2017-10-09

#1541: Lobo: Incident na pánských záchodcích a další příběhy - 50 %

Lobo: Incident na pánských záchodcích a další příběhy
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 19 až 25 série "Lobo" u DC Comics. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alan Grant
Kresba: Steve Ellis, Vince Giarrano, Phil Jimenez, Kevin O’Neill a Howard Porter

Kniha "Lobo: Incident na pánských záchodcích a další příběhy" je dílem, který by mě celkem snadno odradil od toho, abych sérii ještě četl dál. Nemůžu si pomoct, ale tohle je tak rádoby namachrované, že mi to prostě nesedí. V podstatě každé slovo, které Lobo vypouští z úst, je nějakým způsobem překrouceno, což dle mého v češtině až tak moc nefunguje, i když je vidět, že se Pavel Dort hodně snažil a co do originality není překladu moc co vytknout. Ale prostě jsem měl pocit, že je toho trochu moc, navíc se to neomezuje jen na Loba, ale i na další postavy, takže jsem měl pocit, že tam není nic, co by vás trochu vytrhl z toho testosteronového machrování. Tohle není styl, který by mi přišel vtipný. Že bych opravdu dospěl.

Netvrdím, že Alan Grant píše naprosté srágory, to zase ne, jen ten styl je prostě takový, že se mi to jeví přehnané a nečte se mi to jako něco, u čeho bych se skvěle bavil. Ale nápady, které stojí za to, rozhodně kniha "Lobo: Incident na pánských záchodcích a další příběhy" má. Třeba příběh se závody je docela dobře šílený, vlastně ani ty narozeniny nejsou špatné, protože je docela dobře vidět, že si tvůrci uvědomují, že tvoří sérii, a tak si dělají srandu ze sebe a odkazují na události, které se děly v minulosti. V tomhle se musí "Lobo" ocenit, protože to rozhodně není jenom plácání jednotlivých epizod na hromadu, ale je zde i nějaký vývoj. Nikoli nutně vývoj, který vás bude za každou cenu bavit.

"Lobo: Incident na pánských záchodcích a další příběhy" je knihou, která vás rozhodně nepřivede na Lobovu stranu. Pokud jste ale fanoušci Velkýho šéfa, je to kniha, která vám bude sedět a která se vám bude líbit i proto, jaké je její české provedení. Tohle je ale prostě tak zběsilá dávka nesmyslných slov - samozřejmě, v rámci Lobova světa smysl dávají - že jsem skoro trpěl tím, když jsem musel některé dialogy číst. Ale jak říkám, tohle možná přijde někomu cool a někdo se u toho bude skvěle bavit. Číst komiks v pubertě, třeba z toho budu odvařený. Takhle se ale nadšení nekonalo a já jsem se jen snažil prokousat dílem až na jeho konec a doufal jsem, že u toho nezemře můj cit pro malebnost českého jazyka.

Naštěstí jsou zde kapitoly jako ta třetí, kterou kreslil Kevin O'Neill a která se jmenuje "Vesmírný taxikář nevrací úder". Jasně, že se zde nezbavíme toho stylu, jakým postavy mluví, ale dějově - i formou vyprávění - je příběh koncipován tak, že dovede zaujmout a má v sobě něco navíc. Tohle jsou ty prvky, které se mi líbí, kdy celkem i snesu to podání, které už prostě není pro mě, a přenechal bych ho spíše náctiletým, kteří ocení hrubost postavy, její neotřelost a zbytečnou namachrovanost, která se ale pořád může jevit cool a možná i jako rebelská. Ať se Lobo čte a ať se líbí, jen mi ta zábava místy přišla hodně prostoduchá, což mi prostě nestačilo. Jestli ale máte Loba rádi, kniha "Lobo: Incident na pánských záchodcích a další příběhy" vás rozhodně nezklame, naopak přidá ještě několik dalších drsných lobáckých zářezů.

Žádné komentáře:

Okomentovat