2016-09-16

#1260: Leonardo 9: Génius loci - 65 %

Leonardo 9: Génius loci (Léonard 9: Génie civil)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Léonard 9: Génie civil" v roce 1983. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bob de Groot
Kresba: Turk


Dva roky jsme čekali na to, než se na policích v knihkupectvích objevil další díl ze série "Leonardo". Nakonec se tak však stalo a my můžeme konečně číst již devátý díl této stripové série, v které se nám představuje geniální vynálezce Leonardo, který je schopen vynalézt v podstatě cokoli, a samozřejmě také jeho učeň, který má dvě velké vady - je neschopný ráno normálně vstát a je nešikovný jako hrom do police. Jestli učeň vyvázne jeden jediný den bez toho, aby se poranil, tak to je asi nejšťastnější den jeho života. Kromě hlavních postav se vracejí i vedlejší, tedy hlavně kocour a myš, kteří si jedou svoje vlastní vtipy ve vtipech, zůstávají v pozadí, ale sem tam, když je potřeba, se dostanou se svou scénou i do popředí.

Právě tyto vtipy ve vtipech jsou tím, co se mi na sérii líbilo a stále líbí. Tedy není to jediný aspekt, ale de Grootovi a Turkovi se daří zvířata do stripů vměstnávat takovým způsobem, že jste schopni se smát hlavnímu vtipu, ale i tomu vedlejšímu. Nebo smát... musím se přiznat, že devátá kniha stripů s Leonardem a jeho učněm mi nepřišla až tak zábavná a já jsem měl pocit, že některá témata (vstávání) se až moc opakují a přestávají mít až tak dobrý dopad jako v předchozích sešitech. Stane se vám, že máte pocit, že je vstávání větší součástí stripu než jeho samotná pointa, což dle mého nefunguje až tak dobře. Nebo by fungovalo, pokud by samotné učňovo vstávání bylo smyslem daného stripu.

Co se tvůrcům musí nechat, to je skutečnost, že jejich vtipy mají pořád nápady a neustále se zde objevují situace, které jsou originální, a to i v případě zmiňovaného vstávání. Buzení prostřednictvím cvičených mravenců je přece jen něco, co každého nenapadne. Tohle funguje a vy máte pocit, že se na vás jednotlivé nápady doslova vrší. Například: Jednoho dne má Leonard skvělý objev. Vymyslel CHCl3. Netuší, co to je, prostě ho to jenom napadlo. A pak to hned vyzkouší. Líbí se mi, jak je tahle série pavědecká, jak je vlastně sci-fi, ale přitom je zde vynalézání takové neschopné, nesmyslné, ovšem roztomilé zároveň. Je to všechno jen pro zábavu, ale vesměs to funguje.

Kdyby se témata neopakovala, kdybyste neměli pocit, že už jste nějaké stripy, které zde vidíte, nečetli, tak je to ještě o něco lepší. Takhle je kniha "Leonardo 9: Génius loci" příjemnou zábavou a návratem série, o které by si ještě nedávno jeden mohl myslet, že už u nás přestala vycházet. I když nejsem z tohoto dílu vyloženě odvázaný, pobavil, to se de Grootovi a Turkovi musí nechat. Jejich postavy a svět zde vytvořený už jsou natolik specifické a funkční, že prostě rozesmějí. Vracíte se k něčemu, co znáte. A pokud se nevracíte, pokud objevujete, může vás překvapit, co všechno se v sérii "Leonardo" může stát. Stejně jako je učeň překvapen tím, co všechno objeví v mistrově laboratoři.

Komiks "Leonardo 9: Génius loci" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Leonardo 1: Leonardo je génius"
"Leonardo 2: Leonardo je pořád génius"
"Leonardo 3: Kdo to vlastně je?"
"Leonardo 4: Buď zdráv, hifigénie!"
"Leonardo 5: Génius pro každou příležitost"
"Leonardo 6: Génius na cestách"
"Leonardo 7: Není mezi přítomnými génius?"
"Leonardo 8: Prostě geniální"

Žádné komentáře:

Okomentovat