2018-07-25

#1762: Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - 55 %


Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho (Dark Tower: Battle of Jericho Hill)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "Dark Tower: Battle of Jericho Hill" v roce 2010. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robin Furth, Art Lyon
Kresba: Richard Isanove, Jae Lee, Cary Nord

Kniha "Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho" byla důležitá především proto, aby se uzavřel jeden příběh. Ale není to je příběh, který se odehrává na stránkách knihy, je to vlastně i příběh toho, kdo knihu tvořil. Hlavním ilustrátorem prvních pěti knih, které byly v rámci série "Temná věž" v komiksovém provedení vydány, byl Jae Lee. A ten se knihou "Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho" rozloučil, aby přenechal pracovní plochu dalším autorům, kterými jsou třeba Sean Phillips, Alex Maleev anebo sám Richard Isanove, který si nakonec také něco ještě nakreslil a jen nevybarvoval nebo nedělal titulní ilustrace.

Série v Americe pokračovala vlastně tím, že adaptovala knihy, které Stephen King napsal. A došlo k tomu, že byly adaptovány do komiksové podoby knihy "Pistolník" a "Tři vyvolení". Na ostatní se zatím nedostalo s tím, že série si dá pauzu, ale s tím, že je otázka, jestli se vlastně vůbec vrátí. Ale možné je všechno, i když sebrané knihy se prodávaly za celkem nízké knihy. My se podle všeho šesté knihy dočkáme, tak třeba, než se dostaneme až k šestnácté knize, která v originále vyšla, možná bude i série pokračovat. Myslím si, že by si to zasloužila, protože minimálně prvních pět knih předvádí, že "Temná věž" má co říct i v komiksovém provedení. Její život ale není jednoduchý, jak prezentuje i filmové provedení, které je spíš inspirací než adaptací.

Proč mě osobně kniha "Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho" moc nenadchla? Především proto, že se má jednat o jakýsi můstek mezi tím, co jsme v komiksu sledovaly, tedy v podstatě událostmi, které jsou v Kingově sérii popisovány ně vždy tak podrobně, a mezi děním v knize "Pistolník". A to se povedlo. Šlo hlavně o to se zbavit všech postav a postavit Rolanda Deschaina na cestu, kterou v knize "Pistolník" vykročil, aby konečně dohnal Muže v černém. Na konci knihy "Temná věž 4: Pád Gileadu" bylo těch postav ještě moc. Bohužel v knize "Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho" došlo k tomu, že jsou zde úmrtí taková nijaká, že se to skoro obejde bez emocí, že to nedokáže čtenáře pořádně zasáhnout. A to si myslím, že je pořádně velká škoda.

Četbu knihy "Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho" zachraňují opět především Jae Lee a Richard Isanove, kteří zase vytvářejí skvělé obrazy, jejich barevnost - především propojení černé s ostatními barvami - je natolik jedinečná, že skutečně stojí za to si jednotlivé stránky pořádně prohlížet. Některé postavy, které pak nejsou tolik lidské, v jejich provedení vypadají úchvatně. Co se týká scénáře, viděl bych problém i v tom, že se trochu opakuje. Tématem knihy "Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho" je opět zrada, která byla i v předchozím dění celkem častá, což už prostě není něco, co by vás vytrhlo a nadchlo tím, že se to tady objevuje. Ani její potrestání pak není originální, ale aspoň v duchu série. Pět knih, které vlastně tvoří takové preludium před "Pistolníkem". Teď jsem zvědavý, jak se v tom komiksovém provedení povedl právě on.

Komiks "Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Temná věž 1: Zrození pistolníka"
"Temná věž 2: Dlouhá cesta domů"
"Temná věž 3: Zrada"
"Temná věž 4: Pád Gileadu"

Žádné komentáře:

Okomentovat