2018-06-01

#1710: Batman 10: Epilog - 40 %


Batman 10: Epilog (Batman: Epilogie)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 51 a 52 série "Batman", jako "Batman Annual 4", "Batman: Futures End 1" a "Batman: Rebirth 1" u nakladatelství DC Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Batman: Epilogue" poprvé v roce 2016 u DC Comics. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč (brožovaná vazba) a 549 Kč (pevná vazba).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Snyder, Ray Fawkes, Tom King, James Tynion IV
Kresba: ACO, Roge Antonio, Greg Capullo, Mikel Janin, Riley Rossmo

Kniha "Batman 10: Epilog" je takovým smutným epilogem za celou Snyderovou sérií, která začala skvěle, ale změnila se v něco, co zrovna nekončí nejlépe. Vyvinulo se to způsobem, který bude nejspíš napraven události "Znovuzrození hrdinů DC", o čemž už se můžeme sami přesvědčit, protože kniha "Batman 1: Já jsem Gotham" je již na světě, tedy v českém překladu. Možná bude lepší si rovnou přečíst knihu novou, protože "Batman 10: Epilog" není nic, co by vás mělo nadchnout, prostě je to jen sbírka posledních sebraných příběhů, které se točí kolem série "Batman", jež vycházela v rámci "The New 52", jenž novým eventem "Znovuzrození hrdinů DC" končí. A co se nám vlastně dostane v knize "Batman 10: Epilog"?

Popravdě toho moc není. Jsou zde sešity 51 a 52 série "Batman", která tímto skončila, navíc jen ten předposlední psal ještě Scott Snyder a je na něm vidět, že vypravěčsky je asi nejlepší. Takové celkem důstojné rozloučení. Ale ani sešit "Batman 52" není špatný, je vidět, že to je finále, u o tolik nejde, spíš se jedná o ohlédnutí do minulosti na to, co postavu Batmana formovalo. Ještě před tím jsou příběhy, které vycházely jako "Batman Annual 4" a "Batman: Futures End 1" a nejedná se zase tak o nic moc zásadního, co by mělo přinést nové světlo do toho, co Batmanova série pod Snyderem představovala. Autoři se prostě jen vracejí k některým událostem a pojímají je po svém, doplňují. Jednoduše jsou to klasické bonusy, které vás moc nevytrhnou.

Pozitivem knihy "Batman 10: Epilog" je skutečnost, že zde je sešit "Batman: Rebirth 1", což je preview k tomu, jak bude vypadat nový "Batman" po "Znovuzrození". Preview napsali Scott Snyder a Tom King a pomyslně si tak předali štafetu, protože je to právě Tom King, který píše Batmana po "Znovuzrození". A nutno říct, že to pojetí, které je zde prezentováno, nevypadá vlastně vůbec špatně a má něco do sebe. Už jen to, jak je zde představen Calendar Man je velmi dobré, natolik, že vás tenhle u nás málo známý záporák dokáže zaujmout. Děje se toho ale víc, je toho dost naznačeno, to pojetí prostě není špatné. A jsou zde stále postavy, které máte rádi. Díky tomuto preview se budete na znovuzrozeného Batmana možná i celkem těšit.

Kniha "Batman 10: Epilog" je takový smutný epilog, jsou zde tak dva příběhy, které jsou opravdu dobré, zbytek je jen vata, aby se kniha natáhla na těch sto čtyřicet čtyři stran, které nakonec má. Nejsou zde příběhy, které vás moc ovlivní, není zde nic moc, co by bylo skutečně skvělým rozloučením s jedním runem. Prostě jen to jen desátá kniha, která je trochu navíc, která jen lehce bilancuje a přiměje vás těšit se na to, co bude dál, kdy budete doufat, že to bude alespoň tak dobré, jako byl Snyderův run na svém začátku. A on byl skutečně skvělý. Teď už je na Tomovi Kingovi, aby nás i v češtině přesvědčil, že je tak schopným autorem, jak se o něm říká.

Žádné komentáře:

Okomentovat