2016-08-31

#1248: Sandman: Věčné noci - 60 %

Sandman: Věčné noci (Sandman: The Endless Nights)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2013. Komiks vyšel jako "Sandman: The Endless Nights" v roce 2003. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Glenn Fabry, Milo Manara, Miguelanxo Prado, Frank Quitely, P. Craig Russell, Bill Sienkiewicz a Barron Story

"Sandman" je prostě série, která výrazně ovlivnila svět komiksu a vedla k tomu, že vzniklo celkem dost spin-offů, případně dalších komiksů, které na sérii nějak navazují. Neil Gaiman a jeho kreslíři ukázali, že je možné pro příběhy zvolit různé grafické formy a stále vyprávět něco, co stojí za to, co je zajímavé, co je jedinečné. A Neil Gaiman rozhodně jedinečnou sérii stvořil. Natolik jedinečnou, že se k ní ještě několikrát sám vrátil, ať už komiksem "Sandman: Předehra", který ještě rozvádí příběh série "Sandman", anebo třeba komiksem "Sandman: Lovci snů", který má návaznost vlastně jen v tom, že v tom vystupuje postava Sandmana. Návrat k sérii přišel i s knihou "Sandman: Věčné noci", kde se Neil Gaiman setkal se zajímavými kreslíři.

Proč vlastně kniha "Sandman: Věčné noci" vznikla? hned v úvodu Neil Gaiman uvádí, že chtěl spolupracovat s některými kreslíři, stejně jako chtěl vyprávět některé příběhy, u nichž se vám může stát, že vůbec netušíte to, proč měly být vyprávěny. Snad opravdu jen proto, aby Neil Gaiman mohl mít knihu, kde mu něco nakreslil Bill Sienkiewicz nebo Barron Storey, kdy první jméno vám asi něco řekne, druhé spíše nikoli. Kniha je koncipována tak, aby zde bylo celkem sedm povídek, které vytvořilo sedm různých kreslířů, ke všem napsal scénáře Gaiman a každá povídka se zaměřuje na jiného Věčného. Věční se zde objevují v tomto pořadí: Smrt, Touha, Sen, Zoufalství, Delirium. Zkáza a Osud.

"Smrt a Benátky" nakreslil P. Craig Russell a společně s Gaimanem stvořili zajímavý příběh, kde se prolínají časově i prostorově dvě roviny, které se mají nakonec spojit. Tady oba prezentují, že mají velmi dobré vypravěčské schopnosti a svým příběhem dovedou zaujmout. Na začátek je to rozhodně jeden z těch lepších příběhů, hledání něčeho, co jsme ztratili, něčeho nedosažitelného, jenom proto, abychom si uvědomili, kdo vlastně jsme. Pokračuje se skvěle, protože příběh "Co jsem okusila z touhy" kreslil Milo Manara, což je sama o sobě skvělá zpráva. Milo je opět výborný, opět sexy, ale co více, Gaiman mu dal dobrý příběh, který vás vtáhne. Má skvělé scény, a to nejen ty erotické. Příběh graduje a vy máte pocit, jako kdybyste četli pravou starou severskou legendu.

"Srdce hvězdy" nakreslil Miguelanxo Prado a popravdě jeho kresba je to, co dělá komiks zajímavým. Jinak je to o tom, jak Sen vzal jednu ze svých milenek na velkou akci, akci hvězd, aby tam zjistil, že na ženské prostě má smůlu. Tohle mě moc nezaujalo. Střih. Pokračuje se stránkami nazvanými "Patnáct portrétů Zoufalství", kde se představuje Barron Storey, což je umělec, který má blízko k Davovi McKeanovi, však to byl Dave, kdo Barrona Gaimanovi doporučil. Jedná se o 15 koláží, které mají atmosféru zoufalství. A to je tak všechno. Tohle prostě není něco, co by mě zajímalo, ač je to vizuálně specifické. Specifickou kresbou pokračuje i Bill Sienkiewicz v komiksu "Cesta dovnitř". K Deliriu se celkové pojetí hodí, ale prostě mám raději dějovější a méně experimentální věci.

"Na poloostrově" kreslil Glenn Fabry a je vidět, že Gaiman psal jednotlivé scénáře svým kreslířům na míru. Po Storeym a Sienkiewiczovi je to mnohem dějovější příběh, který mi čtení zpříjemnil a kterým Gaiman ukázal, že i z jednoduché zápletky dovede udělat něco většího, něco, co není pro čtenáře nudné. Zkáza a Delirium jsou výborná dvojka. Ale to už se blížíme do konce s komiksem "Věčné noci", kde se představuje Osud a jeho kreslíř Frank Quitely. Výborná kresba se skvělými nápady, jež nám říká to, co jsme o Osudu věděli. Jenom čte knihu, nic víc. "Sandman: Věčné noci" jsou hlavně Gaimanovou splněnou touhou pracovat s některými kreslíři. To mu vyšlo, prezentoval příběhy, které jsou různorodé, a to i do kvality. Pokud obdivujete na komiksu hlavně kresbu, tak si zde najdete svoje. Najdete si svoje i v případě, pokud obdivujete příběh, ale v tomto ohledu Gaiman tolik zaujmout nedokáže.

Komiks "Sandman: Věčné noci" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat