2017-11-15

#1568: Baltimore 1: Morové lodě - 70 %


Baltimore 1: Morové lodě (Baltimore 1: The Plague Ships)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Vyšlo původně jako čísla 1 až 5 série "Baltimore: The Plague Ships" v roce 2010. Souborně vyšlo v roce 2011. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola, Christopher Golden
Kresba: Ben Stenbeck

"Baltimore" je další ze zajímavých postav, které Mike Mignola vytvořil, tentokrát v kooperaci s Christopherem Goldenem, s nímž spolupracoval už na knize "Ú.P.V.O. 1: Dutozem a další povídky". Spolupráce se očividně osvědčila, a tak Mignola dodal svoje nápady a vedení, aby Christopher Golden napsal svůj příběh. Tohle je tedy čistě moje představa toho, jak spolupráce s Mignolou funguje, protože mám pocit, že si časem uvědomil, jak je jednodušší delegovat nápady na jiné lidi, u kterých má ověřeno, že výsledek toho, co napíšou, nebo co nakreslí, je přesně v souladu s jeho představou. Ono se stač podívat na kresbu Bena Stenbecka a bude vám jasné, že tohle je přesně podle Mignolových představ. Skoro mám pocit, že Mignola uznává jen takový styl kresby, který se té jeho bude podobat. Zas tak moc se to neliší od praktik v Marvelu v době kralování Stana Leeho, který akceptoval jen kresbu podobnou kresbě Jacka Kirbyho.

Jenže Mignolovi se musí jedna věc nechat. Ať už deleguje, na koho chce, vybere si takové kolegy, s nimiž vytvoří něco, co je prostě dobré. Jasně, má trochu slabší chvilky, ne každý komiks, který vytvoří, je vyloženě zlato, třeba zrovna zmiňované "Ú.P.V.O." potřebovalo trochu nakopnout, ale se třetím dílem se rozjelo skvěle. Kniha "Baltimore 1: Morové lodě" ale ukazuje, že s jinými kolegy umí rozjet dobrou sérii hned od začátku. Lord Baltimore je dobře napsaná postava, což je pro tuhle sérii základ protože je to primárně o něm a jeho na první pohled hodně temném poslání, které je možná až nenaplnitelné, ale to se dovíme až postupem času, jak to vlastně je, protože v Americe už vyšla osmá kniha a série zatím nekončí.

Kniha "Baltimore 1: Morové lodě" je vlastně takovým originem lorda Baltimora, i když jste v podstatě hned od začátku vrženi do akce. Setkáváme se s lordem, což není zrovna na první pohled taková klasická kladná postava, ve chvíli, kdy se snaží přežít v jednom malém přístavním městečku, kde bojuje s něčím, co by určitě šlo označit za upíry. Nebo nemrtvé upíry. A díky tomu, že se v tomhle městečku na chvíli zasekne, a zasekne se pak ještě na jednom ostrově, se o tomhle muži dovídáme to základní - jaké je jeho poslání, proč se na ně vydal, a že to nebude zrovna jednoduchý úkol, protože jeho nepřítel je skutečně velmi nebezpečný a velmi mocný. Baltimore je ale z těch postav, které se nevzdávají a které jsou ochotny pokračovat stále dál a dál, bez ohledu na city, bez ohledu na počet mrtvol i utrhaných končetin.

"Baltimore 1: Morové lodě" je dobrým začátkem série, hlavně proto, že se zde představí postava a její svět. Samotný příběh okolo morových lodí je celkem fajn, je zde vidět inspirace Lovecraftem a dalšími starými hororovými mistry, ale najednou si uvědomíte, že tohle je jen epizodka v Baltimorově cestě a jejím skutečným smyslem je opravdu to představení postavy a jejího temného osudu. Jinak mají morové lodě smysl hlavně v tom, že mají velmi dobrou atmosféru a jsou tu docela dobré akční scény, protože Baltimore je prostě hrdina, který kolem sebe bude sekat, pokud bude do čeho sekat. Rozjezd dobrý, ale jsem si jistý, že pokračování bude ještě o něco lepší. Hlavně proto, že tohle je jeden z komiksů, který jsem četl před lety v originále. Co ale by po druhé knize, na to jsem sám zvědavý.

Knihu "Baltimore 1: Morové lodě" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

2 komentáře:

  1. No já jsem četl že osmý díl je prý ten poslední tak nevím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje chyba, ano, osmý díl skutečně podle všeho je poslední.

      Vymazat