2018-01-02

#1602: SpongeBob komiks 1: Praštěné podmořské příběhy - 60 %


SpongeBob komiks 1: Praštěné podmořské příběhy (SpongeBob Comics 1: Silly Sea Stories)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "SpongeBob Comics 1: Silly Sea Stories" v roce 2017. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Co čekat od komiksu, kde je hlavní postava SpongeBob? Jasně, tohle je podle všeho značka, kterou mají děti rády, ale bude to fungovat v komiksu? Bude to fungovat na dospělého člověka? Musím říct, že mě docela překvapilo, jak mě to bavilo. Nebudu tvrdit, že komiks je skutečně vypiplaný do něčeho skvělého, ale čekal jsem, že tohle bude jen tupá nuda. Ve skutečnosti je to ale komiks, která je celkem zábavný. Jasně, jsou zde hluchá místa, při čtení si musíte zvyknout na tempo, které není příjemné a které je dáno skutečností, že je kniha sbírkou sebraných krátkých příběhů. Ale když se do některých začtete, uvědomíte si, že je to opravdu sranda.

Komiks "SpongeBob komiks 1: Praštěné podmořské příběhy" tvoří větší množství příběhů, kdy některé jsou rozvržena na více stránek, jiné zaberou třeba jen stránku jednu. Každý je jiný, skoro každý má trochu jiný koncept, zaměřují se hlavně na SpongeBoba, ale jsou zde i další postavy, které budete znát - anebo vaše děti je budou znát - z oblíbeného seriálu. Přiznám se, k seriálu jsem nikdy moc nepřičichl, pár scének, které jsem viděl, ve mně mnoho nezanechaly, ale musím uznat, že i když jsou zde komiksy takové zběsilé, našlo se pár, u kterých jsem se skutečně smál. Hlavně mě překvapilo, jak je humor, který je zde prezentován, absurdní a do jakých nuancí dokáže zajít. Čekal jsem spíš trapnou pitominu, ale ono je to díky absurditě místy opravdu zábavné.

Komiksy původně vycházely různě v časopise "SpongeBob Comics", a to v letech 2011 až 2014. Mělo by se tak jednat o jakýsi výběr toho nejlepšího, co v sešitech vyšlo, a musím uznat, že zde skutečně jsou zajímavé kousky. Hned první komiks je tak pěkně bizarní, ale nejen v příběhu, ale i v tom, jak využívá samotné médium. Díky tomu, že je to komiks - jasně, fungovalo by to i v animovaném filmu - je příběh ještě o něco vtipnější. Kniha "SpongeBob komiks 1: Praštěné podmořské příběhy" ale není jen o humoru, který však viditelně převládá. Jsou zde také jednostránkové komiksy "Příliv/Odliv", které jsou poučné, které vám řeknou něco zajímavého o podmořských potvůrkách. A místy vás to skutečně dovede zaujmout, protože ne všechno budete vědět. A není to nudné.

Pokud chcete udělat svým dětem radost, myslím, že byste jim měli knihu "SpongeBob komiks 1: Praštěné podmořské příběhy" koupit. A pokud se do ní sami začtete, myslím, že nebudete úplně litovat. Jasně, tohle není něco, co ve vás zanechá cokoli hlubokého, nejspíš budete mít problém si druhý den vzpomenout, co se v jednotlivých komiksech dělo, pokud do knihy znovu nenakouknete, ale v tu chvíli, kdy budete komiksy číst, se u nich můžete velmi příjemně pobavit. Tohle opravdu není jen čtení pro děti, tohle je čtení, které může rozesmát i dospělého. Musím to vědět, protože mně se přesně tohle stalo. U některých vtípků jsem se smál nahlas. Ta absurdita je opravdu odzbrojující. A to nemusím být ani SpongeBobův fanoušek.

Komiks "SpongeBob komiks 1: Praštěné podmořské příběhy" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat