2015-05-05

#907: Sága 1 - 80 %

Sága 1 (Saga 1)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Saga". Souborné vydání vyšlo u Image Comics v roce 2012. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Fiona Staples

"Sága" byl velmi očekávaný komiks a jsem si skoro jistý, že některá očekávání nenaplní. Někteří mohou knihu otevřít a říct si, co na tom je vlastně tak skvělého? Vždyť je to jen další sci-fi. Anebo další fantasy? A tady už se dostáváme k jádru pudla. Brian K. Vaughan spojuje téměř nespojitelné a vytváří svět, který by mohl skvěle fungovat, protože tohle je skutečně především sci-fi s docela silnými fantasy prvky, navíc se to celé odehrává na podkladech jedné z nejklasičtějších tragédií, kterou je "Romeo a Julie". Brian však rozhodně nebude tak prvoplánový, aby kopíroval, on vytváří něco epického, něco, co je už od začátku hodně velké, a přitom se to pořád točí jen kolem jednoho dítěte.

"Sága" začíná netradičně tradičně. Tradičně proto, že porod je přece začátkem života, netradičně proto, že je to popsáno a vykresleno poměrně názorně, nemluvě o tom, že tu jsou vtipné a nechutné momenty zároveň. Brian K. Vaughan tady hned ukazuje svou sílu. Je to v realističnosti, která je propojena s nádhernou fantazií, kdy se vytváří něco, co bych se nebál nazvat moderním magickým realismem. Tohle prostě není obyčejný příběh a od první chvíle to víte. Je to dáno například i tím, že vypravěčem je někdo, kdo je v ději právě narozeným dítětem.

A o co že v první knize vlastně jde? Marko a Alana jsou dva lidé, kteří se mají rádi. Nebylo by to až tak divné, kdyby ona nebyla z Pevniny, velké planety, a on z Girlandu, oběžnice Pevniny. Ne, že by byl problém ve vzdálenosti, to ne, jsme přece jen ve světě, kde se mezihvězdně cestovat dá, mimochodem i ve dřevě, ale problém je v tom, že tyhle dva obydlené světy mezi sebou vedou válku. Marko a Alana by se tak měli nesnášet a ne sami rodit vlastní dítě, když jim na dveře klepe smrt. A to doslova. Někdo po nich jde. Není to jen jeden člověk, je jich víc. Dokonce i více skupin. A všechny chtějí jejich smrt. A jejich dítě.

Brian K. Vaughan nastíní mnoho prvků, ale ne všechno prozradí, což je moc dobře. Rozhodně není nudný, protože se pořád něco děje a do dění navíc vstupují postavy, které jsou zajímavé. Samotné hlavní postavy jsou specifické - on má rohy a podle všeho ovládá magii, ona má zase křídla a možná bude moct létat. Jenže jsou tu ještě roboti, kteří mají místo hlavy obrazovku, Nezávislí, což jsou vlastně námezdní jezdci. Každý má něco do sebe, každý je trochu jinou rasou. Brian a Fiona si nechávají dost na později, ale už teď se vás snaží ohromit.

Právě Fiona Staples je druhou částí úspěchu. Brian si rozhodně vždy vybírá kreslíře podle jeho schopností a vždy si je jistý tím, koho chce. Pokaždé je totiž jeho scénář kreslen někým, kdo je nesmírně schopný a kdo jen podtrhává vyznění celého příběhu. Můj první dojem byl takový, že Fiona některé panely trochu odflákla, ale když čtete dál, uvědomíte si, že to rozhodně není pravda, protože její postavy jsou vždy rozeznatelné. Dokáže vykreslit specifické, zajímavé světy a vždy víte, že jste na jiném místě. Kromě kresby pak musím ocenit i lettering, kdy vpisování textu přímo do obrázku je naprosto skvělý nápad. Ono to není až tak originální, ale tady to i díky vypravěči a typu písma skvěle sedne.
Brian a Fiona

"Sága" není z těch komiksů, které by mě odrovnaly hned na první stránce. Trvalo mi dva až tři sešity, než jsem se do příběhu dostal, ale když se to povedlo, stálo to za to a já jsem litoval, že už se končí. Hlavní postavy jsou vás zaujmou. Mají svoje zásady, svoje jedinečné vlastnosti a vy máte zájem na tom je poznat víc, stejně jako ty, kteří po nich jdou. Doufám, že se tahle série chytne, že to nebude jen jedna z těch dalších, oceňovaných, pro které není na českém trhu místo. Brian má po ruce vždy zajímavé příběhy a jsem si jistý, že dění bude ještě gradovat. Navíc ty obálky tady jsou opravdu nápadité a nejsou ani trochu nudné. Vždyť už ta hlavní stojí za pozornost.

Komiks "Sága 1" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

2 komentáře:

  1. Akurát som Ságu začal čítať a hlavne tá planéta prostitútok mi pripomenula Stopárovho sprievodcu. Akurát je to o pekný kus krvavejšie a vážnejšie a má to úplne iný štýl humoru. :)

    OdpovědětVymazat