2018-05-24

#1704: Batman Detective Comics 6: Ikarus - 50 %


Batman Detective Comics 6: Ikarus (Batman: Detective Comics Vol. 6: Icarus)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované verzi v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 30 až 34 "Detective Comics" a jako "Detective Comics Annual 3" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2014. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná vazba), 699 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).

Scénář: Brian Buccellato, Francis Manapul
Kresba: Werther Dell'Edera, Jorge Fornés, Scott Hepburn, Francis Manapul

Celkem brzy po komiksu "Batman Detective Comics 5: Gothtopie" přichází BB/art s pokračováním této série, a to s knihou "Batman Detective Comics 6: Ikarus", která obsahuje celkem pět původních sešitů ze série, konkrétně čísla 30 až 34 a pak k tomu ještě speciální číslo "Detective Comics Annual 3". Nejprve je zde příběh "Ikarus", který zabral zmiňovaných pět sešitů, a následuje výroční sešit, který je ale také provázán s příběhem "Ikarus" a tak trochu ho doplňuje, většinou o prvky, které nejsou až tak zásadním, jen se dokreslí některé prvky, mnohdy u postav, které jsou mrtvé, protože to v hlavním příběhu schytaly. Ale to už trochu přebíhám, nejprve je třeba se juknout na to, o co vlastně v knize "Batman Detective Comics 6: Ikarus" jde.

Batman před sebou má další případ. A vzhledem k tomu, že série "Detective comics" se skutečně snaží hlavně o to, aby zde byly detektivní případy, tedy detektivní zápletky, kdy Batman jako vyšetřovatel odhaluje, co se stalo, nejinak je tomu i v případě knihy "Batman Detective Comics 6: Ikarus". Ikarus je droga, která se začíná šířit v Gothamu. Respektive se hodě mluví o tom, že by se ta droga mohla na trhu objevit. Ale Batman chce udělat všechno proto, aby se tak nestalo, protože se jedná o drogu hodně nebezpečnou, dokonce smrtící, pokud se to s dávkou trochu přežene. V hlavní roli není jen Batman, ale i Bruce Wayne, který se chystá financovat projekt, který každému rozhodně nesedí. A je to nakonec Bruce Wayne, kdo se ocitne v centru zájmu, především Harveyho Bullocka.

Na prahu Brucova sídla je nalezena mrtvá žena. Respektive ona přiběhne a pak umře. Důvodem je předávkování titulní drogou. Harvey nevěří tomu, že je v tom miliardář nevinně, a tak si ho chce podat. To nakonec vede i k celkem zajímavé konfrontaci Bullocka a Batmana. Bohužel musím říct, že celý příběh mi přišel zmatečný. Autoři do toho chtěli narvat docela dost prvků, řešit i sociální problémy Gothamu, řešit aktuální stav policie, i Brucovo/Batmanovo rozpoložení po ztrátě syna, ale všechno se tam nevešlo, a pokud ano, tak spíš jen okrajově a není to dostatečně dobře rozpracováno. Dobře mi nepřišel rozpracován ani hlavní příběh, který má celkem náběh na dobrou noirovou detektivku, ale najednou se to zvrtne a už je to jen pomalý tah na bránu.

Skoro to vypadá, že ke konci se tvůrci rozhodli, že vás překvapí pointou, která by mohla být dobrý, ale mě tak nějak přišlo, že ten případ není čtenáři podán dost dobře, aby tohle skutečně dovedlo vzbudit pocit, že to všechno stálo za to. Navíc následuje onen zmiňovaný výroční speciál, který je jen takovou vatou k tomu, co jste četli. Kniha "Batman Detective Comics 6: Ikarus" v sobě má potenciál, aby mohla být skutečně dobrou, ale nakonec se ukáže, že je to prostě jen jeden další z případů, které musí Batman řešit, a které si nejspíš jako čtenáři ani nebudete pamatovat. A to toho u nás s Batmanem zase nevychází tolik jako v Americe, i když se musí uznat, že je to jeden z nejvydávanějších superhrdinů u nás. Ukazuje se však, že ani v jeho případě není každý příběh skvělý, někdy je prostě jen průměrný. A někdy i horší. V tomhle případ naštěstí průměrný.

Komiks "Batman Detective Comics 6: Ikarus" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Batman Detective Comics 1: Tváře smrti"
"Batman Detective Comics 2: Zastrašovací taktiky"
"Batman Detective Comics 3: Imperátor Penguin"
"Batman Detective Comics 4: Trest"
"Batman Detective Comics 5: Gothtopie"

Žádné komentáře:

Okomentovat