2018-07-26

#1763: Mlžný ostrov zbarvený do ruda - 75 %


Mlžný ostrov zbarvený do ruda
Vydalo nakladatelství CooBoo v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Martin Šinkovský
Kresba: Ticho762

Vždycky jsem docela zvědavý na to, když se na našem trhu objeví nový komiks od českého autora, potažmo českých autorů. Je to především proto, že rád vidím, jak i český komiks existuje, jak se utváří, jak se mění, jak se vyvíjí, s jakými různými přístupy autoři přicházejí, a to jak z hlediska scenáristického, tak i z hlediska kresebného. Ale dvojice Martin Šinkovský a Ticho762 rozhodně nejsou nováčci na trhu a vlastně už za sebou mají celkem dost publikací. Společně tvoří seriál "Píp a Půp", který pravidelně vychází v revue "Bublifuk", a to od jejího prvního čísla. Přispěli také do nedávno vydaného sborníku "Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství", ale je to teprve kniha "Mlžný ostrov zbarvený do ruda", kde se poprvé představují na větší ploše a ukazují, že mají cit i pro velké příběhy.

"Mlžný ostrov zbarvený do ruda" je příběhem, od kterého na první pohled nevíte, co úplně čekat. Obálka ale napoví. Ty modré barvy na těle umírajícího válečníka, ty by mohly trochu nechat vzpomenout na "Statečné srdce" anebo prostě na skotské bojovníky. Parohy na hlavě muže, který umírajícího drží, by zase mohly připomenout keltské druidy. A přesně tak by to i bylo, ale z doby "Statečného srdce", kdy se William Wallace snažil osvobodit Skotsko od anglické nadvlády, je lepší se přesunout do doby Asterixe a Obelixe. Caesar už je sice mrtvý, na trůnu už je císař Claudius a píše se nám tak nové tisíciletí, ale britské ostrovy stále nepadly pod římskou nadvládu. A to chce Claudius změnit.

Asterixe a Obelixe nezmiňuji náhodou, protože v komiksu "Mlžný ostrov zbarvený do ruda" jsou prvky, které vám slavnou francouzskou sérii připomenou, ale důležitý je spíše ten kontrast mezi oběma příběhy. Tam, kde je v případě "Asterixe" prostor především pro humor, tam u komiksu "Mlžný ostrov zbarvený do ruda" humor v podstatě schází. "Mlžný ostrov zbarvený do ruda" není vtipným příběhem, je to příběh poměrně krutý, a to nikoli jen proto, že Římané chtějí zabíjet nejednotné kmeny na britských ostrovech, aby se území dostalo pod římskou nadvládu, což se v plné šíři nikdy nepodařilo, ale je top především o politice a o tom, že vlastně nezáleží na tom, jestli jste Říman nebo Kelt, záleží jen na politice a na tom, jak bude nebo nebude jednotlivce zneužívat.

Komik "Mlžný ostrov zbarvený do ruda" v sobě má překvapivě silný podtext, což jsem - přiznám se - úplně nečekal. Přitom je zde evokace "Asterixe" a jeho příběhů, přitom je zde například stejný lettering jako v případě dětské série "Píp a Půp". Ale příběh je jiný, temnější. Nejen nutně proto, že se zde zabíjí, ale i proto, že je zde ona politická linka, která je ještě v silném kontrastu s linkou ekologickou. A to nemyslím nijak posměšně, protože obojí v příběhu funguje, neboť vidíme, jak to dopadá na obyčejné lidi. Ten příběh funguje, je temný, je dobře napsaný, je hrdinský, je krutý. Spolupráce Martina Šinkovského a Ticho762 zafungovala i na odlišném příběhu, než jak jsme u nich zvyklí. Osobně jsem zvědavý, s čím dalším přijdou, protože našli synergii, která nese ovoce.

Komiks "Mlžný ostrov zbarvený do ruda" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat