2017-10-26

#1554: Sága 5 - 90 %


Sága 5 (Saga 5)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 25 až 30 série "Saga". Souborné vydání vyšlo u Image Comics v roce 2015. České vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Fiona Staples

"Sága" je prostě komiks, který musíte milovat, pokud vás už jednou osloví. Je to tak specifické dílo, že pokud si vás získá na svém začátku, budete ho milovat až do konce, pokud se podaří autorům do nějakého konce dostat, což po knize "Sága 5" vyznívá skoro nemožně. Jako kdyby série ještě mohla mít tisíce dílů, protože náznaky, které se zde objevují, jasně říkají, že tohle může být ještě docela dlouhé. Ale přitom už se tolik stalo a to máme za sebou teprve pět dílů, což vlastně není tolik. Brian K. Vaughan a Fiona Staples ale ukazují, že jim rozhodně fantazie nedochází a že s každým dalším dílem dovedou přinést něco úplně nového, nečekaného. A to se podařilo i v rámci knihy "Sága 5".

Ústřední dvojice, Marko a Alana, se rozdělili. Marko se nejevil vyloženě jako násilnický typ, ale udělal blbost, která by ho mohla stát jeho rodinu, jež je na první pohled hodně problematická. Přece jen je jejich vztah až moc podobný vztahu Romea a Julie, jako kdyby neměl nárok na to, aby byl klidný, aby skončil dobře. Ale oni dva se snaží o to, aby se dostali dál, aby stále byla možnost, že všechno bude v pořádku. A mají jediný hnací motor, kterým je jejich dcerka, malá Hazel, která už nám přece jen trochu vyrostla, ale pořád je to jen dítě, jež nám vypráví, jak to vlastně s jejími rodiči a s ní samotnou bylo. A ano, příběh se začíná opět hodně zamotávat a dochází k vyřešení některých linií jen proto, aby vznikly nové. Ten název sérii prostě sedí.

Co bych vyzdvihl na knize "Sága 5", to je kresba. Samozřejmě, že nedošlo k tomu, že by se změnila ilustrátorka, za sérii jsou pořád zodpovědní jen Brian K. Vaughan a Fiona Staples, a právě kreslířka, Fiona, prezentuje svou kresbu skutečně v krásných stránkových i dvoustránkových panelech, kde se přesvědčíte o tom, že tohle rozhodně není klasická série, že je to série, kde si tvůrci dovolí mnohem více a že zde padají nějaká tabu. Což je z mého pohledu prostě skvělé. Nejde jim o to, aby dokázali šokovat, ale nejde jim o to, aby byli prvoplánově sexy. Nebojí se zobrazovat témata, která jsou pro některé skutečně nemyslitelná, navíc je ještě spojují s fantazií, kterou mají skutečně bohatou. Dračí panely jsou prostě parádní, jak nápadem, tak i provedením. Je krásné vidět, když se autoři nebojí prezentovat svoje nápady natvrdo.
"Sága" zůstává - a naprosto oprávněně - jednou z nejlepších sérií, jaké v komiksu vycházejí, a to nejen na českém trhu, ale i v tom mezinárodním měřítku, což je doplněno i skutečností, že série má na svém kontě skutečně velké množství Eisner a Harvey Awards, což jen dokazuje, že sérii mají rádi nejen fanoušci, ale také odborná veřejnost. Nakladatelství BB/art pokračuje ve vydávání komiksu a my musíme být rádi, protože to prostě pořád stojí za to. Jasně, kniha "Sága 5" není z těch, které by mě dovedly dokonale uzemnit, je ale pořád tak kvalitní, v jakou doufáte. Jen doufám, že s dalšími díly přijde i to něco, co mě pošle do kolen a já budu moct sérii zase dát maximální hodnocení, které zatím dostal pouze třetí díl.

Komiks "Sága 5" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Sága 1"
"Sága 2"
"Sága 3"
"Sága 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat