2018-05-25

#1705: Znovuzrození hrdinů DC - 40 %


Znovuzrození hrdinů DC (DC Universe: Rebirth)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "DC Universe: Rebirth" v roce 2016. České vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Gary Frank, Phil Jimenez, Ivan Reis, Ethan van Sciver

Když do ruky vezmete knihu "Znovuzrození hrdinů DC", rozhodně vás překvapí, jak je tenká. Však má jen osmdesát stran a budete ji považovat spíš za brožuru. Asi se ale nebudete zlobit, že kniha nemá zrovna moc stran, protože její cena je skutečně příznivá - 99 Kč za celobarevný komiks, to je krásné. Navíc by to podle všeho mělo jednat o skutečně důležitý event. Na osmdesáti stránkách? Zní to skoro neuvěřitelně, ale skutečně tomu tak je. Jedná se o začátek eventu, který se jmenuje "DC Universe: Rebirth", česky tedy "Znovuzrození hrdinů DC", a je to jedna z těch velkých událostí, kdy se všechno mění.

DC Universe není zrovna známý tím, že by byl vyloženě kompaktní. Prochází změnami, které jsou označovány jako krize, a to vlastně jen proto, aby byla vysvětlena návaznost, zrušena, zachována, prostě se se všemi sériemi dělají takové brykule, aby si čtenář myslel, že vlastně všechno, co se od 30. let odehrálo, je součástí buď paralelních světů, anebo světa jednoho, případně světů, které se spojily. Kniha "Znovuzrození hrdinů DC" v tomhle ohledu podává celkem dobrý přehled, takže se v tom úplně neztratíte, i když je vše zjednodušeno - do tak tenké knihy prostě není možné vměstnat všechno. Důležité je ale hlavně to, že v roce 2011 došlo k události "The New 52". Jednoduše se padesát dva sérií začalo psát od prvního čísla. Různě, podobně, naprosto jinak než doposud.

A co je tedy "Znovuzrození hrdinů DC" ve vztahu k "The New 52"? Jednoduše vysvětlení toho, jak bylo možné, že došlo k přepsání některých postav, že některé postavy byly zapomenuty. Zní to šíleně? Trochu ano, ale Geoffovi Johnsovi se podařilo přijít s příběhem, který to všechno vysvětluje. A co si budeme povídat, v podstatě to jen znamená to, že to všechno, co zde sedm let vycházelo, vlastně může být celkem v klidu zapomenuto, protože to nejspíš v některých případech - nebo ve všech? - nebude mít vliv na kontinuitu. Anebo se raději necháme překvapit a uvidíme, jak to celé bude, protože Crew a BB/art v tomhle ohledu chystají pořádnou akci a začne se s vydáváním velkého množství komiksů. Jen v květnu a červnu vyjdou tyto knihy:

  • Batman 1: Já jsem Gotham
  • Sebevražedný oddíl 1: Černá sféra
  • Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem
  • Wonder Woman 1: Lži
  • Liga spravedlnosti 1: Vyhlazovací stroje
  • Batman - Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů
  • Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena
  • All-Star Batman 1: Můj nejhorší nepřítel
  • Flash 1: Když blesk udeří dvakrát

Bude toho docela dost a jsem zvědavý na to, jakou cestou se jednotlivé série vydají. Jedna čtenářka na ComicsDB poznamenala, že celý event "Znovuzrození hrdinů DC" vyznívá jako chvíle, kdy se Pamela v Dallasu probudí a několik desítek dílů, které scéně předcházely, vezme ďas a nemají vliv na dění. A takhle mi přijde i celý event "Znovuzrození hrdinů DC", což je něco, co s příbězích nesnáším. Je to taková šílená berlička a je jedno, jaká se jí dá forma. Ta, kterou zvolil Geoff Johns je dobrá, zaměřuje se na aktuální události, na minulost, bere to napříč celým DC Universe. A to někdy až do momentů, které vás donutí přemýšlet o tom, co bude dál. A to se musí Johnsovi nechat, naláká vás. Chcete vědět, jakou to bude mít všechno spojitost a jak se do dění promítnou komiksy, o kterých byste nikdy neřekly, že jsou součástí DC Universe, tedy jednoho světa jako Superman a Batman. Samotný začátek eventu mi přijde jen jako marketingový tah, dobře napsaný, ale špatný. Hlasy ze zahraničí jsou i pozitivní, tak brzy uvidíme.


Komiks "Znovuzrození hrdinů DC" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

1 komentář:

  1. Díky za recenzi, zrovna přemýšlím, jestli to vzít ségře pod stromeček. Docela mě děsí fakt, že na to navazuje x sešitů a tohle má být jen strohý úvod, zvlášť když ségra není v DC universu zrovna zběhlá. Uvidím, každopádně děkuju :)

    OdpovědětVymazat