2017-06-07

#1453: Temná věž 3: Zrada - 75 %


Temná věž 3: Zrada (Dark Tower: Treachery)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Dark Tower: Treachery" v roce 2008. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 389 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robin Furth a Peter David
Kresba: Jae Lee a Richard Isanove

Kniha "Temná věž 2: Dlouhá cesta domů" za mě byla trochu slabší, protože v podstatě převyprávěla to, co jsme dobře znali z knihy "Čaroděj a sklo". Nebylo zde nic zásadně navíc. Jasně oni si to tvůrci nemohou moc dovolit, aby nezůstala narušena kontinuita a komiksová série vyloženě nevyprávěla nic jiného, protože v ní jde o to, aby navazovala na Kingův příběh, nikoli ho celý překopala. Kniha "Temná věž 3: Zrada" už ale jde přece jen zase více do podrobností a ukazuje nám, co vedlo k tomu, že se svět kolem Pistolníka začal rozpadat, a to už v jeho poměrně mladém věku. Ten název mluví za vše, i když dokonalé naplnění té zrady zde není. Respektive není řečeno všechno a vy s poslední stránkou doufáte, že další díl vyjde co nejdříve.

Po událostech knihy "Temná věž 2: Dlouhá cesta domů" se Roland a jeho ka-tet vrátili do Gileadu, aby předali Stevenu Deschainovi magickou kouli, Maerlynův Grapefruit, který by mohl pomoct k sesazení Dobrého muže. Jenže Roland je mocí koule až příliš ovlivněn a stává se na ní závislý. Kingova inspirace v Tolkienově "Pánovi prstenů" je zde nasnadě. Sám Steven ale musí řešit další problémy, protože Farson má kolem něj smyčku, kterou neustále utahuje a o které Steven neví, nebo ji nechce vidět. I když může zrada čekat kdekoli, jako kdyby se vůči ní stal naivní a dával jí možnost k tomu, aby mu zaklepala na dveře.

Roland se musí vyrovnat se svou posedlostí, ale má své ka-tet, které mu v tomhle ohledu pomůže. Právě s knihou "Temná věž 3: Zrada" si naplno uvědomíte, proč byl výběr výtvarníků tak dobrý. Jae Lee a Richard Isanove ukazují, že jejich specifická kresba je natolik vhodná pro gradaci napětí a šílenství, pro zobrazování pokroucených obrazů a tvorů, že právě díky svému pojetí dovede prohloubit prožitek z jednotlivých scén a z toho, jak se snáší na popisovaný svět temnota, která může přijít ze všech stran a může mít jakoukoli podobu. Tady je kresba v povedeném souladu s tím, co je prezentováno. Budete mít pocit, že se z panelů úplně vytratila naděje, že už to nemůže skončit dobře. Snad proto mě pak lehce zklamalo finále, kdy jsem doufal, že tam bude řečeno více.

"Temná věž 3: Zrada" je rozhodně vhodným pokračováním série v její komiksové podobě a já jsem si na ní spravil chuť po druhém dílu, který mě tolik nedostal. Jako kdyby se zde kresba dostávala více do popředí a právě prostřednictvím ní se vyprávělo to skutečně důležité. A právě v té temnotě, která jako kdyby byla všeprostupující, jsem se vyžíval. Pokud znáte Kingovu "Temnou věž", nemůže vás příběh překvapit. Pokud ji neznáte, asi si celkově více užijete to, jak je kniha "Temná věž 3: Zrada" zakončena. Já více oceňuji její průběh, který je až depresivní a dovede na vás padnout tou správnou tíživou atmosférou, které se ještě chvíli nezbavíte.

Komiks "Temná věž 3: Zrada" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Temná věž 1: Zrození pistolníka"
"Temná věž 2: Dlouhá cesta domů"

Žádné komentáře:

Okomentovat