2017-08-23

#1508: Amazing Spider-Man: Rodinný podnik - 60 %

Amazing Spider-Man: Rodinný podnik (Amazing Spider-Man: Family Business)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako "Amazing Spider-Man: Family Business" u nakladatelství Marvel v roce 2014. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mark Waid a James Robinson
Kresba: Gabriele Dell'Otto a Werther Dell'Edera

Peter Parker alias Spider-Man je moje oblíbená komiksová postava, na jeho komiksech jsem vlastně začal s médiem a díky němu jsem se prokousal i k dalším postavám a dílům. Mohlo by se dát, že po těch asi deseti letech, co komiksy čtu, už mě Spider-Man nebude tolik bavit, hlavně proto, že jsou zde dospělejší a lepší komiksy, ale ta postava je ve mně příliš hluboko. Mimochodem i proto, že některé jeho příběhy jsou pořád dobré a pořád se skvěle čtou. Docela jsem byl zvědavý na to, jaký je komiks "Amazing Spider-Man: Rodinný podnik", protože jsem o něm nic nevěděl. Navíc se mi líbilo, že se jedná o grafický román, který v této podobě vyšel i v Americe, tedy nic sešitového.

Takové vydání je jednoznačným závazkem - chceme dát čtenáři jeden uzavřený příběh. A jelikož jsme k tomu přizvali kreslíře/malíře, jakým je Gabriele Dell'Otto, je jasné, že vám chceme dát něco speciálního. Teď je otázka, jestli to něco speciálního v sobě měl i scénář Marka Waida a Jamese Robinsona. A já o tom tolik přesvědčen nejsem. I když má děj parádní spád, i když je to dobrá špionážní jízda, tak následky toho, co zde čteme, nejsou takové, jak bych si představoval, neboť vycházejí z toho, že se jedná o samostatný uzavřený příběh a tvůrci nechtěli moc zasahovat do spider-manovské mytologie a měnit ji. A tím úplným závěrem mě komiks spíše zklamal, protože tam začalo to, co bych chtěl číst dál.

Peter Parker má svoje klasické štěstí a je ozbrojenými jednotkami napaden ve svém vlastním bytě. Netuší proč, ale je rád, že je to pro něj samotného a nikoli proto, že má druhou identitu, kterou někdo odhalil. Jednotkám uteče, a to s pomocí krásné neznámé, z níž se vyklube jeho sestra! Nebo alespoň to dotyčná tvrdí. Zvrat jako kráva! Co bude dál? Špionážní jízdu v Evropě a Africe rozehrávají Peter a jeho nová společnice.Někdo po nich jde. A má to nějakou spojitost s Parkerovými rodiči, kteří podle všeho byli agenty CIA. V českém vydání spider-manovských komiksů toho o nich mnoho nevíme, o to více jsem se těšil na to, co se dozvíme.

Co naplat, tolik o Parkerových rodičích nezjistíme, protože komiks "Amazing Spider-Man: Rodinný podnik" nechce universum nějak moc nabourávat, to činí až poslední scénou. Takže v tomhle směru bohužel lehce zklamání, stejně jako po příběhové stránce, protože v konečném důsledku je to jen cesta k tomu, jak dál udržet Spider-Manovu pravou identitu v tajnosti. Musí se ale nechat, že co nezvládá naplnit v očekáváních příběh, to směle předčí malba. Gabriele Dell'Otto je prostě frajer a díky němu ani ti superpadouši nevypadají ve špionážním komiksu špatně, i když zde jsou některé podivné postavičky. Fisk se sem ale skvěle hodí, i když bych očekával, že na poušti se bude víc potit. Příjemná jednohubka, kde grafická stránka vítězí nad dějovou.

Komiks "Amazing Spider-Man: Rodinný podnik" si můžete zakoupit na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat