Jeho světy žijí, jsou obydleny zajímavými rasami, jeho Země je pozemská, a přesto od té naší do jisté míry odlišná. Kreslíř se skutečně snaží a některé panely jsou opravdu parádní. Škoda, že příběh není kvalitativně v lepším souladu s kresbou. Scenáristicky komiks "Modrá Crew 10: Orbital 3 a 4" lehce klopýtá. Představuje čtenářům něco velkého, ale oni nakonec dostanou jen takovou maličkost, s níž nejspíš nebudou spokojení. Já spokojený nejsem. Jako kdyby se autoři rozhodli, že cesta je zajímavější než cíl, ale v tomhle případě je ta cesta hlavně hezká na pohled. Tady to úplně nestačí. A že by si tvůrci připravovali půdu pro něco velkého, co teprve přijde? V tom případě doufám, že toho ještě dočkáme. Zatím si ale "Orbital" dává pauzu a příště nás v "Modré Crwi" čeká "Hrobař".

Komiks "Modrá Crew 10: Orbital 3 a 4" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 3: Okko"
"Modrá Crew 4: Třetí zákon 1 a 2"
"Modrá Crew 5: Třetí zákon 3 a 4"
"Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2"
"Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4"
"Modrá Crew 8: Ekhö - Zrcadlový svět 5 a 6"
"Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat