2018-07-24

#1761: Plants vs. Zombies: Nový domov - 45 %


Plants vs. Zombies: Nový domov (Plants vs. Zombies: Grown Sweet Home)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Plants vs. Zombies: Grown Sweet Home" v roce 2016. České vydání má 88 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Paul Tobin
Kresba: Andie Tong a další

Komiks "Plants vs. Zombies: Nový domov" je pro mě celkem zklamáním. Sérii "Plants vs. Zombies" jsem si docela oblíbil a bavil mě humor, který zde byl prezentován. Bavil mě i děj, který byl většinou pořádně ujetý v souladu se všemi těmi vtípky, které zde měl čtenář před sebou. Jenže v knize "Plants vs. Zombies: Nový domov" se mi stalo, že mě děj vlastně vůbec neoslovil a nebavil mě, protože jako kdyby nikam nevedl. Z celistvého komiksu pak zbyly jenom vtípky, které už jako jednotlivé anekdoty nedokážou až tak moc oslnit, i když rozhodně dovedou místy celkem pobavit. Jen je to celé jako groteska, která je poskládána bez ladu a skladu, kdy ta spojující linie je prostě moc odfláknutá, ač se Paul Tobin snažil o to, aby to bylo opět trochu bizarní.

A ono to divní je, hlavně v tom smyslu, že je na tom založena celá kniha, která je raději ještě doplněna několik kraťasy, a to hlavně proto, aby těch stránek bylo celkově více. To nezní jako moc dobrý způsob, jak udělat knihu zajímavou. Paul Tobin se asi trochu trápil, a tak ho napadl "spásný" nápad založit zápletku na tom, že šílený vynálezce Dave vynalézá i v noci a podaří se mu vytvořit umělé slunce, které nutí rostliny, jež u něj bydlí, vstávat i v době, kdy by měly ještě odpočívat. A tak se rostliny rozhodnou, že je na čase nají si vlastní bydlení. Nate a Patrice pak chtějí kytkám pomoct, aby zapadly mezi lidi, protože budou mezi lidmi bydlet.

Nastalou situaci chce samozřejmě celkem logicky, a to způsobem nečekaným, využít i Zomboss. Rozhodne se, že bude Nata a Patrice napodobovat a pokusí se své zombíky také naučit zapadnout mezi lidi. Jak s květinami, tak se zombie to ale není jednoduché a výsledky se někdy dostavují velmi pomalu. Musíme přetrpět celkem dost stránek, kde už se tvůrci trochu začínají opakovat a zkoušejí vytěžit něco, co není ani moc vtipné, a to jen proto, aby nakonec mohlo dojít na souboj, který by měl být i celkem velký, ale vše je opět podřízeno humoru, jenž ale situaci tentokrát nezachraňuje. Sem tam je zde pořád dobrý vtípek, ale už to nestačí na to, abyste knihu odkládali s pocitem, že to bylo dobré. Tentokrát to bude prostě pocit, že tvůrci začínají být trochu ohraní.

Kniha "Plants vs. Zombies: Nový domov" je v tomto případě skutečně jen naplněním potřeby pokračovat v něčem, co začalo jako marketingový tah, ale přerostlo to v něco, co bylo skutečně zábavné, aby se to stalo opět jen marketingovým nástrojem. Tentokrát je už zde málo originálních nápadů a příběh je nesmírně plochý, kdy postavy Patrice a Nata - i když především Patrice - se jeví skoro zbytečné. Jako kdyby zde už žádná postava neměla pořádně svou úlohu, zůstává jen pro ty vtípky. Je škoda, že pátý sešit, který u nás vyšel, je takovým propadem v kvalitě i zábavnosti. Zachraňuje ho jen to, že sem tam se nějaký vtípek stále povedl a je jich pořád tolik, že se vás snaží zahltit. Asi právě proto, aby nebylo poznat, že pod tím už nic moc není.

Žádné komentáře:

Okomentovat