2015-12-03

#1052: Batman Detective Comics 4: Trest - 60 %

Batman Detective Comics 4: Trest (Batman: Detective Comics Vol. 4: The Wrath)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované verzi v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 19 až 24 "Detective Comics" a jako "Detective Comics Annual 2" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč (brožovaná vazba), 799 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).

Scénář: John Layman, James Tynion IV a Joshua Williamson
Kresba: Různí

Čtvrtá kniha je rozhodně pořádný špalík, i když je to pořád mainstream, takže se dá přečíst celkem rychle. Pro mě osobně nedosahuje takových kvalit jako předchozí kniha "Batman Detective Comics 3: Imperátor Penguin", ale pořád si myslím, že to je docela dobrý střední proud, který se bohužel nesnaží o moc víc. V takovou chvíli člověk ještě ocení, že se někteří tvůrci nebojí zajít trochu dál. Ono to skoro vypadá, že i John Layman by něčeho takového byl schopný a právě kniha "Batman Detective Comics 3: Imperátor Penguin" tohle naznačovala, ale bohužel ve čtvrté knize se ukázalo, že to jsou jen náznaky, kdy všechno zase zapadne do starých dobrých kolejí. A přitom kniha "Batman Detective Comics 4: Trest" začíná docela zajímavě.

Jsme v Gothamu - haha, kde taky jinde? - a sledujeme netopýry, jak se hemží na obloze. Jenže to nejsou jen tak obyčejní netopýři. Ne, ukáže se, že tohle jsou pořádně velké bestie. A záhy zjišťujeme, kde se tu tak velcí netopýři vzali, respektive, kdo se v ně proměnil. Dobrý nápad, který ale v rámci příběhu jednoduše padá na tom, že je všechno vyřešeno ku prospěchu věci a všechno je v pořádku, i když to mohl být neskutečný masakr. Tvůrci ale využívají linii Man-batů k tomu, aby se celou knihou prolínal epizodní příběh, který se věnuje právě man-batímu séru. Tyhle krátké epizodky jsou docela povedené a bavily mě.

Obří netopýři jsou spojení s linií Imperátora Penguina, která začala v předchozí knize a která v této knize dojde svého vyústění, alespoň dočasného, jak se zdá, protože takový záporák samozřejmě nezemře. V knize "Batman Detective Comics 4: Trest" na vás ale čeká další pořádný padouch, který se skrývá pod jménem Wrath. Tohle je na příbězích, které vytváří John Layman celkem příjemné. Snaží se o to, aby se Gotham zaplnil novými záporáky, kteří jsou ikoničtí a kteří jsou zajímaví. Nechce hrát jen s rozdanými kartami a těmi šmejdy, kteří tu jsou již desítky let. Jenže stejně jako silná stránka, je to tak trochu i slabina. Můžete mít pocit, že se na sebe jen vrší nepřemožitelní záporáci, jejichž linie jsou rozpracované do více sešitů, aby zde mohl být nějaký vývoj, ale pak zase očekávaný konec.

Tohle bych asi viděl jako hlavní problém. "Batman Detective Comics 4: Trest" nemá čím překvapit. Nejsou zde zápletky, které by byly nečekané, které by byly novátorské, které by byly nějakým způsobem jedinečné a nové. Tohle jsou zápletky, které jste možná už četli s nějakými jinými záporáky, anebo budete mít alespoň pocit, že je to něco, co už byste číst mohli. Je to škoda, protože kdyby to v sobě mělo ještě "to něco trochu navíc", tak je to výrazně nadprůměrný komiks. Takhle je to hlavně dobrý mainstream, od kterého dostanete to, co očekáváte. Nic moc navíc, ani těch hlášek zase tolik není a komiks se snaží být relativně temný a pořád celkem detektivní, i když Agatha Christie tohle opravdu není.

Co bych ale chtěl vyzdvihnout, to jsou někteří kreslíři, kteří se na tomhle dílu podíleli. Takový Andy Clarke, který kreslil krátké epizody, ty s man-batí příběhovou linií, mě nesmírně bavil a těšil jsem se na jeho další příspěvek. Jinak je kresba pořádně temná, kdy myslím skutečně temná, protože se s černou nijak nešetří. Tohle k Batmanovi jednoduše patří a sedí mu to. Vytváří se tím docela dobrá atmosféra, která je v tomhle případě velkou částí úspěchu toho, jak na vás komiks bude působit. Přesto pak celkem potěší, když se objeví nějaká ta světlejší stránka, která naruší tu temnou harmonii. Takže spokojenost ano, ale ne nějaká, kterou bych křičel z okna. Ale dobré to pořád je.

Komiks "Batman Detective Comics 4: Trest" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Batman Detective Comics 1: Tváře smrti"
"Batman Detective Comics 2: Zastrašovací taktiky"
"Batman Detective Comics 3: Imperátor Penguin"

1 komentář:

  1. No tato kniha byla pro mě zklamáním..už se těším na gothopii která vyjde 31.3. a v usa to ma dobré hodnocení :-)

    OdpovědětVymazat