2014-06-26

#667: Batman: Dlouhý Halloween I - 85 %

Batman: Dlouhý Halloween I (Batman: The Long Halloween 1)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Batman: Dlouhý Halloween" u DC Comics. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Tim Sale

Jeph Loeb je jedním z nejznámějších scénáristů, kteří kdy dělali Batmana. Samozřejmě, že na sérii dělali jiní skvělí tvůrci – Bob Kane, Alan Moore, Grant Morrison, Jim Starlin – ale právě Jeph Loeb se proslavil nejvíce tím, že dokázal vytvořit příběhy – vždy vydávané zhruba rok – kde Batman řeší zapeklité případy a především se setkává se všemi možnými postavami ze svého universa. Když Jeph Loeb psal scénáře ke knihám "Batman: Ticho I" a "Batman: Ticho II", bylo naprosto pochopitelné, že do děje zahrnul co největší množství postav. Kresbu dělal Jim Lee a ten v podstatě nic jiného než týmovky nedělá. "Batman: Dlouhý Halloween I" a !Batman: Dlouhý Halloween II" však Jeph Loeb nepsal pro Jima, ale pro svého dlouholetého kamaráda Tima Sala.

Tim Sale není člověk, který by byl známý pouze komiksovým fandům. Jeho umění se totiž dostalo i do jednoho poměrně známého televizního seriálu, který už nám bohužel skončil. No, vlastně díky bohu, že skončil, protože to, kam v poslední sérii mířil... Sedí tomu pojmenování zatracení. Tim Sale spolupracoval na seriálu "Hrdinové". K tomuto seriálu ho nepřivedl nikdo jiný než Jeph Loeb, který seriál spoluprodukoval. Tim Sale vytvořil všechny obrazy, které měla na svědomí postava Isaaca Mendeze. I díky tomu si Tima Sala představuji většinou jako herce Santiaga Cabreru, i když tak vůbec nevypadá.

Tam, kde je Jim Lee nesnesitelně detailní, tam Tim Sale využívá jen hlavní prvky panelu. U Jima Leeho je vám jasné, že superhrdinové pod kostýmem nic nenosí, protože jinak byste museli vidět linie jejich spodního prádla, protože Jim si skutečně nechá záležet na každém detailu. Linie Tima Sala je mnohem méně čistá, mnohem méně detailní a zdá se, že rychlejší. Postavy nejsou dokonale hladké, dokonale tvarované, ale přesto jsou přesně takové, jaké mají být. Tim Sale si nejméně hraje s pozadím, což v jeho případě ale nevadí, vynahrazuje to barva. Navíc pozadí často používá pro kontrast. Tim Sale není nejmainstreamovější kreslíř, kterého v komiksu najdete, ale i když se mainstreamu celkem přibližuje, pořád si udržuje svou osobitost a je to jeden z autorů, kterého mezi ostatními poznáte.

"Batman: Dlouhý Halloween I" je první knihou ze série, která u DC Comics vycházela celý rok, a to od října 1996 do října 1997. Proto, že se kniha jmenuje "Batman: Dlouhý Halloween I" lze odvodit, že vycházela od Halloweenu do Halloweenu. Přesně tak dlouho totiž v Gothamu vraždí neznámý zabiják, který je tiskem označen jako Sváteční vrah. Batman neví, o koho se jedná, neví to ani policie. Navíc všichni kolem lžou. Jeph Loeb se zaměřil nejen na klasické záporáky, ale také na mafiány, jež do Batmana vrátil i Christopher Nolan se svou filmovou trilogií - právě "Dlouhý Halloween" byl i jedním z inspiračních zdrojů pro první film.
Tim Sale

"Batman: Dlouhý Halloween I" je skutečně rozjezdem, obsahuje pouze polovinu příběhu, který je dokončen v knize "Batman: Dlouhý Halloween II". Příběh byl vydán ve dvou knihách především proto, že by se jednalo o pořádný špalek, který by pravděpodobně stál méně než dva kousky zvlášť. Ve Spojených státech se komiks prodával i jako jeden book, ale co si budu stěžovat. Jsem rád, že komiks u nás vyšel, protože má tu správnou noirovou atmosféru, která mi k Batmanovi sedí. Není zaměřeno jenom na Temného rytíře, ale on je tím, kdo celým příběhem proplouvá a snaží se všechno propojit do smysluplného obrazce jako skutečný detektiv. Jednotlivé kapitoly nám ale zatím nedávají mnoho indicií k tomu, abychom skutečně tušili, kdo je vrah. O to zajímavější je pak finále. Nebo by alespoň zajímavější být mělo.

Komiks "Batman: Dlouhý Halloween I" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

1 komentář:

  1. Tak Tento Batman bol moj prvy Batman ktoreho som precital a proste ma navnadil... a neskutocne. Od tejto "qutrologie" (Batman - Dlouhý Halloween 1-2,
    Batman - Temné vítězství 1-2) som zacal mat Btamna nejak rad, dovtedy som ho ignoroval, a zacal ma bavit viac jak marvelovsky hrdinovia :) Toto je dospely komiks ktorý bavi...

    A inak mimochodom neksutocne dobre sa cita a krezba je pre mna uzasna.... Toto precitate za jeden vecer. Cita sa to naozaj perfektne. Tento komiks davam kamaratom ktory chodia za mnou s tym ze by chceli nejaky komiks...

    OdpovědětVymazat