2018-01-18

#1614: Kick-Ass: Nářez - Zabijačka - 85 %


Kick-Ass: Nářez - Zabijačka (Kick-Ass 2 Prelude: Hit-Girl)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako sešity 1 až 5 minisérie "Hit-Girl" u Icon. Souborně poprvé vyšlo v roce 2013. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč. Za cenu 300 Kč bylo možné knihu podpořit na Startovači.

Scénář: Mark Millar
Kresba: John Romita Jr.

Už je to docela dlouho, co vyšla kniha "Kick-Ass: Nářez", případně i její pokračování "Kick-Ass 2: Nářez 2". První kniha vyšla v roce 2012 a druhá v roce 2013. Dalšího příběhu z Nářezova světa jsme se dočkali až na sklonku roku 2017 a jedná se právě o knihu "Kick-Ass: Nářez - Zabijačka", která se dějově zařazuje mezi dvě výše zmiňované knihy. Je tedy vhodné si po ní přečíst knihu "Kick-Ass 2: Nářez 2". Kniha "Kick-Ass: Nářez - Zabijačka" měla docela zajímavou cestu k českým čtenářům, a to proto, že vyšla díky crowdfundingové kampani. Nakladatelství Crew se rozhodlo, že si zájem o komiks nejprve ověří na Startovači, aby si bylo jisté, že o něj čtenáři opravdu stojí. Jak se ukázalo, kampaň na Startovači byla úspěšná a já jsem rád, že jsem ji také mohl podpořit. Mimochodem ti, co ji podpořili, získali knihu za lepší cenu a s alternativní obálkou - viz následující obrázek.

Kniha "Kick-Ass: Nářez - Zabijačka" se k nám nakonec dostala a je to jen dobře. Mark Millar tu už trochu chyběl a jeho ultranásilí, které v tomhle případě dle mého není až tak drsné - anebo už jsem vážně až moc zvyklý na horší věci v komiksu a dalších médiích - přece jen chcete číst a chcete vědět, co se dělo s postavami v některých fázích jejich životů. My se vracíme k fázi, kdy byla Mindy obyčejnou dívkou, tedy po událostech knihy "Kick-Ass: Nářez". I když obyčejnou dívkou... To v jejím případě asi snad ani není možné, ale měla se pro svého nevlastního otce Marcuse a pro svou matku chovat normálně, chodit do školy, prostě být dvanáctiletou holkou, jak takové bývají. Jenže to by Mindy nesměl vychovávat Taťulda, ona nesměla mít sakra vražední sklony, nesměli by tu být hajzlové, kteří si to s ní a nářezem chtějí vyřídit a nesměly by tu být další dvanáctileté holky, které jsou mnohdy stejně snesitelné jako nájemní vrazi. V takovém světě prostě Mindy pořád potřebuje svoje schopnosti.

Mindy chodí do školy. Mindy musí být hodná dívka. Mindy se obléká jako trol. Mindy chce někoho zabít. To jsou fakta a problémy, které jsou jasně dané od začátku. Do toho zapadá i Nářez. Nářez chce být dál superhrdina. Nářez má následovníky. Následovníci umírají. Nářez chce držet basu s Hit-Girl. Mindy se rozhodne, že bude Nářeza učit tomu, co sama umí. On ji zase bude učit, jak být celkem normální holka. Jasně, že tenhle komiks není jen bohapustá akce, ale jde zde i o lidi, vztahy a také emoce. Sakra, vždyť je smutné, že malá holka musí svoje rodiče uspávat rohypnolem, aby si mohla v klidu zazabíjet. Komiks "Kick-Ass: Nářez - Zabijačka" je sranda, komiks má dobrý spád a jede až k závěru, kde přece jen na nějaký ten masakr dojde. Stejně jako dojde na poslední panel, kde se otevírá cesta ke knize "Kick-Ass 2: Nářez 2".

Komiks "Kick-Ass: Nářez - Zabijačka" má postavy, k nímž se rádi vrátíte a má Marka Millara ve skvělé formě. Ale také má Johna Romitu Jr. a já si myslím, že bez něj by byl "Kick-Ass" jenom poloviční. Je to John, kdo tomu dává tu správnou podobu, i když část se musí nechat i na kolorování, protože John si přece jen koloring nedělal sám. Ale je to kresba, která dává násilí skvělou podobu, je to kresba, která vás nutí skutečně sledovat každý panel. A je to kresba, kde vypadá skvěle jak citovější, tak i drsnější scéna, ať už zábavný anebo smutný moment. Romita Jr. a Millar si tu skvěle sedly a stylizování celé série je prostě super. Pokud vás baví komiksy, kde se tvůrci nebojí násilí, ale kde děj někam směřuje a postavy nejsou ploché, potom se vám "Kick-Ass: Nářez - Zabijačka" musí líbit. Popravdě doufám, že se toho od Millara přece jen podaří vydat víc, i když v rámci "Modré Crwe" zatím moc štěstí neměl.

Komiks "Kick-Ass: Nářez - Zabijačka" zakoupíte na stránkách Crew v brožované vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat