2016-10-12

#1278: Sága 3 - 100 %

Sága 3 (Saga 3)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 13 až 18 série "Saga". Souborné vydání vyšlo u Image Comics v roce 2014. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Fiona Staples

To, že letos vyšly hned dva díly série "Sága", snad skutečně znamená, že se série chytla i v České republice a že bude mít našlápnuto k tomu, aby zde vyšla celá. V originále je venku zatím 6 knih, do kterých se prozatím vešlo 36 dílů, ale série stále vychází a v době psaní recenze je aktuální číslo 38. Rozhodně je tedy pořád se na co těšit, přestože jsme už tak nějak v polovině toho, co je doposud vydáno. I když má Brian K. Vaughan v hlavě poslední stránku komiksu, tak ještě není jasné, jak dlouhá série vlastně bude. Ale to je dobře, jen ať je co nejdelší (však také Brian v jednom rozhovoru řekl, že by chtěl mít sérii o eden díl delší než "Živí mrtví"), protože postavy, které se nám zde doposud představily, jsou skvělé, ale možná ještě o něco lepší je celý svět, do kterého jsou jejich životy zasazeny. Tohle prostě nevymyslíš a je krásné, jak Brian i Fiona popustili uzdu své fantazii.

V knize "Sága 2" jsme se s postavami rozloučili v nezáviděníhodné situaci. Šel po nich Princ Robot IV., kterému rozhodně nejde o to, aby všechny postavy přežily. Naopak v eliminaci je velmi dobrý. Jenže Brian a Fiona nás nevracejí na stejné místo v čase, ale posouvají nás trochu do minulosti, abychom věděli, co se vlastně stalo, když se Marko a Alana i s Klarou, Markovou matkou, a malou Hazel dostali na planetu, kde má sídlo spisovatel Heist, po kterém pátrali. I když by se mohlo zdát, že nám dění trochu zpomalilo, zase tolik to nevadí, protože se hlouběji dostáváme k jednotlivým postavám, nemluvě o tom, že se objevují postavy nové a příběh dostává nové možnosti, a to hlavně díky dvojici bulvárních pisálků, kteří se náhodou nachomýtli k Alanině příběhu.

Díky skvělému vykreslení postav a díky výtečným nápadům, které autoři mají, se vám bude líbit i tohle tišší místo. Právě díky tomu, že jsou zde postavy tak skvěle vykresleny, že hlavní charaktery sledujeme vlastně na omezeném prostoru jednoho majáku, se mi zatím tenhle díl líbil nejvíce, protože je to niternější, je to intimnější a je to osobnější. K těm postavám se dostanete ještě o něco blíže. Zaryjí se vám pod kůži. Navíc jsou zde scény, které vás dovedou rozhodit, a to jen proto, že svět, kde se děj odehrává, je natolik jedinečný, že se v něm může stát skutečně cokoli. A vy to nečekáte. Ale Brian nejede na to, že najednou někam skočí, ale on si připravuje půdu, a pak udeří. Jako třeba na planetě, kde ztroskotal Vůle a jeho společnice.

Na komiksu "Sága" se mi líbí právě ta skutečnost, že máte pocit, že Brian K. Vaughan si všechno vymýšlí za pochodu, ale když se na děj podíváte trochu s odstupem, uvědomíte si, že ono to je promyšlené, že jsou zde návaznosti, že všechno, co se odehrává, má svoje kořeny. Na to je scenárista až moc dobrý vypravěč, aby si tohle nepohlídal. A tak pocit, že se může stát všechno, není negativní a není dán scenáristickou neobratností, ale jednoduše tím, že ta imaginace je zde tak velká, že se opravdu všechno může stát, protože tohle je sci-fi, tohle je fantasy, tohle jsou světy, které jsou nové, jsou krásné, jsou jedinečné, jsou originální. "Sága" je série, na kterou se můžete s každou knihou těšit, navíc je to série, která prostě nemá obdoby. Nenajdete v komiksu u nás nic podobného. A není tohle definice unikátnosti?

Komiks "Sága 3" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Sága 1"
"Sága 2"

2 komentáře:

  1. Jsem asi jediný ale krajně mi vadí umělá kresba této série.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jediný asi ne, ale já jsem si na ni zvykl hodně rychle

      Vymazat