2017-10-17

#1547: Batman 8: Supertíha - 70 %

Batman 8: Supertíha (Batman: Superheavy)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 41 až 45 ve druhé řadě série "Batman" u nakladatelství DC Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Batman: Superheavy" poprvé v roce 2016 u DC Comics. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevná vazba).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Snyder a Brian Azzarello
Kresba: Greg Capullo a Jock

Scott Snyder se pustil do Batmana ve velkém a první knihy jeho runu ukázaly, jak je schopným autorem a jak postavu vnímá. Posunul ji pak dál, a to i tím, že budoval její kořeny. A pak přišla kniha "Batman 7: Konec hry", která se jevila jako skutečně zásadní. Jako kdyby se jednalo o knihu, kde se Batman a Joker utkají naposledy. Co bude dál? Přesně na tuhle otázku odpovídá kniha "Batman 8: Supertíha" a jsem si jistý, že to pro možné čtenáře nebude odpověď, kterou by považovali za dostatečnou. Oproti předchozím knihám je to přece jen jiné, může se to zdát i trochu divné, navíc postava Bruce Wayna získává hodně zvláštní auru, ale Snyderovi se prostě nemůže vzít, že by nudil. Pořád v sobě má dost síly a schopností, aby vyprávěl něco zajímavého.

Příběh knihy "Batman 8: Supertíha" se točí kolem jednoduchého základu: Co budeme dělat, když Batman už není? Jaká je odpověď Scotta Snydera? V jeho podání se celkem nabízí, jen si musíte odmyslet, že Jima Gordona vidíte jako celkem starého chlapíka. Ano, novým Batmanem má být jim Gordon. Obálka se tím na zadní straně nijak netají, navíc to, co vidíte na přední straně je právě Jim Gordon. Takže tohle není spoiler, to je základ celého příběhu. Jak se Jim Gordon popasuje se svou novou rolí? Jak bude vypadat nový Batman, který má přístup k jiným technologiím? Jak vypadá svět bez starého Batmana i bez starého Bruce Wayna, který se hodně změnil. Dokonce tak, že to skoro vypadá, že už se opravdu nevrátí. Uvěříte tomu na chvíli? Ne, já ne.

Ale kniha "Batman 8: Supertíha" není o tom, jestli se vrátí starý Batman, kniha "Batman 8: Supertíha" je o tom, jak to bude zvládat nový Batman a jaké hrozbě vlastně bude muset čelit. A právě ta hrozba je hodně dobrá. Prochází celou knihou spíše v jejím pozadí a dostává se na povrch až s posledními stránkami, skutečně ale stojí za to si na finále počkat. Jasně, je až moc otevřené, ale Scott Snyder ví, jak budovat příběh, jak budovat napětí a jak vyrukovat se skutečně zajímavou hrozbou, která je v podání Grega Capulla nádherně hororová. Tohle není záporák, který by vás nechal chladným, tohle je záporák, který je dobře hororový, což se mi prostě líbí. Díky tomu má celý příběh, který vás dokáže hodně rozhodit, pořád něco silného, čímž si vás dovede získat na druhou stranu, i když v nového Batmana nevěříte.

Své vypravěčské schopnosti pak Scott Snyder ještě za přispění Briana Azzarella dokazuje v mezihře, příběhu, který na první pohled lehce narušuje, kontinuitu hlavního příběhu, a to i díky tomu, že zde vystupuje původní Batman, nemluvě o tom, že komiks skvěle, s minimem barev, kreslil Jock. Tenhle příběh, který se tváří velmi nenápadně, dokáže odhalit pozadí hlavní linie, ale také to, jak je možné výtečně vyprávění vrstvit tak, aby vám až do úplného konce nebylo jasné, kde je příčina toho, co se děje. A to vše v příběhu, který začíná smrtí jednoho obyčejného kluka. Ale čím víc čtete, tím víc vám příběh proroste do povědomí. Příběh mezihry prostě trochu vybočuje, ale je dalším důvodem, proč nad sérií neztratit přehled a číst dál a dál.
Greg Capullo

"Batman 8: Supertíha" je kniha, která nemusí sednout každému. Jsou zde prvky, které mi nesedí. Nelíbí se mi, jakým směrem se příběh ubírá, protože se bojím toho, že se Bruce Wayne vrátí, aby bylo všechno zase při starém. Dosavadní průběh a dosavadní zkušenosti k tomu prostě vybízí, což mi přijde jako škoda, ale je jasné, že tak radikální změnu, jakou Scott Snyder provedl, není možné zachovat dlouhodobě. Batman je Bruce Wayne a DC na tom nechce z dlouhodobého hlediska něco měnit. Ale třeba budu překvapen. Komiks "Batman 8: Supertíha" tak beru především jako oživení a ukázku toho, že se Scott Snyder nebojí dělat s postavou salta. Jen si pořád myslím, že ten dopad bude zase na klasické místo. Ale pořád je ve mně naděje, že změny budou větší, jak se zdá po dočtení knihy "Batman 8: Supertíha".

Komiks "Batman 8: Supertíha" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Batman 1: Soví tribunál"
"Batman 2: Soví město"
"Batman 3: Smrt rodiny"
"Batman 4: Rok nula - Tajné město"
"Batman 5: Rok nula - Temné město"
"Batman 6: Hřbitovní směna"
"Batman 7: Konec hry"

Žádné komentáře:

Okomentovat