2018-02-15

#1634: Bájné království 1 - 60 %


Bájné království 1 (Fabled Kingdom)
Vydalo nakladatelství Zanir v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Fabled Kingdom" v letech 2014 a 2015. České vydání má 212 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.

Scénář: Queenie Chan
Kresba: Queenie Chan

Nakladatelství Zanir  přišlo s novinkou, která nenavazuje na žádnou z vydávaných sérií, ale jedná se o českou premiéru. Na tom není nic až tak zajímavého, nové série se v českém překladu dostávají poměrně často, komiksová nakladatelství se snaží vydávat osvědčené značky, ale i přijít s něčím novým. Zajímavá je ale novinka "Bájné království 1" proto, že se nejedná o klasický komiks. A vlastně se nejedná ani o klasický beletristický román. A když už jsme u toho, nejedná se ani o klasickou ilustrovanou knihu. Autorka Queenie Chan se postaral o to, aby se komiks i beletrie spojili způsobem, který je docela zajímavý a také funkční.

Kniha "Bájné království 1" je psána jako román na pokračování, který je prokládán ilustracemi a komiksovými pasážemi. V podstatě to funguje tak, že zde není ani jedna stránka, kde by byl čistě jen text, vždy je zde nějaká ilustrace, respektive komiks. Nejedná se jen o statické ilustrace, ale jde o to, že zde opravdu jsou panely, které na sebe navazují a vytvářejí sekvence. V podstatě jde o to, že autorka něco popisuje textem a najednou je část vyprávěna komiksem, aby se pak přešlo opět k textu a autorka tak mohla být popisný, trochu se dostat do hlav postav anebo prostě jen nechat promlouvat ve větách delších, jež by se do bublin pořádně nevešly. A ono to funguje, neříkám, že vždy, někdy máte pocit, že je ilustrace skoro zbytečná, že i ta komiksová sekvence je v textu popsána, ale ne vždy. Sem tam to spojení textu a komiksu zafunguje dobře a dobře se vám mezi nimi přechází.

Co se týká příběhu, tak "Bájné království 1" vychází z klasických pohádek, i když se odehrává ve specifickém fantasy světě, kde jsou království, národy, rasy, atd. Hlavní postava je vlastně Červená Karkulka, která se jmenuje Celsie, ale dojde i na další pohádky jako "O perníkové chaloupce", "O Šípkové Růžence", které tvoří hlavní dějovou linii, ale vykouknou na vás ještě další. Celsie je obyčejná holka, která se chce stát bylinkářkou jako její babička. Nemá jiné příbuzné, její matka není skutečná matka, je to žena, která se o ni stará. Celsie to ví, ale co neví, to je její skutečná historie A vše začne vlkem v lese, který ji sleduje. Pokračuje se nařčením z toho, že má nějaké spříznění s vlkodlaky, což vede k útěku. Útěku, během něhož je Celsie nasměrována ke království, jež by mělo být zničeno.

"Bájné království 1" je v podstatě fantasy quest, kdy ale postavy - Celsie není na své putování sama, ale získává dva společníky - nevědí, kam vlastně jdou a co hledají. Snad jen Celsie ví - chce najít svou minulost, zjistit, kým vlastně je. Quest je veden zábavnou formou, s lehce erotickými vtípky, ale skutečně jen lehce, kdy se má jednat o odlehčenou cestu s humorem, při které se může stát cokoli. Autorka je ve svém přístupu lehce naivní, ale proč ne, k tomu světu to sedí, navíc s příchodem do království se zdá, že by to mohlo být trochu zamotanější, než jak se zdá. Ale to je i tím, že ani čtenář neví o moc víc než hlavní hrdinka. Kniha "Bájné království 1" se velmi dobře čte, což je dáno právě i spojením komiksu s beletristickým textem. Až mě překvapilo, jak byla kniha příjemné odpočinkové čtení, kdy jsem se i mohl sem tam usmát. Na pokračování jsem celkem zvědavý.

Komiks "Bájné království 1" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Žádné komentáře:

Okomentovat