2018-03-23

#1660: Batman 9: Květy zla - 60 %


Batman 9: Květy zla (Batman: Bloom)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 46 až 50 ve druhé řadě série "Batman" a jako "Detective Comics 27" u nakladatelství DC Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Batman: Bloom" poprvé v roce 2016 u DC Comics. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná vazba) a 739 Kč (pevná vazba).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Snyder, James Tynion IV
Kresba: Greg Capullo, Danny Miki, Yanick Paquette, Sean Murphy

Knihy "Batman 8: Supertíha" a "Batman 9: Květy zla" vytvářejí jeden uzavřený příběh, který se zabýval tím, že Bruce Wayne už není Batmanem, že bylo nutné Batmana udělat z někoho jiného. Výběr asi ani nebyl tak překvapivý, ale stejně celé dvě knihy máte pocit, že musí dojít k tomu, že se všechno nějakým způsobem vrátí do starých kolejích. A ono se to děje. Jasně, Scott Snyder nám dává docela smysluplné - alespoň v rámci superhrdinského žánru - vysvětlení, které funguje, ale pořád je to vysvětlení, které v podstatě jen tvrdí pořád jedno a to samé - Batman může být jen jeden. Akorát že Scott Snyder je schopný to okecat skutečně ve velkém. A samozřejmě si k tomu vytvoří dalšího neskutečně promakaného a namakaného záporáka, který se jeví jako nepřekonatelný nepřítel. Tím je tajemný Bloom.

Kniha "Batman 9: Květy zla" je poslední knihou, na které v rámci batmanovské řady pracoval Scott Snyder. Uzavřel se tak jeho run a musím říct, že to je asi dobře. Snažil se udělat nového Batmana, snažil se ho posunout do nových výšin, ale nakonec stejně mám pocit, že se mu jen podařilo z těch výšin spadnout do míst, kde už je na dalších autorech, jestli se jim podaří postavu zvednout a udělat s ní zase něco velkého. Jak skvěle Scott v knihách "Batman 1: Soví tribunál", "Batman 2: Soví město" a ještě "Batman 3: Smrt rodiny" začal, tak už nedovedl pokračovat. Vrátil se k základům postavy, aby ji nakonec rádoby přepracoval, ale to všechno jen proto, aby se vrátila do starých kolejích. A tohle je prostě něco, co se mi v superhrdinském komiksu nelíbí - hra na změnu, která je v konečném důsledku jen domnělá.

Záporák, který byl pro knihy "Batman 8: Supertíha" a "Batman 9: Květy zla" vytvořen, se jmenuje Bloom. To je mimochodem také originální název deváté knihy, kde byl český překlad mnohem kreativnější, což se mi v tomhle případě zamlouvá. Snyder vytvořil Blooma odnikud, i když je samozřejmě nutné jeho zrod alespoň z části prezentovat, což je součástí knihy "Batman 9: Květy zla". Bohužel si sám Snyder nastavil omezení, protože bylo celkem logické, že asi nemůže být nějakým starým záporákem, musel se vzít odjinud. A díky tomu už odhalení jeho originu tolik nefunguje a není tak silné. Snyder s tím počítal a myslel hlavně na to, jak svůj run zakončí a že to bude velkolepé. Ano, bylo to velkolepé, bylo to místy pořádně drsné, ale stejně z posledních stránek zbude pachuť toho, že se prostě jen jede dál.

Konec Scottova runu, jehož finále je kniha "Batman 9: Květy zla", je tak pro mě přece jen lehkým zklamáním, které vede k tomu, že se spíše budu raději vracet k prvním knihám, které s Batmanem napsal, než k těm posledním. Batman zde má vývoj, skoro si myslíte, že by to mohl být vývoj skutečně velký, ale Scott Snyder v podstatě jen potvrzuje, že změnit Batmana není možné, a tak se budete stále setkávat s tou stejnou postavou. Už je jen o to, jestli jí scenáristé dají dobré příběhy. Scott Snyder měl štěstí, že mu sérii i ve finále kreslil Greg Capullo, v jehož podání je Bloom skutečně děsivý, a jeho činy jsou velmi expresivní. Tohle je násilí, které skoro překvapí. Ani to nic nemění na tom, že série pod Snyderem měla klesající tendenci a kniha "Batman 9: Květy zla" je ve finále tou nejslabší.

Žádné komentáře:

Okomentovat