2017-08-22

#1507: DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli - 45 %

DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli (Superman: Man of Steel)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Man of Steel" a jako číslo 1 série "Action Comics" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: John Byrne
Kresba: John Byrne

Když se nějaký autor dostane k Supermanovi, nejspíš má možnost si vybrat - buď bude dělat klasickou sérii - ať už "Superman", "Action Comics" nebo jinou -  a pojede furt dál, anebo dostane možnost napsat si Supermanův origin. Jasně, ještě je zde jedna podmínka - musí se jednat o autora, který má jméno, jinak na výběr nedostane a dělá prostě standardní série. John Byrne už v roce 1986 jméno měl, navíc měl i skvělou příležitost, proč všechno vyprávět znovu - došlo k události, která už i česky vyšla jako "DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí". Série se mohly restartovat, a tak Byrne dostal možnost napsat Supermanův origin a na nějakou dobu tak nastavit, jak to s ním ze začátku bylo. Ale česky už vyšel komiks "Superman: Země jedna", takže těch počátků máme více, nemluvě o tom, že v knize "DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli" je také první příběh se Supermanem ze sešitu "Action Comics 1".

Pokud jste předplatiteli série "DC komiksový komplet", už jste si mohli úplně první komiks se Supermanem užít, protože celé číslo "Action Comics 1" bylo jako bonus k předplatnému přeložené. Ti ostatní se mohou prvním Supermanem, kde je jeho origin jen na jedné stránce, pokochat právě ve sbírce "DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli", ale co si budeme povídat, ten komiks má spíše sběratelskou hodnotu - tedy v původním vydání - z hlediska dějového to nic skvělého není. Základ pro postavu zde však je, až postupně se na ni nabalovaly další dovednosti a schopnosti. Pro porovnání s komiksem "Muž z oceli" od Johna Byrna je to ale velmi přínosné, protože díky tomu vidíte, kam se Superman za téměř 50 let vyvinul a jak se změnil. V Byrnově podání ho už poznáváte.

Co může Byrne přinést nového? Popravdě nic moc, spíš jde jen o to, jak zrod legendy pojme. Jak to u některých origin příběhů bývá, ani v tomto případě se nejedná o šest sešitů, které by tvořily jeden ucelený příběh, ale je to spíše šest epizod, které ukazují, jak se Superman dostal na Zemi, jaké měl dovednosti a jak se nakonec stal Clarkem Kentem v Metropolis a redaktorem, který je dobrý, ale pije krev Lois Lane. Co se komiksu musí nechat, to je skutečnost, že má Byrne dobře rozpracované charaktery. Vzhledem k tomu, že komiks kreslil, asi by se čekalo, že kresba bude tím, co komiks potáhne nahoru, ale podle mě to není nejsilnější stránka, to jsou právě propracované charaktery. Tedy některé charaktery. Kresba trochu vázne v designech postav, kdy Kryptoňané v prologu mě vůbec nebavili a Lex Luthor  mi přišel jak nějaký cirkusák. Tady na něm není nic temného, je spíše úchylný.

Kniha "DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli" v sobě má momenty, které jsou dobré, jiné, které jsou špatné. Zrození Bizarra je skutečně bizarní a divné, ale jeho následné působení už je fajn. Vytvoření Supermanova kostýmu je v lepším případě úsměvné, v tom horším lehce stupidní, ale zase mu sedne jak ulitý. Příběh s Batmanem bych z toho celého raději vynechal. Lois Lane je mísy komickou postavičkou, ale je taky nesmírně sexy. Clarkovo působení v redakci se začne, protože se začít musí, ale v tomhle příběhu není moc důležité. Na druhou stranu se mi líbí, jak je zdůrazněn jeho vztah ke Kentovým, i když i oni by mohli vypadat jinak než jako dva miloučcí stařečkové, na kterých se zub času hodně podepsal. V komiksu jsou dobré nápady, ale jsou zde další, které to sráží. Navíc je to v konečném důsledku jen další remake známého, takže dávám lehký podprůměr.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

1 komentář:

  1. Po zběžném prolistování mám pocit, že DCKK tiskne své komiksy strašně nekvalitně. Z té Byrneovy drobnokresby tady toho moc zůstalo, detaily úplně zmizely. U retropříběhů zase nejsou výjimkou moiré a barevné posuny... DCKK mi kvalitou tisku přijde jako ohromný propad oproti UKK. Zrovna tady je mi to kvůli Byrneovi děsně líto. Stačí to porovnat s jinými věcmi, co BBart tiskne.

    OdpovědětVymazat