2019-02-01

#1905: Punisher MAX 5: Otrokáři - 80 %


Punisher MAX 5: Otrokáři (Punisher MAX 5: The Slavers)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako díly 25 až 30 série "Punisher" u Marvelu v edici MAX. Souborně vyšlo jako "Punisher MAX 5: The Slavers" u Marvelu v edici MAX v roce 2006. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Leandro Fernandez

No kruci... já jsem si vážně říkal, že už na to Ennis neměl a že série "Punisher MAX" byla tou, kterou doklepal jenom proto, že nad ním fanoušci lámali hůl pomalu, ale ono se ukazuje, že některé ty příběhy v rámci série "Punisher MAX" jsou opravdu dobré. A kniha "Punisher MAX 5: Otrokáři" rozhodně dobrá je. A není to náhoda. Ona byla dobrá i kniha "Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá". Garth Ennis se tentokrát vydal zase trochu jinam, i když navazuje na předchozí dění, ale představuje nové postavy a také nové téma. Tohle už není jen válka gangů, tohle je i hlubší společenská studie toho, co se v Americe děje. I když to jsou vlastně mafiánské příběhy normálně, jen jsou takové blazeované. V případě Punishera je to ale drsné.

A drsné je to i v případě knihy "Punisher MAX 5: Otrokáři". Na první pohled je to pouze příběh o obchodu s bílým masem. Jenže do toho Ennis přidal své postavy a schopnost vytvořit je živé a zároveň zapamatovatelné, a samozřejmě pomohlo i to, že kresbu má na svědomí Leandro Fernandez, který se prostě nebojí znázorňovat i to, co by jiní nekousli. A jejich spolupráce v tomhle smyslu opět zafungovala a kniha "Punisher MAX 5: Otrokáři" je drsným čtením, který v sobě má pořádnou dávku explicitnosti, ale i příběh, který s vám dokáže hnout. Taková kombinace je z těch, jež se mi zamlouvají.

Frank byl na večerní akci, kdy chtěl jen sejmout pár nýmandů, kteří obchodují s drogami. Prostě jedna z mnoha zastávek na jeho nikdy nekončící cestě do zatracení. Sejmout pár dalších, udělat si pár zářezů ale mít jistotu, že tohle stejně nikdy neskončí, že zločin dál bude městu vládnout. Jenže tentokrát se stane něco trochu nečekaného. Frankovi zkříží cestu mladá žena. V dobrém smyslu. Nejde po něm, ale on jí pomůže. A žena chce pomoct. Mluví přízvukem, zmíní mrtvé dítě. A tak Frank udělá výjimku a skutečně ženě pomůže Vezme si ji k sobě. A pak zjistí, jak se jedna albánská rodina podepsala na spoustě žen beze jména. A je to opravdu nehezký příběh, který není drsný jen díky explicitní kresbě. I ona dovede být místy umírněná a stačí slova pro evokování něčeho skutečně nehezkého.

Kniha "Punisher MAX 5: Otrokáři" jen dokazuje, že bych nad Ennisem nikdy neměl lámat hůl, protože i když nepřijde s vyloženě novým přístupem nebo konceptem, napíše takový příběh, který je prostě dobrý a který vás dovede naplno oslovit S knihou "Punisher MAX 5: Otrokáři" se mu to v mém případě opět povedlo. Líbí se mi, jak změnil téma, jak se zbytečně nebabrá ve válce gangů, kde už není moc co vymýšlet, ale jak prostě koukne na jednu epizodku Punisherova života a napíše ji tak, aby zaujala a byla dobrá. Komiks "Punisher MAX 5: Otrokáři" je dobrý také proto, že funguje jako samostatná kniha, a to i proto, že se tam v podstatě žádná postava z dřívějška nevrací. Po dočtení jsem byl velmi spokojený.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Punisher MAX 1: Na začátku"
"Punisher MAX 2: Irská kuchyně"
"Punisher MAX 3: Matička Rus"
"Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá"
"Punisher MAX 8: Vdovy"
"Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma"
"Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge"

Žádné komentáře:

Okomentovat