2016-06-15

#1190: Temná věž 1: Zrození pistolníka - 70 %

Temná věž 1: Zrození pistolníka (Dark Tower: The Gunslinger Born)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 minisérie "Dark Tower: The Gunslinger Born" v roce 2007. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 489 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Peter David
Kresba: Jae Lee a Richard Isanove

"Temná věž" je pro mě něco nepřekonatelného, nedostižného. Nedovedu se pak na komiks, který je kreslen podle této série, dívat naprosto objektivně, protože jednoduše nic nedovede překonat Kingovo zpracování. Kdybych měl říct, jaká kniha od Kinga je pro mě nejlepší, bude to "To", ale kdyby se mě někdo zeptal na nejlepší dílo od Kinga, bude to právě série "Temná věž" od začátku až do konce, se všemi svými žánrovými proměnami, se všemi zvraty i se závěrem, kterým mi King předvedl, že i tak rozsáhlou ságu dovede ukočírovat a nabídne vyústění, které vám bude k celému pojetí série dokonale sedět. Alespoň mě sedělo. Návratu do pistolníkova světa v podobě komiksu jsem se tak docela bál, právě i proto, že bych nebyl objektivní. Nakonec se ale ukázalo, že jsem se bát nemusel, a to i přesto, že se King na scénáři nijak zásadně nepodílel.

Název první knihy jasně napovídá, o čem vlastně bude. "Zrození pistolníka" se musí vracet ke kořenům Rolanda Deschaina, k tomu, jak se z něj vlastně stal pistolník, jak se z něj stal zatvrzelý lovec, který pouští pronásleduje Muže v černém. Jestli jste Kingovu knihu nečetli a chystáte se na ni, tak si raději komiks odpusťte, protože zde přijdou zásadní odhalení, která jsou popisována i Kingem v knize, i když on se k nim vrací jako k flashbackům, aniž by se jim věnoval takto naplno. V komiksu "Temná věž 1: Zrození pistolníka" tak nedostanete nic, co by již King nenapsal, jen je to z trochu jiného pohledu a je to vloženo do širšího rámce. Je dobře, že se tvůrci drželi předlohy a nesnažili se ji za každou cenu překročit.

Peter David tak kutal v Kingově předloze a soustředil se na silné momenty, aby dovedl prezentovat pistolníkův zrod. Jsou zde všechny zásadní motivace, které vám dají na srozuměnou, že Roland se nemohl stát nikým jiným, že jeho osud prostě musel být temný, protože tomu tak chtěl svět, protože tak byly rozdány karty, protože se narodil do špatné doby a do špatného světa. I když je Kingova sága multižánrová a každou knihu je možné zařadit jinam, komiksu "Temná věž 1: Zrození pistolníka" pak nejlépe sedí fantasy/temně pohádkový žánr, který je šmrncnutý westernem a malinko také steampunkem, i když tím jen v náznacích. Je to dáno tím, že příběh vychází ze čtvrté knihy série s názvem "Čaroděj a sklo", kde je tento příběh částečně vyprávěn.

Peter David Kingovi rozhodně neudělal ostudu, ale myslím, že je to hlavně proto, že se tak věrně držel předlohy, která je prostě dobrá. Tomu napomohly i konzultace s Kingem a Robin Furth, což je v podstatě kronikářka světa Temné věže. Nic zásadního - rozuměj nového - ale Peter David scénářem nepřinesl a ty nejlepší scény jsou dány samotným Kingem. Co ale musím vyzdvihnout, to je kresba, která je v podání Jae Lee velmi speciální, a to i díky barvám Richarda Isanoveho. Je zde velké množství temných ploch, které z postav dělají místy velmi nepříjemné hrdiny. Právě díky té kresbě je možné zachytit temnější odstín jejich duše, právě díky kresbě pak scény vyznívají děsivě, a to i přesto, že přístupnost komiksu není zásadně omezená, protože i když se zde objevuje násilí, nahota zde chybí a většina drsných scén je zde spíše v náznacích než skutečně zobrazena. O to více si Jae Lee užívá velké panely, jako například ten na následující ukázce.

Stephen King v závěrečném otevřeném dopisu říká, že mnohdy souhlasil s adaptacemi svých děl, o kterých dopředu věděl, že nemusí skončit moc dobře. Proč to udělal? Čistě ze zvědavosti. V případě komiksu "Temná věž 1: Zrození pistolníka" se mu však zvědavost vyplatila a ukázalo se, že návrat do světa pistolníka Rolanda Deschaina a Temné věže je možný i prostřednictvím jiných autorů a že to bude návrat příjemný, protože bude zachováno to, co dělá "Temnou věž" "Temnou věží". Jsou to skvělé postavy, silný příběh, který je místy velmi drsný až hororový, a hlavně úžasná fantazie, díky které je možné propojit nespojitelné a vytvářet tak svět, kde funguje i to, co by nikde jinde společně fungovat nemohlo. Nezbývá než s nadšením očekávat další díl, který by měl v komiksové podobě vyjít v prosinci 2016.

Komiks "Temná věž 1: Zrození pistolníka" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

2 komentáře:

  1. Anonymní12/3/17 20:06

    Tak toho druheho cisla sa asi nedockame...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsme se dočkali: http://www.comics-blog.cz/2016/12/1330-temna-vez-2-dlouha-cesta-domu-60.html

      Vymazat