2016-05-03

#1157: Sandman 8: Konec světů - 80 %


Sandman 8: Konec světů (Sandman: Worlds' End)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2010. Komiks původně vyšel jako sešity 51 až 56 série "Sandman" v roce 1993. Komiks souborně vyšel jako "Sandman: Worlds' End" v roce 1994. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Michael Allred, Gary Amaro, Mark Buckingham, Dick Giordano, Tony Harris, Steve Leialoha, Vince Locke, Shea Anton Pensa, Alec Stevens, Bryan Talbot, John Watkiss a Michael Zulli

Nebudu tvrdit, že tohle je nejlepší "Sandman", jakého si můžete přečíst, ale rozhodně se jedná o díl, který je zajímavý. Pokud už by vás nezaujaly všechny příběhy, které jsou zde uvedeny, tak vás nejspíš zaujme styl, kterým jsou vyprávěny. A právě ten styl, který byl zvolen, celková strukturu tohoto příběhu, je natolik zajímavá, že se mi kniha líbila tolik, i když mě třeba jednotlivé příběhy nezaujaly. Netvrdím, že se jedná o špatné povídky, to vůbec ne, ale nepovažuji je v rámci série za až tak výjimečné. Přece jen bych čekal, že se budou více věnovat nějakému hlavnímu příběhu. Možná je na čase si uvědomit, že nejde jen o ten hlavní příběh, tedy o Sandmana a jeho vývoj. Hlavně já si tohle musím uvědomit.

Kniha "Sandman 8: Konec světů" navazuje na tradici knih "Sandman 6: Báje a odlesky 1" a "Sandman 6: Báje a odlesky 2", takže sestává z jednotlivých příběhů, které na sebe nijak nenavazují a nejsou mezi sebou provázány, respektive se neovlivňují. Určitá provázanost zde přece jen je. Kniha "Sandman 8: Konec světů" je napsána ve stylu knihy "Canterburské povídky". Je zde tedy rámcový příběh, v němž jsou vyprávěny jednotlivé příběhy. V podstatě jde tedy o to, že se sejde skupina osob na jednom místě a zde si vyprávějí historky. Každý řekne jeden příběh, aby si ukrátili dlouhou chvíli a zároveň se pobavili. Přesně tohle čeká na osoby, které se sejdou v hospodě Konec světů.

Když se s realitou stane něco, co by nemělo, mohou se někteří lidé, a to z různých světů, ztratit a pak před sebou třeba zahlédnou světla hospody. To je právě hospoda Konec světů. Jejím smyslem je, aby zde lidé a jiní tvorové a rasy našli útočiště před bouří, která mezi realitami zuří. A právě v takové chvíli je čas na příběhy. Neil Gaiman nám předvádí různé postavy a různé příběhy, které mají různé žánry. Je zde například příběh hororový, příběh dobrodružný, skoro pirátský, městské fantasy, klasičtější fantasy a nechybí ani drama poměrně realistické. Každý má co říct, každý má co vyprávět, i když si myslí, že nemá.

Jsou zde skvělé panely a skvělé scény, ale celkově mě skutečně více zaujala forma než jednotlivé příběhy. Hlavně ve chvíli, kdy dojde k vyprávění příběhu v příběhu, který je vyprávěn v hospodě, uvědomíte si, že tohle je skutečně něco jedinečného a že je jen málo autorů, kteří by něco podobného zvládli. Neil Gaiman k nim patří a nemusí se bát, že by se mu stalo, že jeho vyprávění někdo nepochopí. Dá se pochopit snadno a vy se v něm neztratíte. A navíc je zde provázanost s předchozími příběhy, anebo s příběhy dalšími. Možná mě kniha "Sandman 8: Konec světů" tak moc nedostala, ale to neznamená, že je špatná. Prostě není. Neil Gaiman je skvělý vypravěč a tady to dokazuje naplno. Stejně jako armáda kreslířů (pro každý příběh jiný) dokazuje, že "Sandman" je také o tom, kdo jej kreslí. A každý z kreslířů je jiný, svůj.

Komiks "Sandman 8: Konec světů" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat