2013-04-20

#11: Zámek a klíč: Vítejte v Lovecraftu - 85 %


"Zámek a klíč" je rozhodně komiks, který by si zasloužil české pokračování. Doufám, že na něj v Comics Centru dojde, protože tohle je komiks, který stojí za to. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/zamek-a-klic-vitejte-v-lovecraftu.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Zámek a klíč: Vítejte v Lovecraftu (Locke & Key: Welcome to Lovecraft)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v brožované a pevné vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 (tvoří 1 uzavřený příběh) v sérii "Welcome to Lovecraft" od února do července 2008 u IDW Publishing. Souborně v originále komiks vyšel jako "Welcome to Lovecraft" v roce 2008. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč (brožované) nebo 499 Kč (vázané).

Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez

Ne každý ví, kdo se skrývá pod jménem Joe Hill, ne každý ví, že série, o které je tenhle článek, je ve světě – rozuměj hlavně v Americe – nejen velmi uznávanou, ale také velmi oceňovanou. A proč tomu tak je? Jen slyšte, slyšte příběh o Zámku a Klíči, příběh o rodině Lockových – v češtině Zámkových, a o městě Lovecraft, nádherné poctě Mistrovi hororu.
Joe Hill je syn slavného otce a na první pohled je vidět, že zdědil jeho geny. Když vám řeknu, že celé jméno scénáristy je Joseph Hillstrom King, asi vás hned napadne, kdo je otcem tohohle maníka, který se hodně potatil. Tím myslím i vzhledově. Ano, pyšným otcem není nikdo jiný než Stephen King, další Mistr hororu. To se nám to tu dneska pěkně sešlo. Co vznikne, když se podobné geny transformují v novém člověku? Někdo by řekl, že skvělý romanopisec, a on Joe Hill je romanopisec i povídkář, ale hlavně, je to komiksový scénárista, a na tomhle poli dle mého názoru zaválel nejvíce.


Stephen King také trochu čuchá ke komiksům, ale zatím nijak ve velkém ("Americký upír", za to jeho synek k němu čuchnul pořádně. Pořád je to pro něj jen bokovka, protože nadále píše romány, ale právě tenhle komiksový pokus se nesmírně vydařil. My máme to štěstí, že se k nám dostala alespoň první kniha, uvidíme, jak to bude s dalšími. 
Co se Comics Centru podařilo a co nikoli? Já osobně jsem měl co do činění s levnější verzí knihy, abych upřesnil situaci. Vazba je v tomhle případě klasická a po prvním přečtení se nesype. Stránky zatím v pořádku drží. Kvalita tisku vysoká, kvalita překladu... Nechci kritizovat Jana Kantůrka, pro mě je to pořád překladatel par excelence, ale prostě mám pocit, že v některých případech není to částečné počešťování jmen až tak nutné. Ale budiž, smířil jsem se s tím. Překvapily mě dvě chyby v letteringu, ale co se dá dělat. Byla to dvě chybějící písmena, mám pocit. Jinak je ale kvalita knihy vysoká.


„Zámek a klíč: Vítejte v Lovecraftu“ nám vypráví o tom, jaké děsivé události postihly rodinu Zámkových. Jenže těmi událostmi to vůbec nekončí. Rodina jako kdyby se nedokázala vymanit z příšeří temnoty a neustále je sledována zlem, jež se skrývá ve studni anebo někde jinde. Lidská zlost a nenávist jsou zde v dokonalé kombinaci se zlem mysteriózním a nereálným. A všechno dohromady to vytváří celek, za který by se Stephen King (ani nikdo jiný) vůbec nemusel stydět. V něčem mám pocit, že je Joe velmi podobný otci, v jiném zase, že zůstává svůj. Je to dobře. Je originálním autorem.
U „Zámku a klíče“ je naprosto zásadní kresba, která celý příběh posouvá někam jinam. Chvílemi se jedná o skoro pohádkovou, chce se říct dětskou kresbu, ale první dojem zde hodně klame. Kresba k příběhu prostě sedí. On je tak trochu pohádkový, ale zároveň je až děsivě realistický. Výrazy, pohledy, slova, která jsou pronášena, nic nás nenechá na pochybách, že tohle není čtení pro děti. Kdybyste ještě náhodou váhali, tak barvy, v kterých je komiks proveden, jsou místy tak šedavé, mlhavé a temné, že jste si naprosto jisti, že čtete horor.


Každý příběh série "Zámek a klíč" má celkem 6 kapitol (6 sešitů původně v Americe vydaných). V České republice zatím vyšel pouze tento jeden díl, ale dá se očekávat, že pokračování přijdou. Moc v to doufám. V Americe už vychází celkem šestý díl s názvem "Omega", který jako jediný bude mít celkem 7 kapitol. Jeho poslední sešit příběhu "Omega" by měl vyjít v červenci 2013. "Omega" by se měl stát posledním příběhem komiksové série "Zámek a klíč", tak snad se konce dočkáme i u nás.

Komiks "Zámek a klíč: Vítejte v Lovecraftu" si můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.


Žádné komentáře:

Okomentovat